Bosna i Hercegovina



#1 20.09.2013-18:44
Branestan Offline
Clan
Registrovan/a od: 07.05.2012-20:02
Komentari: 64


Subject: Sortiranje u polju Combo box
Pozdrav!

Imam formu na kojoj želim da prikažem cijene artikala iz tri odvojena kataloga. Ja sam to napravio onako kako mi je bilo najjednostavnije (odnosno kako sam znao).

Pokušavam da podatke u combo boxu sortiram, ali mi nikako ne polazi za rukom.
Sve bitno je na formi, na "On current".

Svaka pomoć bi mi dobro došla. Takođe, ako ima neko bolje rješenje za uzimanje podataka iz više tabela rado bih ga primijenio.

Unaprijed hvala!

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  Cjenovnik.rar
Preuzimanja: 67
Veličina: 680.69 KB

↑  ↓

#2 20.09.2013-20:11
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,676


Subject: Re: Sortiranje u polju Combo box
Pitanje je jeli ovo gotovo pa krpis ili pocinjes raditi.
Koliko ja vidim tebi je tabela katlog u stvari grupe artikala.
Prema tome sve artikle mozes staviti u jednu tabelu stim sto ce ta tabela imati i dodatno polje katalogId odnosno pisat ce za svaki artikal kojem katalogu pripada.
To je ovako standardno i naj prakticnije rjesenje.
Opet pominjem ako nisi daleko dogurao sa radom.

Najbolje bi bilo da malo sve opsirnije opises sta ti je cilj napraviti pa cemo to skrojiti po nekoj normalnoj mjeri.
Pozdrav
↑  ↓

#3 20.09.2013-20:32
Branestan Offline
Clan
Registrovan/a od: 07.05.2012-20:02
Komentari: 64


Subject: Re: Sortiranje u polju Combo box
Krpim, ali ako ću napraviti kvalitetno rješenje nije mi teško izmijeniti veći dio baze.

U jednoj tabeli mi je Siemens-ov katalog, u drugoj Schneider-ov. Te dvije tabele bi se mogle spojiti jer podatke u njima ažuriram povremeno (jednom ili dvaput godišnje). Međutim, problem je lager. Stanje lagera se svakodnevno mijenja, a nalazi se u upitu. Jedini način da upit i tabelu spojim jest novi upit (ako ne griješim). To sam pokušavao, kad sve spojim upit ima preko 150 000 slogova pa polja na formi otvara cijeli minut.
↑  ↓

#4 20.09.2013-20:33
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,446


Subject: Re: Sortiranje u polju Combo box
eve probaj vaka

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  Cjenovnik.rar
Preuzimanja: 70
Veličina: 687.12 KB

↑  ↓

#5 20.09.2013-20:39
Branestan Offline
Clan
Registrovan/a od: 07.05.2012-20:02
Komentari: 64


Subject: Re: Sortiranje u polju Combo box
Nije se ništa promijenilo.

Ako odaberem katalog Siemens i način sortiranja po kataloškom broju može se vidjeti da i dalje ne sortira artikle.
↑  ↓

#6 20.09.2013-21:05
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,446


Subject: Re: Sortiranje u polju Combo box
moze maklu da objasnis kako da gi sortiras pod sortirajne se podrazbira da se namestat artiklite ili stavkite po odreden redosled rastecki ili opagacki ,ili ti mislis da gi selektiras odnosno podelis da go smenis data sursot na comboto

Dali proveri kako raboti ona drugo kombo sto go dodadov na formata mislam deka resenieto e toa.
↑  ↓

#7 20.09.2013-21:16
Branestan Offline
Clan
Registrovan/a od: 07.05.2012-20:02
Komentari: 64


Subject: Re: Sortiranje u polju Combo box
Da, treba da sortira artikle po rastućem redoslijedu.

