Bosna i Hercegovina



zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,291


Subject: Vb Skripte
Kako koristiti VbSkrip odnosno ugraditi ga u nash HTML stranicu?
Ukoliko zelimo pisati proceduru Vb jezikom u html stranici onda je osnovno da znamo da prvo moramo napisati sledeci tag:
<script type="text/vbscript">
ili
<SCRIPT LANGUAGE="VBScript">
To znaci da dajemo do znanja da su sledeci redovi koda u VB.
Na kraju kada zavrsimo sa pisanjem naseg koda moramo zatvoriti gore upisani tag:
</script>
Kako to izgleda u praksi:
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1. <script type="text/vbscript">
  2. Function mojaprocedura()
  3.   document.write("Ovo je VB Skript!")
  4. end function
  5.  </script>
  6. </HEAD>
  7.  <button onclick="mojaprocedura()">Klikni me</button>
  8.  </body>
  9. </HTML>

U ovom Primjeru je napisana procedura koja se zove mojaprocedura i poziva se na on klik komandnog tastera.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 2 puta. zadnja izmjena 14.06.2012-11:00 od strane zxz. ↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,291


Subject: Re: Vb Skripte
Iz gornjeg primjera se vidi da podatke odnosno rezultat procedure izbacujemo na html stranicu pomocu naredbe document.write("Neki podaci"):

Ako bi to htjeli izbaciti kao msgbox onda bi koristili naredub alert.
Primjer:
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1. <script type="text/vbscript">
  2. Function mojaprocedura()
  3.   alert("Ovo je VB Skript!")
  4. end function
  5.  </script>
  6. </HEAD>
  7.  <button onclick="mojaprocedura()">Klikni me</button>
  8.  </body>
  9. </HTML>

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,291


Subject: Re: Vb Skripte
Umjesto naredbe alert mozemo koristiti i naredbu MsgBox.
Onio koji su koristili stari Vb vjerovatno ce se lakse snaci.
Primjer:
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1. <script type="text/vbscript">
  2. Function mojaprocedura()
  3.  MsgBox("Ovo je VB Skript!")
  4. end function
  5.  </script>
  6. </HEAD>
  7.  <button onclick="mojaprocedura()">Klikni me</button>
  8.  </body>
  9. </HTML>

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,291


Subject: Re: Vb Skripte
E sad ako bi to Htjeli upisati u neki tekst boks onda moramo dodati formu i tekstboks.
Primjer:
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1. <SCRIPT LANGUAGE="VBScript">
  2. Function mojaprocedura()
  3. Dim  Forma
  4. set Forma=Document.MojaForma
  5. Forma.tekst1.value="Ovo je VB Skript!"
  6. end function
  7.  </script>
  8. </HEAD>
  9. <FORM NAME="MojaForma">
  10.  <button onclick="mojaprocedura()">Klikni me</button>
  11. <INPUT TYPE="text" SIZE="20" NAME="Tekst1" VALUE="">
  12. </FORM>
  13.  
  14.  </body>
  15. </HTML>

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,291


Subject: Re: Vb Skripte
Sada jedino jos sto nam je ostalo a to je kako procitati iz htm nekog tekst boksa vrijednost.
Primjer:
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1. <SCRIPT LANGUAGE="VBScript">
  2. Function mojaprocedura()
  3. Dim  Forma
  4. Dim Vrijednost
  5. set Forma=Document.MojaForma
  6. Vrijednost=Forma.tekst1.value
  7. msgbox Vrijednost
  8. end function
  9.  </script>
  10. </HEAD>
  11. <FORM NAME="MojaForma">
  12.  <button onclick="mojaprocedura()">Klikni me</button>
  13. <INPUT TYPE="text" SIZE="20" NAME="Tekst1" VALUE="Ovo je VB Skript!">
  14. </FORM>
  15.  </body>
  16. </HTML>

