Bosna i Hercegovina



#1 07.01.2014-19:20
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,944


Subject: Univerzalna pretraga
evo jedan kod za univerzalnu pretragu.
Treba izmijeniti imena polja iz tabele i imena polja na formi iz kojih se uzima kriterij pretrage.
Jos treba upisati i ime tabele iz koje se vrsi pretraga kao i putanja do recordsource ako ce na radi na istoj formi.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub DodajUslov(Vrijednost, ImePolja As String, Kriterija As String, Brojac As Integer)
  2.  
  3.  If IsNumeric(Vrijednost) = False Then
  4.  Vrijednost = Vrijednost & Chr(42)
  5.  End If
  6.  
  7.  If IsDate(Vrijednost) Then
  8.  Vrijednost = "#" & Vrijednost & "#"
  9.  End If
  10.  
  11.  If Vrijednost <> "" Then
  12.      If Brojac > 0 Then
  13.          Kriterija = Kriterija & " and "
  14.      End If
  15.  
  16.          Kriterija = (Kriterija & ImePolja & " Like " & Chr(39) & Vrijednost & Chr(39))
  17.          Brojac = Brojac + 1
  18.  End If
  19.  
  20.  End Sub
  21.  
  22.  Private Sub TaterZaPretragu_Click()
  23.  Dim MySQL As String, Kriterija As String, RekordSours As String
  24.      Dim ImepoljaT As String, ImePolja As String, ImeTabele As String
  25.      Dim Brojac As Integer, I As Integer
  26.  
  27.  
  28.      
  29.      
  30.      ImeTabele = "ImeTabele iz koje vrsimo pretragu" '
  31.     MySQL = "SELECT * FROM " & ImeTabele & " WHERE "
  32.      
  33.      For I = 1 To 6 ' 6 je broj polja
  34.     'Ovo su imena polja u tabeli iz koje vrsimo pretragu
  35.     ImepoljaT = Choose(I, "ImePolja1", "ImePolja2", "ImePolja3", "Imepolja4")
  36.      'Ovo su imena polja na formi u koja upisujemo kriterije pretrage
  37.     ImePolja = Choose(I, "ImePolja1", "ImePolja2", "ImePolja3", "Imepolja4")
  38.      DodajUslov Me(ImePolja), ImepoljaT, Kriterija, Brojac
  39.      Next I
  40.      
  41.      If Kriterija = "" Then
  42.          Kriterija = "True"
  43.      End If
  44.  
  45.      RekordSours = MySQL & Kriterija
  46.      Me.RecordSource = RekordSours
  47.      
  48.      If Me.RecordsetClone.RecordCount = 0 Then
  49.          MsgBox "Nema podataka po ovom kriteriju"
  50.      End If
  51.  End Sub

Pozdrav
↑  ↓

#2 13.01.2014-13:38
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,944


Subject: Re: Univerzalna pretraga
Izgleda niko i ne proba.
Pozdrav
↑  ↓

#3 22.03.2014-12:17
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,944


Subject: Rejting pretraga
Ovo itekao moze dobro doci kada je u pitanju pretraga pogotovo kod nas sto neki pisu nasa slova a neki ne pisu pa kada vrsimo pretragu nailazimo na probleme.
Ova pretraga je napravljena samo kao ideja inace se to moze i mnogo bolje napraviti.
Ovdje je dat primjer sa artiklima iz kafica kod kojih su upisani nazivi orginalni a kada vrsimo pretragou nemoramo to pisati.
Napisite u polju pretraga:
ekspres kafa
fruktal
neskafa

Mislim da ce vam biti jasno o cemu se radi i da cete znati ovo iskoristi.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  RejtingPretraga.zip
Preuzimanja: 160
Veličina: 32.51 KB


Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 22.03.2014-13:28 od strane zxz. ↑  ↓

#4 24.03.2014-14:01
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,944


Subject: Re: Univerzalna pretraga
Niko ni na ovo nista ne odgovori!
Pozdrav
↑  ↓

#5 25.03.2014-17:37
Getsbi Offline
Clan
Registrovan/a od: 04.02.2009-05:18
Komentari: 105


Subject: Re: Univerzalna pretraga
Vrlo korisna ideja za pretraživanje. Ide u pravcu pretraživanja nekozistentnih podataka. Jednog dana ćemo mašinu naučiti da sve varijante na primeru:
Beograd
Begiš
Bg
Belgrade
grupiše i pritom razlikuje od :
Belegiš koji je selo u Sremu.
↑  ↓

#6 25.03.2014-18:22
Getsbi Offline
Clan
Registrovan/a od: 04.02.2009-05:18
Komentari: 105


Subject: Re: Univerzalna pretraga
Ili na tvojim podacima, kad ukucaš samo kafa da rangira:
ESPRESSO CAFFE
NESCAFE i eventualno
CAPPUCCINO INSTANT
Smiling
↑  ↓

#7 25.03.2014-19:37
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,944


Subject: Re: Univerzalna pretraga
Da bas sam stavio kao ideju jer smatram da nekome moze zatrebati.
Naravno ovdje moze ubaciti i nesto pogresno ali ako se uzme vise parametara onda to stvarno zna dobro raditi a moze se i kodom malo bolje utegnuti.

Gore kod prije koji sam dao isto dobro radi odnosno moze se upotrijebiti bilo gdje na formi za pretragu sa veoma malim ispravkama imena polja i imena tabele.
Pozdrav
↑  ↓

#8 25.03.2014-23:59
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,634


Subject: Re: Univerzalna pretraga
kako bi bilo ova so ado za vo vb6?
↑  ↓

#9 26.03.2014-13:23
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,944


Subject: Re: Univerzalna pretraga
Mozes iskljuciti dao i probaj opet ce raditi.
Pozdrav
↑  ↓

#10 26.03.2014-15:42
miro35 Offline
Clan
Registrovan/a od: 05.01.2009-15:56
Komentari: 609


Subject: Re: Univerzalna pretraga
Evo jedna pretraga koju i ja koristim.malo sam svoju uljepšavao ali i ova je dobra

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  problemMP.rar
Preuzimanja: 174
Veličina: 61.57 KB


Miro
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 23.08.2019-10:03.