Bosna i Hercegovina



#16 06.12.2012-23:19
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,737


Subject: Re: Reden broj vo Queri
DownloadIzvorni kod (SQL):
  1. SELECT (SELECT Count(ID_Smetka)  FROM qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum AS R WHERE qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum.ID_Smetka>R.ID_Smetka ) AS RedniB, qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum.DATA, qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum.VkSoDDV
  2. FROM tblSmetki INNER JOIN qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum ON tblSmetki.ID_Smetka = qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum.ID_Smetka;

Pozdrav
↑  ↓

#17 07.12.2012-14:48
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,508


Subject: Re: Reden broj vo Queri
qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum sodrzi samo dve koloni i toa DATA i VkSoDDV nema kolona
ID_Smetka .
Ova queri ja sumira sostojbata i ja grupira po datumi . edinstveno pole koe ne se povtoruva e datumot
↑  ↓

#18 07.12.2012-17:16
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,737


Subject: Re: Reden broj vo Queri
Pa samo dodaj kolonu ID_smetka.
Pozdrav
↑  ↓

#19 07.12.2012-17:25
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,508


Subject: Re: Reden broj vo Queri
ne mozam da ja dodadam kolonata ID_Smetka bidejki na edna smetka moze da ima poveke od edna promena, a mene mi tebaat site promeni od site smetki koi se napraveni na toj datum da se sumiraat
i da imam samo eden broj za toj datum
↑  ↓

#20 07.12.2012-17:33
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,508


Subject: Re: Reden broj vo Queri
Da pojasnam malki
Imam 1 query so koe gi dvojam( Ima kriterium za magacin) i gi sumiram promenite odnosno razlikata od novata i starata cena i gi mnozam so kolicinata

Vo 2 query go grupiram i sumiram rezultatot po datumi.

Sega na rezultatot od 2 query mi teba reden broj za sekoj datum posledovatelno za da mozam ponataka da go koristam vo drugi querija od koi vadam izvestai
↑  ↓

#21 07.12.2012-17:35
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,508


Subject: Re: Reden broj vo Queri
probav i vaka i so ova ne uspeav
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function RedenBroj(Baraj As String) As Integer
  2. On Error Resume Next
  3. Dim db As dao.Database, rs As dao.Recordset
  4.  
  5. Set db = CurrentDb
  6. Set rs = db.OpenRecordset("tblET_Promena_Cena_Kasa_Rb", dbOpenDynaset, dbReadOnly)
  7.  
  8. With rs
  9.  
  10. .FindFirst ("[Data] = " & CStr(DLookup("[Data]", "tblET_Promena_Cena_Kasa_Rb", "[Data] = " & "' & Baraj &'")))
  11.   RedenBroj = .AbsolutePosition + 1
  12.  
  13. End With
  14.  
  15. rs.Close
  16.   Set rs = Nothing
  17.   Set db = Nothing
  18.  
  19. End Function
↑  ↓

#22 07.12.2012-20:05
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,737


Subject: Re: Reden broj vo Queri
Tesko mogu da te razumijem sta zelis da izvedes jer je poprilicno komplikovano i mislim da moze prostije.
Koliko sam razumio ti hoces redne projeve po datumima.
Opet mozes iskoristiti onaj moj Query samo imjesto polja id_Smetka uzmes datum.
Ali po mome netreba ti nikako jer pravis izvjestaj od toga a u izvjestaju mozes grupirati po datumu i napraviti redni broj.

dali sam ta dobro razumio.
Nisam ja pratio temu od pocetka pa neko ko jeste mozda da mi jos pojasni.
Pozdrav
↑  ↓

#23 07.12.2012-20:30
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,508


Subject: Re: Reden broj vo Queri
eve go prepraviv tvoeto query sega da go testiram malku da vidam sto ke bide
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. SELECT 1+(SELECT Count(Data)  FROM qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum AS R WHERE qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum.Data>R.Data ) AS RedniB, qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum.Data, qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum.VkSoDDV
  2. FROM tblSmetki RIGHT JOIN qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum ON tblSmetki.Data = qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum.Data;
↑  ↓

