Prikazi cijelu temu 17.02.2011 13:57
Kiro Van mreze
Clan
Registrovan od:04.02.2009
Lokacija:Velika Kladuša; BiH


Predmet:Re: Kopiranje u više tablica odjednom
Ja sam slab sa vremenom.
Evo konkretno šta sam primjetio:
Tamo ste diskutovali o prodaji tabelama prodajnom referentu itd, skidanju stanja sa skladišta, došli ste do nekog rješenja ali ste se teško razumijevali, da napomenem nisam se detaljno upuštao u primjere .
U principu sam to vidio ovako:
Referent prodaje prima narudžbe od kupca za robu, po cijeni, sa rokom isporuke itd i popunjava Nalog za otpremu sa svim tim detaljima, taj nalog prima Sladištar (bilo elektronski bilo u pisanoj formi) i otprema robu, onog trenutka kad je roba otpremljena taj nalog je završen "knjižen" i on može atomatski da se proglasi Otpremnicom. Znači Nalog za otpremu je isto što i Otpremnica ali sa drugačijim statusom.
Sve otpremnice se uzimaju u obzir za računaje stanja, svi Nalozi za otpremu koji nisu "Knjiženi" su roba rezervisana za kupca ili tekući poslovi skladištara. Dalje, mogu se napraviti dvije lager liste jedna uzima u obzir samo otpremljenu robu a druga i otpremljenu i rezervisanu (negdje to zovu Lager lista i Stanje skladišnih kartica).
Za skladištara je važna ova lista koja uzima u obzir samo otpremljenu robu, jer čovjek duži to.
Za prodajnog referenta je važna ova druga koja uzima u obzir i otpremljenu i rezervisanu, tako da nedođe u situaciju da dva puta proda istu robu, za njega je znači rezervisana roba prodana samo što je još tu.
Eto ukratko iz glave samo ono što sam zapamtio, nadam se da će pomoći.