BiH



Warning: filesize(): stat failed for uploads/topics/PrimjerZxz.zip in /home2/icentarb/public_html/showtopic.php on line 399

#1 14.10.2010-11:33
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
Evo da poslušam ZXZ u VB školi me je debelo zainteresirao za prenos podataka na ovaj način, te mi predložio da otvorim novu temu.
Dakle radi se o sljedećem:
Korisnik ima Veoma često izvještaje u Excelu prema vlasniku (svakih sedam dana, Exel u prilogu),
gdje daje u jednoj tabeli pregled asortimana po poslovnim jedinicama (poslovni).
Za svaku poslovnicu trba da ima cjenu, ulaz, izlaz, i stanje.
Ja sam sada napravio pregled preko microsoft qurya da izvlači podatke iz baze, ali ZXZ mi je u temi VB skola napisao da je crrostab query spor i da se to može uraditi VB kodom. Eto zato i ova tema.

P.S. ovo je jednostavniji pregle, onaj složeniji ima po svakoj poslovnici osim ovog zbirnog pregleda i predled prodaje po cjenama, jer kako sezona prolazi tako se i cjene proizvoda smanjuju pa treba dati i taj pregled šta je i koliko prodato po kojoj cjeni.

Mislim da sam ukrato razumljivo objasnio šta mi treba
Pozdav,

Nedim
↑  ↓

#2 14.10.2010-12:26
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,953


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
Pretpostavljam da se radi o tabeli 'tskladiste'
Pretpostavljam takodje da se izvjestaj daje samo za odredjeni period na osnovu nekog datuma iz ove tabele samo neznam kojeg.
Posto ima u ovoj tabeli vise cijena, trebas mi reci sa kojom cijenom operises odnosno radis ovaj izvjestaj.
Koje je to polje?
Pozdrav
↑  ↓

#3 14.10.2010-14:00
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
Neradi se o periodu znači za cjelu godinu svaki put (samo se može tražiti još i pregled za određenu sezonu za šta se podatak nalazi u tabeli Tartikala polje sezona), za svaki period za poslovnicu pod 0001 (skaldište) koristi se polje cjena a za prodavnice ima ih četiri ovdje je samo jedna u sklopu Firme 0002 je polje M_cjena. Nije samo ovu u svim poslovnicama imam nivelacije gdje se cjene smanjuju u toku sezone obično još 3 (znači prava cjena i još tri smanjenja), ali to i nije toliko bitno ako uspijemo ovaj pregled onda bih ja pokušao sa ovim ostalim. nebih da tw i sa tim opterečujem. imam još dvije tabele(odnosno četiri 1 ključna po broju računa a druga analitička) koje vode evidenciju da kažem knjigovodsteno analitike izlaza iz skladišta odnosno prodavnica. Sa ovim te nebih gnjavio ako uradimo ovo jednostavnije ja ču pokušati ovo složenije, ineče do sada ja sam im sa ovom tabelem u što dsam zakačio u prilogu pomogao da kažem 30% jer opet moraju pregledati njihovu Excel tabelu da ažuriraju podatke što se tiče artikala.
Pozdav,

Nedim
↑  ↓

#4 14.10.2010-14:44
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,953


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
Cekaj malo idemo jedno po jedno.
Tvoja tabela tartikala je u stvari samo sifranik artikala i ona nam netreba ni za sta.
Neznam ko je radio ovo ali Nije trebalo uvoditi novu sifru za isti arikal radi cijene ili tako nesto.
Druga je stvar ako uzmemo naprimjer kais pa ih ima vise onda je bar trebalo dodati u nazivu ser. broj ili naziv proizvodjaca a nikako da se isto zove..
Dobro to stoji tako samo je pogresno.
Trebalo je samo dodati tabelu novu za sezonski cjenovnik.
Ova nama tabela ne treba jer u njopj nema kolicina i moramo se fokusirati na tabelu tskladiste.
Pretpostavljam da se u ovu tabelu unose svi ulazi i izlazi.
Moze se i prepoznati dali je ulaz ili izlaz na osnovo polja Klicina_Ulaz. Ako je nula onda nije ulaz.
Ti si u exel tabeli samo pisao ulaz izlaz stanje a nisi cak ni napisao dali je stanje kolicina ili novca.
Moramo konkretno znati iz koje tabele kojeg polja sta radimo.
Pozdrav
↑  ↓

#5 14.10.2010-15:25
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
Upravu si netreba nam zbog stanja artikala neznam što sam je i stavio u suštini nam treba samo ova tskladište, ali sam je nakačio zato što je ona ključna. A to da uzmeš kaiš, svaki kaiš ima svoju šifru tako da nemaš brige za to samo se može desiti grška prodavca da ukuca neki artiakal sa drugom šifrom ako ga ima na stanju. Ovo što kažeš za nove šifre bar bi trebalo tako biti (jer sam ja ovo radio), nema različitih sifri za isti arikal po bilo kom osnovu (to stvarno nisam kontrolisao jer u uputstu to imaju da je šifra vezana samo za jedan prizvod, i mislim da taoko i rade 1 sifra 1 prizvod). Što se cjena tiče one su sve u tabeli tskladiste. A za excel tabelu si upravu jer nisam ubacio kolonu cjene što bi trebalo za svaku poslovnicu.
Pozdav,

