Bosna i Hercegovina



Warning: filesize(): stat failed for uploads/topics/Slika_1_1.jpg in /home2/icentarb/public_html/showtopic.php on line 399

Warning: getimagesize(uploads/topics/Slika_1_1.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/icentarb/public_html/showtopic.php on line 407

#1 27.07.2011-08:07
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,407


Subject: Problem sa kodom za printanje
Napravio sam si formu za konrolu printanja dokumenta na kojoj koristim kod za izbor printera
i slijedeči kod za printanje
DownloadIzvorni kod (vb.net):
  1. Private Sub Command57_Click()
  2.  
  3. Dim stDocName As String
  4. Dim kopija As Integer
  5. Dim Kolicina As Integer
  6.  
  7.     Kolicina = Me.Text0 - 1
  8.     stDocName = "rptPonuda"
  9.     DoCmd.OpenReport stDocName, acNormal
  10. For kopija = 1 To Kolicina
  11.    DoCmd.PrintOut
  12. Next kopija
  13.  
  14. End Sub

Kada izaberem jednu kopiju onda je sve u redu, međutim ako upišem više kopija tada mi na prvom listu bude odštampana ponuda, a na ostalim slika forme "frmPrintaj".

Molim pomoć

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  ProbaPrintanja.rar
Preuzimanja: 110
Veličina: 98.57 KB
Informacije o fajlu: pdf  Print.pdf
Preuzimanja: 110
Veličina: 7.78 KB
Informacije o fajlu: pdf  tblPonuda.pdf
Preuzimanja: 114
Veličina: 7.30 KB


Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 27.07.2011-08:09 od strane pmiroslav. ↑  ↓

#2 27.07.2011-10:14
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,950


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
Probaj ovako napraviti:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Command57_Click()
  2.  
  3. Dim stDocName As String
  4. Dim kopija As Integer
  5. Dim Kolicina As Integer
  6.  
  7.     Kolicina = Me.Text0 - 1
  8.     stDocName = "rptPonuda"
  9. For kopija = 1 To Kolicina
  10.     DoCmd.OpenReport stDocName, acNormal
  11. Next kopija
  12.  
  13. End Sub

Pozdrav
↑  ↓

#3 27.07.2011-11:18
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,407


Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
Ovo je u redu.
Još jednom ti puno hvala.

Međutim imam još jedan problem sa Reportom.
U Report Header nalaze mi se podaci o mojoj firmi
U PonudaID Header nalaze se podaci o kupcu
U Detali se nalaze stavke ponude
U PonudaID Footer je suma iznosa stavki
U Page Footer je potpis referenta i odgovorne osobe

Sada mi je problem što, ako ima puno stavki pa mi one pređu na drugi list ja na oba lista imam Page Footer, tj potpis referenta. i onaj dio sa podacima o firmi.

Kako da to uredim
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 27.07.2011-11:19 od strane pmiroslav. ↑  ↓

#4 27.07.2011-11:21
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,407


Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
Evo primjer
Nešto ne mogu da dodam Attachment

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  Slike.rar
Preuzimanja: 30
Veličina: 40.88 KB


Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 2 puta. zadnja izmjena 27.07.2011-11:26 od strane pmiroslav. ↑  ↓

#5 27.07.2011-11:57
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,950


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
A zato to ne prebacis u report footer sto zelis na kraju izvjetsaja da bude.
Pozdrav
↑  ↓

#6 27.07.2011-13:49
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,407


Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
I to je narvno u redu.

Ali ja imam još malo problema.
Koristim slijedeći kod za spremanje Reporta kao PDF fail i zatim slanje istog e-mailom kao Attachment:
DownloadIzvorni kod (vb.net):
  1. Private Sub Command7_Click()
  2.  
  3. Dim strAdresa As String
  4. Dim stDocName As String
  5.  
  6. SetPrt (4) 'Izbor PDF printer iz tablice Stampaci
  7.    
  8.     stDocName = "rptPonuda"
  9.    
  10.     DoCmd.OpenReport stDocName, acViewNormal
  11.  
  12. ' Otvara Outlook Expres
  13.  
  14. DoCmd.SendObject _
  15.     , _
  16.     , _
  17.     , _
  18.     , _
  19.     , _
  20.     , _
  21.     , _
  22.     , _
  23.     True
  24.  
  25. End Sub
Problem koji bih volio riješiti je što mi kod spremanja pdf dokumenta na disk program uvjek nudu ime "PONUDA" koje je upisano pod Caption u propertiesima Reporta.
Ja bih želio da mi se uz PONUDA dobiše i broj ponude. To sam pokušao riiješitzi tako da sam na Reportu na On Open napisao

Me.Caption = "Otpremnica_" & Forms!frmOtpremnica!OrderID

Međutim to radi ako se Report otvori u Preview modu i onda šalje na pdf, međutim kako se meni Report prije slanja u pdf ne otvara taj kod ne radi.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 27.07.2011-13:51 od strane pmiroslav. ↑  ↓

#7 27.07.2011-14:01
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,950


Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
Jeli ti ovaj printer otvara dialog box gdje zapisati pdf. na kojoj putanji?
Pozdrav
↑  ↓

