Bosna i Hercegovina


switch Lista naslova:

#1 17.12.2014-18:10
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: PHP trikovi*
Ovdje ce biti pisane stvari koje rijetko srecemo u PHP a interesantne su i zatrebaju u nekim momentima rada sa php-om.
Pozdrav
↑  ↓

#2 17.12.2014-18:16
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: Ispis teksta koji ima znak navoda
Sam tekst u php se nalazi pod znacima navoda e sad kako da ispisemo tekst na stranici pod znacima navoda.
Primjer:
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?php
  2. echo 'Tekst sa znakom \'- znak navoda ';
  3. echo "<br> Tekst sa znakom \" znak navoda";
  4. ?>

Pozdrav
↑  ↓

#3 17.12.2014-18:23
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: Razlika izmedju znaka ' i znaka "
Razlika u korištenju znaka " umijesto znaka ' je da ako koristite ' server neće procesirati varijable unutar njega.
Primjer:
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?php
  2. $mojavar=30;
  3. echo '$mojavar';
  4. echo"<br />";
  5. echo "$mojavar";
  6. ?>

Pozdrav
↑  ↓

#4 18.12.2014-11:11
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: Specijalni znakovi
neke radnje mozemo izvesti pomocu sledecih znakova.
Primjer:
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?php
  2. $novired = "Novi red  \n";
  3. $navodnik = "Navodnik  \"";
  4. $enter = "Enter  \r";
  5. $tab = "Tab  \t";
  6. $dolar = "Dolar  \$";
  7. echo $novired;
  8. echo $navodnik. "\r";
  9. echo $enter;
  10. echo $tab. "\r";
  11. echo $dolar;
  12. ?>

Pozdrav
↑  ↓

#5 09.12.2018-21:46
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: Ignorisanje greske
Definisanje variabli u php pocinje sa znakom dolar '$'.
Ukoliko definisemo napr variablu $mojavar a hocemo da ako se pojavi greska kod nje da php ignorise tu gresku i nastavi dalje onda cemo ispred varible dodati jos @,
Znaci nasa variabla ce izgledati ovako:
@$mojavar.
U ovom slucaju ako dodje do greske nece se pojaviti nikakvo obavjestenje.
Treba biti oprezan sa ovim i dobro paziti gdje staviti.
Pozdrav
↑  ↓

#6 15.12.2018-00:48
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: Kreiranje datuma i vremena
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?php
  2. $d=mktime(11, 14, 54, 8, 12, 2014);
  3. echo "Ispis datuma " . date("Y-m-d h:i:sa", $d);
  4. ?>

a moze i ovako

DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?php
  2. $d=strtotime("10:30pm April 15 2014");
  3. echo "Datum je:" . date("Y-m-d h:i:sa", $d);
  4. ?>

Ili mozda vam treba jedan pd sledecih nacina.
<?php
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. $d=strtotime("tomorrow");
  2. echo date("Y-m-d h:i:sa", $d) . "<br>";
  3.  
  4. $d=strtotime("next Saturday");
  5. echo date("Y-m-d h:i:sa", $d) . "<br>";
  6.  
  7. $d=strtotime("+3 Months");
  8. echo date("Y-m-d h:i:sa", $d) . "<br>";
  9. ?>

Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 15.12.2018-00:52 od strane zxz. ↑  ↓

#7 15.12.2018-00:57
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: Broj dana do odredjenog datuma
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?php
  2. $d1=strtotime("July 04");
  3. $d2=ceil(($d1-time())/60/60/24);
  4. echo "Ima jos " . $d2 ." dana do 4 jula.";
  5. ?>

Pozdrav
↑  ↓

#8 15.12.2018-00:59
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: Prebrojavanje rijeci
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?php
  2. echo str_word_count("koliko ima rijeci");
  3. ?>

Pozdrav
↑  ↓

#9 15.12.2018-09:15
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: Sortiranje nizova
Ovo su funkcije za sortiranje nizova:

sort () - sortiranje polja u uzlaznom redoslijedu

rsort () - sortiranje polja u silaznom redoslijedu

asort () - sortiranje asocijativne nizove u uzlaznom redoslijedu, prema vrijednosti

ksort () - sortiranje asocijativne nizove u uzlaznom redoslijedu, prema kljucu

arsort () - sortiranje asocijativne nizove poredane po vrijednosti

krsort () - sortiranje asocijativne nizove poredane po kljucu
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 15.12.2018-09:17 od strane zxz. ↑  ↓

