Bosna i Hercegovina



#31 02.10.2013-22:40
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,446


Subject: Re: stored procedure Kako?
toa e toa sto sakam da go postignam no ima uste eden problem eve deneska gi dobiv i prvite instrukcii za toa sto treba da go rabotam i nemam mnogu vreme za ucejne i eksperimentirajne moram za nekolku dena da sostavam data baza i veke od narednata nedela da se zapocne so polnejne na podatoci . Znam deka ova e skoro nevozmozna misija to taka treba da bide i ke bide ne znam usta kako ke go napravam toa no ke go napravam. Ovie nekolku denovi malu citav probav nesto da napravam napraviv eden Trigger (samo eden) koj funkcionira a toa sto mi se takvi queryjata e rezultat na toa sto sum go rabotel vo accesot dolg period.
Utre ke sednam da razmislam kako ponataka i da napravam koncept za toa vo koj pravec.
Znam deka za pocetok ke iskoristam edna ili dve access formi za vnesuvajne na podatoci vo Bazata no vo idnina platformata ke bide DotNet sto i ne e tolku bitno sto ke bide
Znam i toa deka celata Logika ke se gradi vo Serverot odnosno ona sto mi rece deka vb ili vba cod ke mi povikuva gotovi funkcii na serverot.

Smetam na tvoja pomos okolu ova ako imas vreme .
↑  ↓

#32 11.05.2015-18:39
kenan Offline
Clan
Registrovan/a od: 10.02.2011-15:24
Komentari: 185


Subject: Re: stored procedure Kako?
Pozdrav

može mala pomoč, tj kako povezati stored procedure sa ms accessom.

napravio sam jednu prostu proceduru al nikako da skontam kako tu proceduru pokreduti sa forme sa zadanim parametrom

evo procedura nista komplikovano

CREATE PROCEDURE [BrisiZFSemaD]
    (@ID     [int])

AS DELETE [dbFinPro].[dbo].[ZFSemaD]

WHERE
    ( [ID]     = @ID)
GO

pitanje kako povezati @ID sa poljem u formi Me.list
↑  ↓

#33 11.05.2015-22:53
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,446


Subject: Re: stored procedure Kako?
Denes ne mozam nemam kompjuter so mene, ama utre od sabajle ke ti napisam kako.
↑  ↓

#34 12.05.2015-00:21
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,676


Subject: Re: stored procedure Kako?
Imas to u postu 18.
Pozdrav
↑  ↓

#35 12.05.2015-11:50
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,446


Subject: Re: stored procedure Kako?
Eve ti eden primer mislam deka so ova ke e sve jasno
Samo treba vo Module1 da stavis tvoi podatoci od serverot
i vo Form1 na Command1 da stavis tvoi podatoci od Stored procedurata
ako e nesto nejasno pisi

Srekno.

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  MS ACCESS MSSQL + Stored.rar
Preuzimanja: 66
Veličina: 16.35 KB

↑  ↓

#36 12.05.2015-16:06
kenan Offline
Clan
Registrovan/a od: 10.02.2011-15:24
Komentari: 185


Subject: Re: stored procedure Kako?
zahvaljujem na primjeru ali sam već uspio iskombinirati nešto kraće

evo ga dole za druge

Dim d As Database
Dim q As QueryDef

Set d = CurrentDb
Set q = d.QueryDefs("Query3")
q.sql = "Exec BrisiZFSemaD @ID = '" & Me.List.Value & "'"
DoCmd.OpenQuery "Query3"

fol je u tome što se koristi već gotov query u kojem imaš putanju u kojem ti upisuješ novu liniju i radi pravo brzo i kroz mrežu jer se operacija izvršava na serveru
↑  ↓

#37 12.05.2015-16:08
kenan Offline
Clan
Registrovan/a od: 10.02.2011-15:24
Komentari: 185


Subject: Re: stored procedure Kako?
Gjoreski

tvoj primjer mi ćak više sviđa pogotovo kad moraš kombinovat više servera, pogotovo u DTS-u
↑  ↓

#38 12.05.2015-16:19
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,446


Subject: Re: stored procedure Kako?
Citat od kenan:
pogotovo u DTS-u

Sto e toa DTS-u ?
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 12.05.2015-16:20 od strane Gjoreski. ↑  ↓

#39 12.05.2015-16:41
kenan Offline
Clan
Registrovan/a od: 10.02.2011-15:24
Komentari: 185


Subject: Re: stored procedure Kako?
DTS - DATA TRANSMISION SERVICE

dobra stvar ako ti baza radi po sistemu da imaš centralnu bazu i lokalne

e sad DTS je dobar za prenos podataka tj sinhronizaciju servera a možeš ga koristiti mada je nesigurno i kod backup servera tj. servera koji će preuzeti posao kad primarni padne i nekog razloga mada to ti nije interesantno

Uosnovi dobar alat
↑  ↓

Stranice (3): 1, 2, 3


All times are GMT +01:00. Current time: 27.05.2018-18:31.