#8 27.07.2011-14:48
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,407


Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
Tako je, otvara dijelog box i nudi ime faila kao što sam rekao
Pozdrav
↑  ↓

#9 27.07.2011-14:56
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,407


Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
Evo i slika kako to izgleda

Ikona prilozene slike:
Slika_1.jpg
Tip fajla: Informacije o fajlu: jpg jpg
Preuzimanja: 22
Veličina: Byte
Veličina slike: {@imagesize->0} x {@imagesize->1} Pixels


Pozdrav
↑  ↓

#10 27.07.2011-16:44
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,950


Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
Vidis imas 2 nacina ali niti jedan nije legentan jer nemozes iscitati putanju na koju zapisujes file.
naime ako bi uvijek zapisivao na istu putanju onda bi jednostavno kodom mogao promijeniti ime fajla i to bi bilo najbolje.
Moguce da ostaje defaultna putanja u naredbi Chdir ili chdrive vise se nmogu sjetiti.
Ukliko postoji putanja onda se moze kodom promijeniti ime filea.

Drugi nacin je da otvoris izvjestaj nevidljiv na prewiev pa da upises u caption kao i prije te zapises pa onda printas.
Ovo drugo je problem sto ti nece raditi u mde fileu.

Trebalo bi malo eksperimentisati mozda postoji i elegantnije rjesenje.
Pozdrav
↑  ↓

#11 27.07.2011-17:48
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,407


Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
Citat od zxz:

naime ako bi uvijek zapisivao na istu putanju onda bi jednostavno kodom mogao promijeniti ime fajla i to bi bilo najbolje.
Ukliko postoji putanja onda se moze kodom promijeniti ime filea.
Putanja je uvjek ista jer u prozoru koji se otvori prije spremanja pdf dokumenta, postoji check box koji pita dali želim uvjek isti direktoruj za spremanje pdf dokumenta. To bi bilo recimo:
D:\Ponude

Ikona prilozene slike:
Slika_2.jpg
Tip fajla: Informacije o fajlu: jpg jpg
Preuzimanja: 117
Veličina: 59.76 KB
Veličina slike: 546 x 389 Pixels


Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 27.07.2011-17:51 od strane pmiroslav. ↑  ↓

#12 27.07.2011-19:07
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,950


Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
Mozes ovom naredbom promijeniti ime filea.
FileCopy SourceFile, DestinationFile
Ako hoces pobrisati stari naredba je Kill
Pozdrav
↑  ↓

#13 27.07.2011-20:14
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,407


Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
Napisao sam funkciju:
DownloadIzvorni kod (vb.net):
  1. Function CopyPDF()
  2. Dim stSource As String
  3. Dim stDest As String
  4. stSource = "D:\Ponude\Ponuda.pdf"
  5. stDest = "D:\Ponude\Ponuda_0002.pdf"
  6. FileCopy stSource, stDest
  7. End Function
i to radi. Međutim problem mi je kako da imenu "Ponuda" dodam stvarni broj ponude koja se ispisuje.

Radi se o polju "PonudaID" koja je na formi "frmPonuda" iz koje se ista šalje na printanje, a isto tako i na ciljanom Reportu.
Pozdrav
↑  ↓

#14 27.07.2011-21:00
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,950


Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
U Proceduri iz koje pozivas ovu napisi:
Dim PonudaId as string

PonudaID=Me.Ponudaid
CopyPDF PonudaID
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function CopyPDF(ID as string)
  2. Dim stSource As String
  3. Dim stDest As String
  4. stSource = "D:\Ponude\Ponuda.pdf"
  5. stDest = "D:\Ponude\Ponuda_f" & ID & ".pdf"
  6. FileCopy stSource, stDest
  7. End Function

Pozdrav
↑  ↓

#15 28.07.2011-13:35
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,407


Subject: Re: Problem sa kodom za printanje
Funkcija me ne sluša.
Sa forme frmPonuda dugmetom otvorim frmPrintaj gdje je opet ispod dugmeta za print napisano ovo:

DownloadIzvorni kod (vb.net):
  1. Private Sub Command7_Click()
  2. On Error GoTo Err_Command7_Click
  3.    
  4. Dim strAdresa As String
  5. Dim stDocName As String
  6. Dim PonudaID As String
  7.  
  8. SetPrt (6)
  9.  
  10. stDocName = "rptPonuda"
  11. PonudaID = Forms!frmPonuda!PonudaID
  12. DoCmd.OpenReport stDocName, acNormal
  13.  
  14. CopyPDF (PonudaID)
  15. Exit_Command7_Click:
  16.     Exit Sub
  17. Err_Command7_Click:
  18.     MsgBox Err.Description
  19.     Resume Exit_Command7_Click
  20.    
  21. End Sub

Kada funkciju CopyPDF pokrenem iz Imemdiate prozora pdf fail se odkopira, ali kada pokrenem gornji kod sa forme frmPrintaj, pokaže se poruka "File Not Found"

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  ProbaPrintanja_2.rar
Preuzimanja: 108
Veličina: 123.75 KB


Pozdrav
↑  ↓

Stranice (2): 1, 2


All times are GMT +01:00. Current time: 16.09.2019-23:54.