Bosna i Hercegovina



#16 13.04.2015-21:18
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,369


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Eve i jas imam nesto takvo jas gi koristam ovie funkcii
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Public Function PrevzemiPodatoci() As Boolean
  2.  
  3.  '-------------------------------------------------------------------------------------------------
  4.  'Konekcija na bazata za prenos
  5.  
  6.   Set cnPren = New ADODB.Connection
  7.       cnPren.ConnectionString = "PROVIDER=MSDataShape;Data PROVIDER=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=C:\KASA\TEMP.mdb" '& App.path & "\TEMP.mdb" & ";"
  8.      cnPren.Open
  9.    
  10.     If cnPren.State = adStateOpen Then
  11.        frmLogin.labInfo.Visible = True
  12.        For i = 1 To 12
  13.          Select Case i
  14.                 Case 1
  15.                   If AzurirajTabeli("ID_Magacin", "tblMagacini") = True Then frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAM MAGACINI "
  16.                 Case 2
  17.                   If AzurirajTabeli("KasaID", "tblKasi") = True Then frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAM KASI "
  18.                 Case 3
  19.                   If AzurirajTabeli("ID_Vraboten", "tblVraboteni") = True Then frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAM VRABOTENI "
  20.                 Case 4
  21.                   If AzurirajTabeli("ID_Grupa_Artikal", "tblGrupa_Artikli") = True Then frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAM GRUPI NA ARTIKLI "
  22.                 Case 5
  23.                   If AzurirajTabeli("ID_Grupa_Komitent", "tblGrupi_Komitenti") = True Then frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAM GRUPI NA KOMITENTI "
  24.                 Case 6
  25.                   If AzurirajTabeli("ID_Tip_Trosak", "tblTip_Trosoci") = True Then frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAM TIPONI TROSOCI "
  26.                 Case 7
  27.                   If AzurirajTabeli("ID_Vid_Dokument", "tblDokumenti") = True Then frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAM TIPOVI DOKUMENTI "
  28.                 Case 8
  29.                   If AzurirajTabeli("ID_Artikal", "tblArtikli") = True Then frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAM ARTIKLI "
  30.                 Case 9
  31.                   If AzurirajTabeli("ID_Komitent", "tblKomitenti") = True Then frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAM KOMITENTI "
  32.                 Case 10
  33.                   If AzurirajTabeli("Tarifa", "tblTarifi") = True Then frmLogin.labInfo.Caption = "> TARIFI "
  34.                 Case 11
  35.                   If AzurirajTabeli("ID_Valuta_Kurs", "tblValuti_Kurs") = True Then frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAM KURSNI LISTI "
  36.                 Case 12
  37.                   If AzurirajTabeli("ID_Popust", "tblPopusti") = True Then frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAM POPUSTI "
  38.          End Select
  39.              DoEvents
  40.        Next
  41.    
  42.       frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAJNETO ZAVRSI "
  43.       frmLogin.labInfo.Visible = False
  44.       frmLogin.cmdPrenosVoUSB.Visible = False
  45.       frmLogin.cmdPrezemiOdUSB.Visible = False
  46.       frmLogin.txtSifra = ""
  47.       cnPren.Close
  48.     End If
  49.  
  50. End Function
  51.  
  52. Private Function AzurirajTabeli(ID_Pole As String, Tabela As String) As Boolean
  53.      On Error GoTo ErrAzuriraj:
  54.      Dim rsServer As ADODB.Recordset         ' Tabela vo kasa
  55.     Dim rsPren As ADODB.Recordset           ' Tabela za pezemajne
  56.     Dim rsAzuriraj As ADODB.Recordset       ' Tabela za pezemajne
  57.    
  58.      AzurirajTabeli = False
  59.    
  60.     Set rsPren = New ADODB.Recordset
  61.         rsPren.Open "SELECT * FROM " & Tabela, cnPren, adOpenKeyset, adLockOptimistic
  62.    
  63.     Set rsServer = New ADODB.Recordset
  64.         rsServer.Open "SELECT * FROM " & Tabela, cn, adOpenStatic, adLockOptimistic
  65.        
  66.  
  67.     If rsPren.RecordCount > 0 Then
  68.        rsPren.MoveFirst
  69.        Do While Not rsPren.EOF
  70.          
  71.            If DLookup(ID_Pole, Tabela, ID_Pole & "=" & rsPren.Fields(ID_Pole)) <> "" Then
  72.                '==============================================================================
  73.               ' Se azurira postoeckiot artikal
  74.               Set rsAzuriraj = New ADODB.Recordset
  75.                    rsAzuriraj.Open "SELECT * FROM " & Tabela & " WHERE " & ID_Pole & "=" & rsPren.Fields(ID_Pole), cn, adOpenStatic, adLockOptimistic
  76.                    rsAzuriraj.MoveFirst
  77.                    For i = 1 To (rsPren.Fields.Count - 1)
  78.                        If rsPren.Fields(i).Value = "" Then
  79.                        Else
  80.                           rsAzuriraj.Fields(rsPren.Fields(i).Name) = rsPren.Fields(i)
  81.                           frmLogin.labInfo.Caption = "> AZURIRAM - " & rsPren.Fields(i)
  82.                           DoEvents
  83.                        End If
  84.                    Next
  85.                    rsAzuriraj.Update
  86.                    rsAzuriraj.Close
  87.                 '================================================================================
  88.           Else
  89.                 '================================================================================
  90.                ' Se dodava nov artikal ako ne postoi
  91.                   rsServer.AddNew
  92.                     For i = 0 To (rsPren.Fields.Count - 1)
  93.                       If rsPren.Fields(i).Value = "" Then
  94.                       Else
  95.                          rsServer.Fields(rsPren.Fields(i).Name) = rsPren.Fields(i)
  96.                          frmLogin.labInfo.Caption = "> DODAVAM - " & rsPren.Fields(i)
  97.                          DoEvents
  98.                       End If
  99.                      Next
  100.                    rsServer.Update
  101.                  '=================================================================================
  102.          End If
  103.            rsPren.MoveNext
  104.        Loop
  105.     End If
  106.    AzurirajTabeli = True
  107.    
  108. ErrAzuriraj:
  109.      If Err <> 0 Then AzurirajTabeli = False
  110.    
  111. End Function
↑  ↓

