Prikazi cijelu temu 16.03.2012 15:12
Kiro Van mreze
Clan
Registrovan od:04.02.2009
Lokacija:Velika Kladuša; BiH


Predmet:Re: Inspektori provjeravaju licence: Kazne za pirateriju i do 200.000 KM
Na gornju anketu teško je odgovoriti, ja jesam za legalizaciju ali postavlja se pitanje kako?
Također sam za alternative, ali koliko je potrebno vremena i znanja da uspješno pređe na alternativu, i opet to MALI neće moći jer im jedan računar služi za sve, a veliki neće da se z...ju sa tim.
Šta mislite kada bi javna administracija na svim nivoima države koristila alternativu, ili bar 50% računara jer vjerujem da ih toliko koriste sekretarce i asistenti do max nivoai Word, koja bi to ušteda bila i kako bi se onda Microsoft ponašao u takvim trišnim uslovima. a na nivou države je moguće napraviti tim koji će to vrlo uspiješno realizirati.
Šta da rade oni MALI da plate nekome da im instalira linux i da im svako malo dođe nešto "popravljati" ili da zaposle IT stručnjaka na održavanju 3-5 računara, ili u najboljim uslovima da imaju nekog u firmi ko dobro barata kompjuterima pa da to začasak napravi ali onda će vjerovatno trpiti drugi poslovi koji je obavljao do tada ili da plate Microsoftu koliko zine.

Sve u svemu mislim da je uloga DRŽAVE jako minimalna odnosno nikakva u cijelokupnom problemu, što me ne čudi jer je i do sad bilo tako.
Ovo je isto opterećenje privatnog sektora kao i prošle godine u procesu fiskalizacije, a što je po meni, nakon rata druga najveća greška države.
Ja često kaže da država krši ustav, i to njegovu preambulu.