Nedim
↑  ↓

#6 14.10.2010-15:31
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,953


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
Znaci rezimiramo sta ti treba:
Sifraartikla:
ImeArtikla.
Kolicina:
Cijena:-Ako je ulaz ulazna, ako je izlaz izlazna i ako je izlaz mponda mpcije a ako nije onda vp cijena.
PoljeIznos= cijena * kolicina
PoljeStanje=laz-izlaz
Pozdrav
↑  ↓

#7 14.10.2010-15:46
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
Citat od zxz:
Znaci rezimiramo sta ti treba:
Sifraartikla: (Ovo treba)
ImeArtikla. (Netreba oni se samo koriste šiframa)
Kolicina: (Netrba, ustvari treba posebno kolicuna ulaz i izlaz)
Cijena:-Ako ulaz ulazna, ako je izlaz izlazna i ako je izlaz mponda mpcije a ako nije onda vp cijena.
(Ako je sifpj 0001 onda polje cjena, ako je 0002 ili druge onda je m_cjena)
PoljeIznos= cijena * kolicina (netreba)
PoljeStanje=ulaz-izlaz
(treba)
na kraju zbirno
cjena
ulaz
izlaz
stanje
Pozdav,

Nedim
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 14.10.2010-15:53 od strane nzuko. ↑  ↓

#8 15.10.2010-13:13
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,953


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
Evo ovaj SQL upisi kao Query i daj mu ime "Qizlaz_exel"
DownloadIzvorni kod (SQL):
  1. SELECT tskladiste.Sifart, Sum(tskladiste.kolicina_ulaz) AS SumOfkolicina_ulaz, Sum(tskladiste.kolicina_izlaz) AS SumOfkolicina_izlaz, IIf([sif_pj]="0001",[cjena],[m_cijena]) AS CijenaP, Sum([Kolicina_Ulaz]-[Kolicina_izlaz]) AS Stanje, tskladiste.sif_pj, Count(tskladiste.Sifart) AS CountOfSifart
  2. FROM tskladiste
  3. GROUP BY tskladiste.Sifart, IIf([sif_pj]="0001",[cjena],[m_cijena]), tskladiste.sif_pj
  4. ORDER BY tskladiste.sif_pj;

Ovaj fajl mora biti gdje i mdb baza.
Ako hoces ti poslije prepravi putanju.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  PrimjerZxz.zip
Preuzimanja: 50
Veličina: Byte


Pozdrav
↑  ↓

#9 15.10.2010-13:38
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
da kažem po naški svaka čast majstore. ovo je na prvi dojam moram se jš malo udubiti u ovaj tvoj sql a sad nemam vremena na poslu sam, znači ovo će raditi za sve prodavnice i skaldiše.
Pozdav,

Nedim
↑  ↓

#10 15.10.2010-13:52
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,953


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
Ma nije to najvjerovatnije ni blizu gotovo.
Prvo to oko cijena a ima jos svasta nesto.
Proceduru sam pokusao napraviti da i ti razumies.
Procedura se pokrece sama pri otvaranju filea.
Pregledaj pa cemo nastaviti.
Pozdrav
↑  ↓

#11 15.10.2010-14:14
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
Ok hvala ti puno
samo ova cjena bi trebala da dože na provo odnosno drugo mjesto iza artikla ili prva u odnosu na poslovnicu promjenio sam zaglavlja ali nemogu da se snađem kako da promjenim podatak.
Pozdav,

Nedim
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 15.10.2010-14:54 od strane nzuko. ↑  ↓

#12 15.10.2010-15:02
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,953


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
Promijenis samo mjesto u Queri-y na dizajnu.
Zbog toga sam i napravio taj Query da bude fleksibilnije.
Pozdrav
↑  ↓

#13 15.10.2010-15:04
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
skon-o, promjenio, prije tvoje upute. Htio sam te preduhitriti ali si ti brži.
samo još jedno pitanje jesi li ti ovo mjenajo podatke pa mi na drugim poslovnicama pokazuje ove vijednosti
Pozdav,

Nedim
Ovaj komentar je mijenjan 2 puta. zadnja izmjena 15.10.2010-15:08 od strane nzuko. ↑  ↓

#14 15.10.2010-15:13
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
U qury-u u access-u mi je za ovaj aritkal 042/81320 cjena 45,00,a u excelu artikal 000/12270 cjena i ostali podaici su od atlikla iz access-a 042/81320 cjena 45,00
Pozdav,

Nedim
↑  ↓

#15 15.10.2010-15:20
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,953


Subject: Re: Prenos podatak VB-a kodom iz Access-a u Excel
Jel mislis na moj primjer ili sad sto si ti mijenjao?
Pozdrav
↑  ↓

Stranice (4): 1, 2, 3, 4


All times are GMT +01:00. Current time: 21.09.2019-18:24.