#17 13.04.2015-21:22
carobnjak Offline
Clan
Registrovan/a od: 25.07.2011-11:57
Komentari: 350


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Pokusat cu oba primjera pa javim kako sam prosao Grinning u svakom slucaju hvala obojici
Srdačan pozdrav
↑  ↓

#18 13.04.2015-21:54
carobnjak Offline
Clan
Registrovan/a od: 25.07.2011-11:57
Komentari: 350


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Citat od zxz:
Evo primjer za tabelu promet.

DownloadIzvorni kod (SQL):
  1. INSERT INTO tblPromet ( Datum, Prihod, Trosak, Porez, Opis, racunBr ) IN 'Putanjadobaze\ImeBazesmijestanjapodataka.mde'
  2. SELECT Datum,Prihod, Trosak, Porez, racunBr
  3. FROM tblPromet;

Nesto mi nece ovaj Sql nikako ga ne mogu spremiti
Srdačan pozdrav
↑  ↓

#19 13.04.2015-22:07
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,369


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Samo da napomenam za da funkcioniraat ovie moi funkcii moras da imas dve konekcii za sekoja baza posebno.Ednata se vika cn a drugata cnPren kade cn e konekcija na bazata vo koja sto gi prefrlas podatocite a cnPren e za bazata od koja gi zemas podatocite .
Dvete konekcii treba da se definirani nadvor od funkciite za da mozat da bidat dostapni do site funkcii
Dim cnPren As ADODB.Connection ' baza od koja se zemaat podatocite
Dim cn As ADODB.Connection ' baza vo koja se prefrlaat podatocite

vo funkcijata PrevzemiPodatoci treba da dodades i ova

Set cn = New ADODB.Connection
cn.ConnectionString = "PROVIDER=MSDataShape;Data PROVIDER=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=C:\KASA\TEMP.mdb" '& App.path & "\NovaBaza.mdb" & ";"
cn.Open
Ova ti treba za da se spois i na novata baza.(Kaj mene ne go gledas ova bidejki e vo drug modul i e Glonalna konekcija za celiot program.

