Prikazi cijelu temu 09.04.2011 01:07
zxz Van mreze
Administrator
Registrovan od:03.02.2009
Lokacija:Tuzla


Predmet:Eksperimentisanje sa sifilisom - Tuskegee
Skandal sa liječenjem sifilisa rezultat je dobrih namjera, koje su, kako poznata izreka kaže, sve zajedno odvele u pakao. Godine 1928. jedna se humanitarna organizacija iz Chicaga obratila PHS-u (Public Health Service) za pomoć oko liječenja siromašnih Afro-Amerikanaca sa područja Juga.

Ali, došlo je doba Velike Depresije i novčana su sredstva presušila, a liječenje je moralo biti prekinuto. U PHS-u su zabrinuto mozgali kako "spasiti" projekt, nakon čega su došli do "genijalnog" rješenja - bavit će se ispitivanjima uticaja sifilisa na ljude. Udružili su se s Institutom Tuskagee i započeli ispitivanja. Pacijentima, koji nisu bili najbolje informisani oko svog stanja i prava, su obećani besplatni pregledi, hrana, besplatan prevoz i garanciju da će im država platiti pogreb.

Kako im ispitivanja ne bi propala, PHS je počeo spriječavati sve pokušaje dostave lijekova koji bi pomogli mnogim siromašnim pacijentima koji nisu ni znali da su bolesni. Tek 1943. godine, PHS je ponovo došao do većih količina penicilina, koji su počeli davati oboljelima, kako da se ništa nije dogodilo. Sramota je raskrinkana 1972. godine, kad je jedan radnik PHS-a odlučio progovoriti o zločinu.
Podrška samo putem foruma, jer samo tako i ostali imaju koristi od toga.