Bosna i Hercegovina



#1 27.12.2013-16:00
alisa Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.12.2013-15:50
Komentari: 6


Subject: Pomoc oko zadatka
Moze li pomoc molim vas ni sama neznam odakle da pocnem imam zadatak da uradim pa ako moze neko da mi pomogne u realizaciji?
Zadatak glasi:
Kreirati MySQL bazu podataka Biblioteka, sa tabelama Knjige, Clanovi i Izdavanja.

Tabela Knjige treba da sadrži podatke Id, Naslov, Opis, Autor, Izdavač, GodinaIzdavanja.

Tabela Clanovi ima kolone Id, Ime, Prezime, MaticniBroj, DatumUclanjenja, Adresa, MestoStanovanja.
Tabela Izdavanja sadrži kolone Id, DatumIVremeIzdavanja, IdKnjige, IdClana, BrojDana.



Kreirati odgovarajuće klase - Knjiga, Clan i Izdavanje - koje imaju mogućnost manipulacije određenim tabelama unutar baze podataka.

Sve tri klase treba da sadrže atribute u kojima će se čuvati stanje pojedinačnih objekata. Atributi treba da odgovaraju tipu i nazivu kolona u tabelama.

Napraviti parametarske konstruktore za svaku klase. Uraditi Override metode toString() za ispis stanja objekta u tekstualnom obliku.

U svim klasama napisati metode za manipulaciju tabelama unutar baze podataka:

Metoda getAll treba iz baze da očita sve podatke, i vrati kolekciju objekata klase u kojoj se nalazi. Ova metoda treba da bude statička.
Metoda getById iz baze da očitava podatke na osnovu zadatog Id-a. Ima jedan argument tipa int, i vraća objekat odgovarajuće klase. Ova metoda je takođe klasna (statička).
Metoda insert upisuje vrednosti atributa novog objekta u bazu, update ažurira podatke, a delete briše podatke o objektu iz baze. Ove metode se pozivaju nad instancama klase, i nisu statičke. Nemaju ulazne argumente, i ne vraćaju nikakvu vrednost.



Sve izuzetke treba obraditi unutar metoda klasa pomoću try/catch blokova.

Molim vas ako moze neko da mi pomogne da ovo uradim. Hvala
Pozdrav
↑  ↓

#2 27.12.2013-16:24
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,809


Subject: Re: Pomoc oko zadatka
Imas li instalisan MySQl i drajvere i koju verziju jednog i drugog.
Prvo bi to trebalo uraditi.
Pozdrav
↑  ↓

#3 27.12.2013-16:27
alisa Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.12.2013-15:50
Komentari: 6


Subject: Re: Pomoc oko zadatka
Imam sve to i MySQL i NetBeans i WampServer to je ono sto posjedujem od programa
Pozdrav
↑  ↓

#4 27.12.2013-18:01
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,809


Subject: Re: Pomoc oko zadatka
MYSQL
Mozda je bolje samo ostaviti MySQL gore na linku a skinuti wamp server jer ako imas i jedno i drugo imas vjerovatno 2 Mysql instalisano ali eto.
Jos ti nedostaju odb driveri.
Download Connector/ODBC
Mozda ti imas neke konektore na bazu ali ovako bi bilo sigurnije da ce sve raditi ako se zna da je instalisano.

Ovo sto trazis veoma je obimno za uraditi.
Pokusat cu naci vremena za bar jedan dio.
Pozdrav
↑  ↓

#5 27.12.2013-18:09
alisa Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.12.2013-15:50
Komentari: 6


Subject: Re: Pomoc oko zadatka
Hvala puno na pomoci, znam da je obimno za uraditi meni je minimalno potrebna jedna tabela za uspjesno realizovani zadatak. Koja nije bitno moze to biti Knjiga ili Clanovi ili Izdavanje, mada mislim da se zadnje dvije tabele nadovezuju na prvu(mozda i gresim). Ako mognes da uradis makar tabelu knjige ja bi bila presretna. Hvala jos jednom
Pozdrav
↑  ↓

