Bosna i Hercegovina



#1 05.02.2013-09:41
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,370


Subject: Generiranje broja dokumenta
Koristim slijedeću funkciju za generiranje broja dokumenta koji treba biti u obliki
1/SK20/1 ili 1/SK25/1
znači za različiti prefiks prvi lijevi broj se povečava za 1
1/SK20/1
2/SK20/1
3/SK20/1
i
1/SK25/1
2/SK25/1
itd.
Ovo radi u redu dok prvi broj ne postane dvocifren.
U dijelu SELECT Max(Left([OrderID],1)) pokušao sam umjesto 1 staviti nešto kao InStr([OrderID],"/") ali me ne sluša.
DownloadIzvorni kod (vb.net):
  1. Function BrojRac(Prefix As String)
  2. Dim db As Database
  3. Dim SQL As String
  4. Dim rs As Recordset
  5. Dim i As Integer
  6.  
  7. Set db = CurrentDb
  8.  
  9. SQL = "SELECT Max(Left([OrderID],1)) FROM tblProdaja WHERE Mid(OrderID,3,4)= '" & Prefix & "'"
  10.  
  11. Set rs = db.OpenRecordset(SQL)
  12.  
  13. If Format$(rs.Fields(0)) <> "" Then
  14. i = Val(rs.Fields(0))
  15. End If
  16. i = i + 1
  17. BrojRac = i & "/" & Prefix & "/1"
  18.  
  19. rs.Close
  20. Set db = Nothing
  21. End Function


Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  PrimjerRacun.rar
Preuzimanja: 71
Veličina: 885.72 KB


Pozdrav
↑  ↓

#2 05.02.2013-13:15
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 605


Subject: Re: Generiranje broja dokumenta
Evo ovako.
U Query1 dao sam i postupno i ugnjezdeno kako se dolazi do broja
Mozda bi ovo trebalo prevesti u VB da bi se izbacio Query1, probacu veceras.
Pozdrav Cool
↑  ↓

#3 05.02.2013-13:18
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 605


Subject: Re: Generiranje broja dokumenta
Problem sa uploadom, pokusavam...
↑  ↓

#4 05.02.2013-17:35
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 605


Subject: Re: Generiranje broja dokumenta
Onda svakako obrisi poruku, imas moderatorska ovlascenja.
Evo primera

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  PrimjerRacunDex2.zip
Preuzimanja: 75
Veličina: 1.08 MB

Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 05.02.2013-17:36 od strane dexxxl. ↑  ↓

#5 05.02.2013-17:40
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 605


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: Generiranje broja dokumenta
Jos jedno resenje

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  PrimjerRacunDex3.zip
Preuzimanja: 91
Veličina: 1.08 MB

↑  ↓

#6 05.02.2013-18:44
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,370


Subject: Re: Generiranje broja dokumenta
Odlična riješenja, naročito ovo drugo. Hvala na trudu.
Pozdrav
↑  ↓

#7 08.02.2013-22:41
denoza Offline
Clan
Registrovan/a od: 03.08.2011-11:01
Komentari: 12


Subject: Re: Generiranje broja dokumenta
U svakom slučaju, u primjeru broj 3. kada se obriše jedan record, javlja se greška pri kreiranju novog na istom skladištu, dok u drugom primjeru se ne javlja greška.
Pitanje je da li će se na nivou aplikacije dozvoljavati brisanje nekog dokumenta ili ne...

Dex, hvala na ovim elegantnim primjerima!
↑  ↓

#8 09.02.2013-16:18
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,370


Subject: Re: Generiranje broja dokumenta
Ja u svojoj bazi ne brišem rekorde več u tablici imam jedno numeričko polje u koje po defaultu ide broj 1 i onda ako ga treba "brisati" u to polje se upiše 0 pa onda neki query vuče kao aktivne samo one sa brojem 1.
Pozdrav
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 17.10.2018-08:19.