#10 15.12.2018-23:57
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: MySQli konekcija
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1. <!DOCTYPE html>
  2. table, th, td {
  3.     border: 1px solid black;
  4. }
  5. </head>
  6.  
  7. <?php
  8. $servername = "localhost";
  9. $username = "username";
  10. $password = "password";
  11. $dbname = "myDB";
  12.  
  13. // Create connection
  14. $conn = new mysqli($servername, $username, $password, $dbname);
  15. // Check connection
  16. if ($conn->connect_error) {
  17.     die("Connection failed: " . $conn->connect_error);
  18. }
  19.  
  20. $sql = "SELECT id, firstname, lastname FROM MyGuests";
  21. $result = $conn->query($sql);
  22.  
  23. if ($result->num_rows > 0) {
  24.     echo "<table><tr><th>ID</th><th>Name</th></tr>";
  25.     // output data of each row
  26.     while($row = $result->fetch_assoc()) {
  27.         echo "<tr><td>" . $row["id"]. "</td><td>" . $row["firstname"]. " " . $row["lastname"]. "</td></tr>";
  28.     }
  29.     echo "</table>";
  30. } else {
  31.     echo "0 results";
  32. }
  33.  
  34. $conn->close();
  35. ?>
  36.  
  37. </body>
  38. </html>

Pozdrav
↑  ↓

#11 16.12.2018-10:22
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: Include
Izjava uključuje i procjenjuje navedenu datoteku.

Ako se datoteka ne nalazi u include_path, pokusat ce je naci u vlastitom imeniku i trenutnom radnom direktoriju skripte za poziv prije nego što to ne uspije. Uključeni konstrukt će emitirati upozorenje ako ne može pronaći datoteku.

Ako je definiran put - bilo apsolutni (počevši s slovom pogona ili \ u sustavu Windows ili / na Unix / Linux sustavu) ili u odnosu na trenutni direktorij i. Na primjer, ako naziv datoteke počinje s ../, parser će tražiti u roditeljskom imeniku da pronađe traženu datoteku.

Dodatne informacije o ovome mozete naci u helpu kao kako include_path.

Kada je datoteka uključena, kôd koji sadrži nasljeđuje varijablu opsega retka na kojoj se uključuje. Svaka varijabla dostupna na toj liniji u pozivnoj(osnovnoj) datoteci bit će dostupna u pozivanoj datoteci. Sve funkcije i klase definirane u uključenoj datoteci imaju globalni opseg.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 2 puta. zadnja izmjena 16.12.2018-10:40 od strane zxz. ↑  ↓

#12 16.12.2018-10:40
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: Include once
Izjava include_once uključuje i procjenjuje navedenu datoteku tijekom izvođenja skripte. Ovo je ponašanje slično izjavi Include, s jedinom razlikom a to je da ako je kôd iz datoteke već uključen, neće se ponovno uključiti. Kao što ime sugerira, datoteka će biti uključena samo jednom.

Include_once može se koristiti u slučajevima gdje iste datoteke mogu biti uključene i vrednovane više puta tijekom određenog izvršenja skripte, tako da u tom slučaju može pomoći u izbjegavanju problema kao što su redefiniranje funkcija, preraspodjela varijabilnih vrijednosti itd.
Pozdrav
↑  ↓

#13 16.12.2018-10:45
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: Require
Require zahtijeva tacno ukljucenje ili će proizvesti pogrešku E_COMPILE_ERROR.
Drugim riječima, zaustavit će skriptu, dok će uključiti samo emitiranje upozorenja (E_WARNING) koja omogućuje skriptu da nastavi.
Pozdrav
↑  ↓

#14 16.12.2018-10:54
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,844


Subject: Require_unce
Zahtjev require_once je identičan zahtijevanju require, osim što će PHP provjeriti je li datoteka već uključena i ako je tako, neće je ponovo uključiti.
Pogledajte dokumentaciju include_once za informacije o ponašanju u vezi s ovim.
Pozdrav
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 19.12.2018-04:25.