#6 28.12.2013-20:38
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,809


Subject: Re: Pomoc oko zadatka
Evo kreiranje tabela pa isprobaj.
Javi ako zapnes gdje.
DownloadIzvorni kod (C++):
  1. #include <windows.h>
  2. #include <mysql/mysql.h>
  3. #include <stdio.h>
  4. #include <iostream>
  5. using namespace std;
  6.  
  7. struct konekcija_detalji
  8. {
  9.     char *server;
  10.     char *user;
  11.     char *password;
  12. };
  13.  
  14.  MYSQL *con = mysql_init(NULL);
  15. int konekcija(char *baza)
  16. {
  17.  int a=0;
  18.  struct konekcija_detalji k;
  19.  k.server = "localhost";  
  20.  k.user = "root";              
  21.  k.password = "sifra";
  22.  
  23.  
  24.  
  25.   if (con == NULL)
  26.   {
  27.       a=2;
  28.   }
  29.  
  30.   if (mysql_real_connect(con, k.server, k.user, k.password, baza, 0,NULL , 0) == NULL)
  31.   {
  32.       a=1;
  33.   }  
  34.  
  35. return a;  
  36. }
  37.  
  38. int kreiraj_bazu()
  39. {
  40.     int a=0;
  41. if (mysql_query(con, "CREATE DATABASE biblioteka"))
  42.   {
  43.    a=1;
  44.   }
  45. return a;
  46. }
  47.  
  48. int kreiraj_tabele()
  49. {
  50.  int a=0;
  51.  //Id, Naslov, Opis, Autor, Izdava
  52. , GodinaIzdavanja
  53.  if (mysql_query(con, "CREATE TABLE Knjige(Id INT, Naslov TEXT(30),Opis TEXT(255),Autor TEXT(35),Izdavac TEXT(35),GodinaIzdavanja INT)"))
  54.  {      
  55.       a=a++;
  56.   }
  57.   //Tabela Clanovi ima kolone Id, Ime, Prezime, MaticniBroj, DatumUclanjenja, Adresa, MestoStanovanja.
  58.   if (mysql_query(con, "CREATE TABLE Clanovi(Id INT, Ime TEXT(20),Prezime TEXT(20),MaticniBroj TEXT,DatumUclanjenja DATE, Adresa TEXT(50),MjestoStanovanja TEXT(50))"))
  59.  {      
  60.       a=a++;
  61.   }
  62.   //Tabela Izdavanja sadrži kolone Id, DatumIVremeIzdavanja, IdKnjige, IdClana, BrojDana.
  63.     if (mysql_query(con, "CREATE TABLE Izdavanja(Id INT, DatumIVremeIzdavanja DATETIME,IdKnjige INT,IdClanaj INT,BrojDana INT)"))
  64.  {      
  65.       a=a++;
  66.   }
  67.   return a;
  68. }
  69. int main()
  70. {
  71. konekcija(NULL);        
  72. int a=konekcija("biblioteka");
  73. if (a==0)
  74. {
  75. cout <<"baza ve postoji"<<endl;
  76. goto kraj;        
  77. }
  78. a=kreiraj_bazu();    
  79. con = mysql_init(NULL);
  80. if (a==0)
  81. {
  82. cout <<"Baza je kreirana"<<endl;
  83. konekcija("biblioteka");        
  84. }
  85. else
  86. {
  87. cout <<"Kreiranje baze nije uspjelo"<<endl;
  88.  
  89. goto kraj;        
  90. }
  91. a=kreiraj_tabele();
  92. if (a==0)
  93. {
  94. cout <<"Tabele su kreirane"<<endl;
  95. }
  96. else
  97. {
  98. cout <<"Kreiranje tabela nije uspjelo"<<endl;
  99. }
  100.          
  101. kraj:
  102. con = mysql_init(NULL);    
  103. system("PAUSE");
  104. return 0;
  105. }

Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 30.12.2013-09:47 od strane zxz. ↑  ↓

#7 07.01.2014-19:21
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,809


Subject: Re: Pomoc oko zadatka
I ne pojavi se vise.
Pozdrav
↑  ↓

#8 10.01.2014-10:32
alisa Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.12.2013-15:50
Komentari: 6


Subject: Re: Pomoc oko zadatka
Tu sam jos uvijek radim isti zadatak, imam problema sa getById metodom u javi. Mada mi je tvoja pomoc bila jako korisna izvinjavam se sto se nisam zahvalila Grinning . Hvala mnogo na ulozenom trudu.
Pozdrav
↑  ↓

#9 10.01.2014-13:26
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,809


Subject: Re: Pomoc oko zadatka
Eh da si se prije javila mozda bi i jednu klasu uradio.
sad je kasno.
Pozdrav
↑  ↓

#10 10.01.2014-13:50
alisa Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.12.2013-15:50
Komentari: 6


Subject: Re: Pomoc oko zadatka
Ma sve je ok uspjela sam zavrsiti na vrijeme i otkloniti sve probleme Grinning , hvala mnogo. Javit cu ti koju sam ocjenu dobila, jos jednom se zahvaljujem na ukazanoj pomoci.
Pozdrav
↑  ↓

#11 13.01.2014-09:41
alisa Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.12.2013-15:50
Komentari: 6


Subject: Re: Pomoc oko zadatka
Kao sto sam i obecala, dobila sam max broj bodova za uradjeni zadatak hvala jos jednom na ukazanoj pomoci Grinning
Pozdrav
↑  ↓

#12 13.01.2014-13:37
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,809


Subject: Re: Pomoc oko zadatka
Lijepo je to cuti.
Pozdrav
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 17.01.2017-11:56.