Kada odaberem Siemens - kataloški broj i otvorim combo box pokaže artikle po redoslijedu:
a
b
d
c

Trebao bi da ih sortira :
a
b
c
d
↑  ↓

#8 20.09.2013-21:43
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,446


Subject: Re: Sortiranje u polju Combo box
Na sekoj SQL dodadi na krajot ORDER BY ImeTabela.ImeColunm
[rimer
Me.Combo10.RowSource = "SELECT tblSiemensKonacno.PartNo, tblSiemensKonacno.DescriptionLong, Round([tblSiemensKonacno.PC],2), tblSiemensKonacno.AN FROM tblSiemensKonacno ORDER BY tblSiemensKonacno.PartNo;"
↑  ↓

#9 20.09.2013-21:46
Branestan Offline
Clan
Registrovan/a od: 07.05.2012-20:02
Komentari: 64


Subject: Re: Sortiranje u polju Combo box
Već sam to pokušavao ranije, ali onda uopšte ne prikazuje artikle.
↑  ↓

#10 20.09.2013-22:02
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,446


Subject: Re: Sortiranje u polju Combo box
eve ova kaj mene e ok

If Forms!frmCjenovnik!Text109 = 2 And Forms!frmCjenovnik!Text113 = 1 Then
Me.Combo10.RowSource = "SELECT tblSiemensKonacno.PartNo, tblSiemensKonacno.DescriptionLong, Round([tblSiemensKonacno.PC],2), tblSiemensKonacno.AN FROM tblSiemensKonacno ORDER BY tblSiemensKonacno.PartNo;"
Me.Combo10.ColumnWidths = "3,503cm;24,501cm;1cm"
End If
If Forms!frmCjenovnik!Text109 = 2 And Forms!frmCjenovnik!Text113 = 2 Then
Me.Combo10.RowSource = "SELECT tblSiemensKonacno.DescriptionLong, tblSiemensKonacno.PartNo, Round([tblSiemensKonacno.PC],2), tblSiemensKonacno.AN FROM tblSiemensKonacno ORDER BY tblSiemensKonacno.DescriptionLong;"
Me.Combo10.ColumnWidths = "24,501cm;3,503cm;1cm"
End If

If Forms!frmCjenovnik!Text109 = 3 And Forms!frmCjenovnik!Text113 = 1 Then
Me.Combo10.RowSource = "SELECT tblSchneiderKonacno.Referenca, tblSchneiderKonacno.Opis, Round([tblSchneiderKonacno.PC],2), tblSchneiderKonacno.ID FROM tblSchneiderKonacno ORDER BY tblSchneiderKonacno.Referenca;"
Me.Combo10.ColumnWidths = "3,503cm;24,501cm;1cm"
End If
If Forms!frmCjenovnik!Text109 = 3 And Forms!frmCjenovnik!Text113 = 2 Then
Me.Combo10.RowSource = "SELECT tblSchneiderKonacno.Opis, tblSchneiderKonacno.Referenca, Round([tblSchneiderKonacno.PC],2), tblSchneiderKonacno.ID FROM tblSchneiderKonacno ORDER BY tblSchneiderKonacno.Opis;"
Me.Combo10.ColumnWidths = "24,501cm;3,503cm;1cm"
End If
↑  ↓

#11 20.09.2013-22:08
Branestan Offline
Clan
Registrovan/a od: 07.05.2012-20:02
Komentari: 64


Subject: Re: Sortiranje u polju Combo box
Izvinjavam se!

Više puta sam pokušavao dodati ORDER BY (prije nego što sam postavio temu na forum) ali nije uspjelo, evo sad radi.

Hvala!
↑  ↓

#12 22.09.2013-13:17
Branestan Offline
Clan
Registrovan/a od: 07.05.2012-20:02
Komentari: 64


Subject: Re: Sortiranje u polju Combo box
Kad sam ovu formu importovao u bazu koju inače koristim, ponovo se javljao problem, pa sam tražio šta bi to moglo biti.

Originalna baza u tabelama artikala ima prazne slogove u kolonama po kojima sam radio sortiranje. Izbrisao sam prazne slogove i sad je sve u redu.

Pozdrav!
↑  ↓

#13 23.09.2013-15:25
zidar Offline
Moderator
Registrovan/a od: 03.02.2009-21:52
Komentari: 27


Subject: Re: Sortiranje u polju Combo box
Citat:
Originalna baza u tabelama artikala ima prazne slogove u kolonama po kojima sam radio sortiranje.
Za ovaj problem postoji resenje, tako da s eproblem nikad ane javi: postavi Required property na Yes za posmatrano polje (ono po kome sortiras). Unos rekorda sa praznim poljima bice zabranjen i saglasno tome problem se niakd ence javiti.

:-)
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 27.05.2018-16:40.