Bosna i Hercegovina



#1 10.11.2010-08:20
miro35 Offline
Clan
Registrovan/a od: 05.01.2009-15:56
Komentari: 609


Subject: SQL Update
Evo jedan moj primjer sa kojim vučem podataka iz tabele artikli,u stvari vučem količinu i onda sa forme dodajem količinu i ažuriram tabelu sa sql "Update".To sam radio kad hoću dobiti koliko na stanju artikala imam.Da napomenem da sam sada napravio skladište na drugi način,ali i s ovim se može dobro pomoć ili iskoristit za nešto drugo.
DownloadIzvorni kod (Text):
  1. KOL = DLookup("ArtKolIzlaz", "tblArtikli", "ArtSif='" & Me.SIFART & "'")
  2. If IsNull(KOL) Then
  3. KOL = 0
  4. End If
  5. KOLNOV = KOL - Me.KOLICINA
  6.  
  7.             DoCmd.SetWarnings False
  8.             DoCmd.RunSQL "UPDATE tblArtikli SET ArtKolIzlaz='" & KOLNOV & "' WHERE ArtSif='" & Me.SIFART & "'"
  9.             DoCmd.SetWarnings True

Miro
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 10.11.2010-08:23 od strane miro35. ↑  ↓

#2 10.11.2010-10:54
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,676


Subject: Re: SQL Update
Ovakav nacin rada je mnogo brzi nego klasican. To se primijeti ukoliko imamo mrezni rad i pristup vise korisnika.
Na ovaj nacin ne podizemo nempotrebno ostale rekorde u bazi.
Jedino sto radimo je da dopisujemo novi rekord.

Na ovaj nacin se mogu napraviti sve forme za unos ili koristiti opciju data Entry.
Znaci mozemo napraviti nevezana polja na formi i na neki komandni taster vrsiti unos podataka kodom.

Moje misljenje je da ljudi koji pocinju sa accessom daleko bolje savladavaju stvari koje vide a tesko mogu da sagledaju neke radnje koje se odvijaju da tako kazem u pozadini.
Zbog toga imaju cesto velikih problema pri realizaciji svojih ideja.

Ovo je samo moje misljenje
Pozdrav
↑  ↓

#3 11.11.2010-12:52
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,676


Subject: Re: SQL Update
Sta ovo ko da zamrije. O ovome se moze dosta toga jos reci. Druga stvar sto je ovo sigurno kvalitetniji i bolji nacin nego klasicini, jeste da ima malo vise posla.
Pozdrav
↑  ↓

#4 11.11.2010-15:38
miro35 Offline
Clan
Registrovan/a od: 05.01.2009-15:56
Komentari: 609


Subject: Re: SQL Update
Ja znam da je ispočetka teško jer sam prelazio sa pravljenja aplikacija vezanog obrasca na nevezani.Jer imam puno više mogućnosti što se tiče izvještaja i pretraživanja podataka.treba iskoristiti VB maksimalno jer ima velike mogućnosti a posebno SQL.
Miro
↑  ↓

#5 12.11.2010-11:26
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Re: SQL Update
ma ovo je jasno ali i u isto vrijeme zbunjujuče za one koji počinu zašto sad VB kad sama access u pozadini forme radi upis ili promjenu podataka...
Pozdav,

Nedim
↑  ↓

#6 12.11.2010-11:40
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,676


Subject: Re: SQL Update
Gore sam napomenuo.
Ukoliko baza radi na mrezi i ima jednovremeni pristup vise od 10 operatora zna doci do zagusenja mreze odnosno pristupa bazi.
Na ovaj naci pristupa se bazi samo pri pokretanju koda.
Jos nesto Data entry opciju na formi treba obavezno koristiti pri unosu novog sloga u bazu.
Zamislite sta bi se desilo ovoj bazi na forumu kada bi sada pri pokretanju pisanja novog posta podigli sve stare postove pa tek onda pristupili unosu.
Sigurno to i nebi moglo raditi.
Dok pisete post nemate nikakve veze sa bazom.
Tek kada ga napisete onda posaljete bazi instrukciju i to samo da inese novi slog.
Pozdrav
↑  ↓

#7 12.11.2010-11:59
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,676


Subject: Re: SQL Update
Evo ovdje cu zakaciti i jedan primjer u vezi unosa podataka na ovaj nacin.
Ako imate pitanje pitajte.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  primjer.zip
Preuzimanja: 88
Veličina: 17.64 KB


Pozdrav
↑  ↓

#8 15.11.2010-09:30
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Re: SQL Update
Ako radimo sa formom sa više slogova dali se i tada može ovako upisivati.
Pozdav,

Nedim
↑  ↓

#9 15.11.2010-09:46
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,676


Subject: Re: SQL Update
Upravo sam to gore i pominjao. Da bi upisali jedan slog u bazu mi podignemo sve slogove iz baze pa tek onda zapisujemo.
Jos jednom napominjem evo zamislite ovaj forum da je tako napravljen i sada dok kucam novi post da sam podigao sve stare postove iz baze.
Nacekao bi se da pisem novi upis da ne govorim da je velika vjerovatnoca da ce jos nekoliko njih u tom momentu htjeti pisati post.

Sheet forma nije moguca na ovaj nacin jer ne postoji niti jedan rekord. Polja su nevezana i dok popunjavas polja nemas nikakvog kontakta sa bazom podatak.
Pozdrav
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 27.05.2018-16:37.