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,291


Subject: Re: Vb Skripte
Evo sada kobinacija ovoga svega.
Izracunavanje hipotenuze pravouglog trougla kada su poznate dvije katete.
Primjer:
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1. <SCRIPT LANGUAGE="VBScript">
  2. Function mojaprocedura()
  3. Dim  Forma
  4. Dim Vrijednost1
  5. Dim Vrijednost2
  6. Dim Rezultat
  7.  
  8. set Forma=Document.MojaForma
  9. Vrijednost1=Forma.tekst1.value
  10. Vrijednost2=Forma.tekst2.value
  11. Rezultat=Sqr(Vrijednost1^2 + Vrijednost2^2)
  12. Forma.tekst3.value =Rezultat
  13. end function
  14.  </script>
  15. </HEAD>
  16. <FORM NAME="MojaForma">
  17. Pravougli trougao:
  18. <br>
  19. Stranica a:
  20. <INPUT TYPE="text" SIZE="20" NAME="Tekst1" VALUE="">
  21. <br>
  22. Stranica b:
  23. <INPUT TYPE="text" SIZE="20" NAME="Tekst2" VALUE="">
  24.  <button onclick="mojaprocedura()">Izra
  25. unaj</button>
  26.  <br>
  27.  Rezultat je:
  28.  <INPUT TYPE="text" SIZE="20" NAME="Tekst3" VALUE="">
  29. </FORM>
  30.  </body>
  31. </HTML>

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,291


Subject: Re: Vb Skripte
Pozdravna poruka na stranici.
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1.  <head>
  2. <script type="text/vbscript">
  3.  Function Pozdrav()
  4.  i=hour(time)
  5.  If i < 10 Then
  6.   Tekst= "Dobro Jutro...!"
  7. ElseIf i >10  AND i < 18 then
  8.  Tekst= "Dobar dan!"
  9. ElseIf i => 18 AND i< 23 then
  10.   Tekst="Dobro ve
  11. e!"
  12. Else
  13.  Tekst= "Ugodna no"
  14. End If
  15. Alert Tekst
  16. End Function
  17. </script>
  18.  </head>
  19.  <body onload="Pozdrav()">
  20.    Vas HTM kod na stranici
  21.  </body>

Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 15.06.2012-08:54 od strane zxz. ↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,291


Subject: Re: Vb Skripte
Evo sad cemo malo stati da provjerimo dali ko ovo cita.
Ako imate kakvih pitanja ili nejasnoca onda naprijed.
Pozdrav
↑  ↓

Avko Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,366


Subject: Re: Vb Skripte
zapeo na samom pocetku.
prepostavljam da bi trebalo u prvoj proceduri nakon sto kliknem na >klikni me< trebalo ispisati "Ovo je VB script", no meni iz tko zna kojih razloga to ne radi.

u mome slucaju se klikne na "zaroni"

web stranica : jedno
Newton laže! Lake padaju brže!
Ovaj komentar je mijenjan 2 puta. zadnja izmjena 09.09.2015-11:08 od strane Avko. ↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,291


Subject: Re: Vb Skripte
Mali problem sa htmlom.
ovo gore sto si prekopirao bi radilo da nisi umetnuo u vec postojecu stranicu jer ovaj kod je napravljen kao stranica sama za sebe.
Znaci ima na pocetku tag html body i head.
html je tag za pocetak stranice i mora biti i na kraju stranice.
Znaci svaki otvoreni tag se mora i zatvoriti.
Trebas malo pogledati u forumu html.
E sad kako vidi sama vb skript procedura treba da se nalazi u zaglavlju html stranice , naci izmedju tagova head na ovoj tvojoj stranici a ovaj dio koda:
<button onclick="mojaprocedura()">Klikni me</button>
mora biti izmedju tagova Body.

U tvom slucaju znaci <button onclick="mojaprocedura()">Klikni me</button> moze ostati gdje i jeste a proceduru prebaci na vrh u tvoje stranice ispod taga <head>
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>


netrebas prenositi iz procedure ostale html tagove.

znaci ispod head samo ovaj dio:
<script type="text/vbscript">
Function mojaprocedura()
MsgBox("Ovo je VB Skript!")
end function
</script>

a dole gdje je sad procedura neka ostane samo ovo:
<button onclick="mojaprocedura()">Klikni me</button>
Pozdrav
↑  ↓

 Podijeli  Dodaj odgovor Stranice (1): 1

All times are GMT +01:00. Current time: 24.04.2017-23:57.