#24 07.12.2012-22:20
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,508


Subject: Re: Reden broj vo Queri
ova vaka sega zasega dobro funkcionira no nesto ne mi e jasno ovde
imam uste edno slicno queri na ova prethodnovo e sega :
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. SELECT 1+(SELECT Count(Data)  FROM qryET_Promena_Cena_Izlez_Sum AS R WHERE qryET_Promena_Cena_Izlez_Sum.Data>R.Data ) AS Broj_Dokument, qryET_Promena_Cena_Izlez_Sum.Data, qryET_Promena_Cena_Izlez_Sum.VkSoDDV
  2. FROM qryET_Promena_Cena_Izlez_Sum LEFT JOIN tblDati ON qryET_Promena_Cena_Izlez_Sum.Data = tblDati.DataPocetok;
za da funkcioniraat kako sto sakam jas ovie querija treba da imaat
1to query
[color=#FF0033]RIGHT JOIN qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum ON tblSmetki.Data = qryET_Promena_Cena_Kasa_Sum.Data[/color];
2to query
[color=#FF0033]LEFT JOIN tblDati ON qryET_Promena_Cena_Izlez_Sum.Data = tblDati.DataPocetok;[/color]
neznam koja e ulogata i dali ova moze da se odstrani da ne se vo relacija so drugi tabeli
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 07.12.2012-22:23 od strane Gjoreski. ↑  ↓

#25 08.12.2012-23:30
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 602


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: Reden broj vo Queri
Ovo funkcionise ali veoma sporo.
Ako ti je redni broj potreban samo za izvestaj jednostavnije ti je da na izvestaju postavis textbox.
U control source postavi =1
i postavi Running sum na over all (ili over group, kako ti vec treba)

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  Access Application Dex.zip
Preuzimanja: 56
Veličina: 1.39 MB

↑  ↓

#26 14.11.2016-16:27
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,508


Subject: Re: Reden broj vo Queri
Povtorno jas so moive redni broevi.
Sega pak zapnav na isto mesto.
Imam union queri koe sobira podatoci od poveke querija e sega mi treba da napravam novo queru koe ke cita podatoci od unuon queryto i ke stavi reden broj vo novoto query.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. SELECT Data,Broj_Dokument, Dokument,VkNabSoDDV,VkSoDDV,DnFisIz
  2. FROM  qryET_PLT
  3. UNION SELECT
  4.              Data,Broj_Dokument, Dokument,VkNabSoDDV,VkSoDDV,DnFisIz
  5. FROM qryET_DFI
  6. UNION SELECT
  7.              Data,Broj_Dokument, Dokument,VkNabSoDDV,VkSoDDV,Vkupno
  8. FROM qryET_Fakturi
  9. UNION SELECT
  10.              Data,Broj_Dokument, Dokument,VkNabSoDDV,VkSoDDV,DnFisIz
  11. FROM qryET_Promena_Cena
  12. UNION SELECT
  13.              Data,Broj_Dokument, Dokument,VkNabSoDDV,VkSoDDV,DnFisIz
  14. FROM qryET_Promena_Cena_Izlez_Prikaz
  15. UNION SELECT
  16.              Data,Broj_Dokument, Dokument,VkNabSoDDV,VkSoDDV,DnFisIz
  17. FROM qryET_Promena_Cena_Kasa_Prikaz;

novoto query ET_Prikaz treba da bide
RB,Data,Broj_Dokument,VkNabSoDDV,VkSoDDV,DnFisIz
↑  ↓

#27 14.11.2016-18:37
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 602



#28 14.11.2016-21:19
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,508


Subject: Re: Reden broj vo Queri
Fala @Dexxxl no ovi primeri ne rade kod mene.
Problem je u to sto koristim podatke od vise tabela koi pre spajajne u UNI query obrade se na osnovu neki kriteium.
Problem e i to sto nema nikakav ID a podatke Data,Broj_Dokumen i Dokument mogu sadrzati jedna vrednost vise puta.
Da bi bilo ovo SQLServer lako bi resio ali kod accesa je malo teze.

Neznam malo razmisljam oko pravlejne neka funkcija koja bi prikupila sve podatke iz ovih tabela i bi stavio u neka temp tabala ,podredio bi podatke kako meni trebaju i prbacio u druga tabela tako podredeni i sa redan broj . Izvestaj bi pravio na osnovu ova tabela.

Ako bi nasao neko resejne da resim ovo ovako kako sta je da ne mejnem puno stvari bi mi zastedio vreme i posla.
↑  ↓

#29 14.11.2016-22:24
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,737


Subject: Re: Reden broj vo Queri
Ja to radim tako sto napravim temp.mdb u njoj kodom kreiram potrebnu tabelu te prebacim podatke napravim link (link i nemoras kodom praviti) i onda pravim izvjestaj na osnovu ovih podataka.
Mogu ti reci da radi veoma brzo.
Mnogo brze od union Query.
Imam negdje i primjer toga pa ako treba mogu nakaciti.
Pozdrav
↑  ↓

Stranice (2): 1, 2


All times are GMT +01:00. Current time: 20.08.2018-00:15.