Bosna i Hercegovina



#1 01.11.2013-10:25
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,389


Subject: User control
Pravam edna user controla koja treba da e identicna so textbox no ne znam kao treba da se vnesat parametri za DataSource i DataField.
jas kaj mene staviv
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Public Property Get DataSource() As String
  2.     DataSource = txtNum.DataSource
  3. End Property
  4.  
  5. Public Property Let DataSource(ByVal New_DataSource As String)
  6.     txtNum.DataSource = New_DataSource
  7.     PropertyChanged "DataSource"
  8. End Property
  9.  
  10. 'Fild
  11.  
  12. Public Property Get DataField() As String
  13.     DataField = txtNum.DataField
  14. End Property
  15.  
  16. Public Property Let DataField(ByVal New_DataField As String)
  17.     txtNum.DataField = New_DataField
  18.     PropertyChanged "DataField"
  19. End Property
  20.  
  21. Private Sub UserControl_WriteProperties(PropBag As PropertyBag)
  22.      PropBag.WriteProperty "DataSource", txtNum.DataSource, ""
  23.     PropBag.WriteProperty "DataField", txtNum.DataField, ""
  24. End Sub
  25.  
  26. Private Sub UserControl_ReadProperties(PropBag As PropertyBag)
  27.      txtNum.DataSource = PropBag.ReadProperty("DataSource", "")
  28.     txtNum.DataField = PropBag.ReadProperty("DataField", "")
  29. End Sub
koga ke ja stavam kontrolata na forma dobivam poraka Metod od data member not faund i obelezano e
.DataSource=
↑  ↓

#2 01.11.2013-10:59
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,565


Subject: Re: User control
Uf ovo se cesto javlja, moze biti svasta.
Imas i klasu cini mi se PropertyBag.
Ako moze zakaci neki primjer.
Pozdrav
↑  ↓

#3 01.11.2013-12:40
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,389


Subject: Re: User control
eve vaka da ja definiram celata zadaca:
Mi treba da napravam User controla textbox koja ke ima nekolku funkcii.

1. Da bide Bound odnosno da moze da se povrzi so recordset
a. DataSource
b. DataField
2. Treba vo text da se prikazuva edna vrednost a vo DataField treba da ima druga vrednost
Primer:
Imame recordset od tabela Vraboteni
textboxot e vrzan so recordsetot vo text od textboxsot go gledame imeto od vraboteniot
a vo DataField imame ID od vraboteniot
3. Pri promena na tekstot da se otvori grid koj ke sodrzi nekoj recordset koj ke se filtrira na osnova
od vneseniot tekst nesto slicno kako comboxsot od Access

Vo osnova ova e nesto slicno ComboBox od MSAccess no sakam da bide textbox.

Eve vaka bi trebalo da izgleda koga se prebaruva

Jas da go spremam ova sto go pravam i go stavam da vidime sto cini a sto ne cini.

Prilozi:
Informacije o fajlu: bmp  Text_Search.bmp
Preuzimanja: 47
Veličina: 383.03 KB

↑  ↓

#4 01.11.2013-14:08
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,565


Subject: Re: User control
Ako sam te dobro razumio ti hoces da tvoj textbox oponasa access combo box (world text) odnosno da vidi jednu kolonu iz neke tabele a da pamti id od te tabele te da po njoj filtrira podatke u datagrid ili list.

Jesam li dobro razumio?
Pozdrav
↑  ↓

#5 01.11.2013-14:13
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,389


Subject: Re: User control
Tocno taka samo sto podatocite se filtriraat ne po id tuku po vneseniot teks
↑  ↓

#6 01.11.2013-14:22
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,565


Subject: Re: User control
E to mozes uraditi sa Activx Microsoft data bound list. i u njoj imas dbcombo koji tako radi.
Stim sto moras biti oprezan jer niti jenda ova nemoze raditi kao combo u accessu sa velikim brojem redova.
Preporucujem samo do 500 redova preko ne.

Ako treba neki primjer mogu napraviti.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 01.11.2013-14:23 od strane zxz. ↑  ↓

#7 01.11.2013-19:41
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,389


Subject: Re: User control
toa go znam zatoa sakam da ja napravam ovaa kontrola
↑  ↓

#8 01.11.2013-21:16
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,389


Subject: Re: User control
Eve kade zapnav

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  ctlText.rar
Preuzimanja: 45
Veličina: 2.64 KB

↑  ↓

#9 01.11.2013-22:48
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,565


Subject: Re: User control
Mislim da je pogresan pristup ili ja dovoljno ne razumijem.
Jel ti pokusavas napraviti activx control dll ili ocx?
Pozdrav
↑  ↓

#10 01.11.2013-23:54
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,389


Subject: Re: User control
Jas sakam da napravam User control ne DLL i OCX
↑  ↓

#11 02.11.2013-09:21
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,565


Subject: Re: User control
Kao prvo moras pokrenuti novi projekt sa ActivX control i onda ovo prekopiraj u njega.
Ovo ti je ipak veliki zalogaj ako kreces od pocetka.
Evo ti ovaj primjer pa pogledaj.
On je malo laksi.
Poslije ti mogu staviti jos primjera.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  CurrencyBox.zip
Preuzimanja: 46
Veličina: 227.31 KB
Informacije o fajlu: zip  ProgressBar.zip
Preuzimanja: 47
Veličina: 90.95 KB


Pozdrav
↑  ↓

#12 02.11.2013-13:29
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,389


Subject: Re: User control
Ne mozam da se najdam so ova
Jas imam eden kup vakvi primeri no ne najdov nisto slicno na toa sto sakam da go pravam.
Mene mi treba najprostiot primer za ovaa rabota .
Imame edna User controla
na nea ima dva textbox sa
Text1 , Text2 , eden Recordset (Recordset1) i dve polijna od recordsetot PoleID , PoleNaziv

' Ova e na UserControlata
set Text1.DataSource=Recordset1
Text1.DataField=PoleID
set Text2.DataSource=Recordset1
Text2.DataField=PoleNaziv

'Ova e na nekoja Forma
set UserControl.DataSource=RS 'nekoj recordset
UserControl.PoleID="IDKomitent" ' IDKomitent od RS Recordsetot
UserControl.PoleNaziv="NazivKomitent" ' NazivKomitent od RS Recordset

Ova od Prilika vaka bi izgledalo
Za pocetok da go imam ova bi bilo dovolno za da pocnam da go pravam ona sto go sakam
Vo sive ovie primeri sto gi imam ima resize na kontrola ili nekoi takvi raboti sto sega za sega ne mi se mnogu bitni
↑  ↓

#13 04.11.2013-22:22
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,565


Subject: Re: User control
Evo i ova dva primjera.
Sad nisam u prilici nesto vise odraditi.
Mozda pomognu.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  textUserControl.zip
Preuzimanja: 51
Veličina: 38.65 KB
Informacije o fajlu: zip  TextBox2.zip
Preuzimanja: 45
Veličina: 30.11 KB


Pozdrav
↑  ↓

#14 05.11.2013-13:21
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,389


Subject: Re: User control
ok fala mnogu ke poglednam.
Jas vo osnova go imam ova kaj mene nepraveno no sekogas koga pravam nova forma treba da kopiram mnogu Cod i drugi raboti zatoa sakav da ja napravam ovaa User controla za da si ja olesnam rabotat.
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 21.02.2018-04:33.