I uste edna rabota ako vo bazata imas Polijan definirani kako AutoNumber togas funkcijata AzurirajTabeli treba malku da se prepravi bidejki ova e praveno za tabeli koi nemaat AutoNumber polijna.
Konekciite ne mora da bide kako moite mozis da gi zamenis so nekoja druga koja tebe ti odgovara.
Ovaj cod e praven za VB6 no so mali izmeni i vo Access ke funkcionira dobro.
↑  ↓

#20 13.04.2015-22:29
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,545


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Citat:
SELECT Datum,Prihod, Trosak, Porez, racunBr
Fali polje opis.
Ja sam pogrijesio kada sam kucao a ti samo prepisao.
DownloadIzvorni kod (SQL):
  1. INSERT INTO tblPromet ( Datum, Prihod, Trosak, Porez, Opis, racunBr ) IN 'Putanjadobaze\ImeBazesmijestanjapodataka.mde'
  2. SELECT Datum,Prihod, Trosak, Porez, Opis, racunBr
  3. FROM tblPromet;
U prvom i u drugom redu moraju biti ista polja i redosled isti.
Pozdrav
↑  ↓

#21 13.04.2015-23:11
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,369


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Mene ovde nesto ne mi e jasno zosto da se kopira sve koga sve e identicno?
Jas koga menuvam godina pravam kopija od starata baza i na novata kopija samo gi brisam tabelite sto ne mi trebaat odnosno samo tabelite koi se za rabota a tabelite koi se so osnovni podatoci (Artikli,Komitenti,Grupi i dr) ne gi cepkam ili samo brisam od niv ona sto mislam deka nema da go koristam taa godina.
↑  ↓

#22 14.04.2015-19:55
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,369


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
sto bidna so ova?
↑  ↓

#23 14.04.2015-20:10
carobnjak Offline
Clan
Registrovan/a od: 25.07.2011-11:57
Komentari: 350


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Nisam uspio ni juce ni danas nista da radim po ovom pitanju ali mislim da cu sad ufatiti malo vremena da probam..
Srdačan pozdrav
↑  ↓

#24 19.04.2015-19:50
carobnjak Offline
Clan
Registrovan/a od: 25.07.2011-11:57
Komentari: 350


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Disappointed nisam uspio nesto sad mi ovo izbaciva kad idem dupli klik na update ovo to jest squl od zxz

Ikona prilozene slike:
queri.jpg
Tip fajla: Informacije o fajlu: jpg jpg
Preuzimanja: 47
Veličina: 183.76 KB
Veličina slike: 1345 x 663 Pixels


Srdačan pozdrav
↑  ↓

#25 19.04.2015-20:48
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,545


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Jel ti ovaj svoj SQL mozes podici u datashet modu?
Naredba za pokretanje kodom sa tastera je:
docmd.RunSQL(SQL)
Prvo mi odgovori da vidim jesil dobro napisao sql.
Sad bi ti vratio uradjeno ali si zakacio mde pa nemogu pisati kod.
Pozdrav
↑  ↓

#26 19.04.2015-21:29
carobnjak Offline
Clan
Registrovan/a od: 25.07.2011-11:57
Komentari: 350


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Zakacio sam i mdb post odma ispod mde (Post broj 12)

Sad sam nasao ovo datashet view i mogu ga otvoriti normanlno samo sto nema nikakvih podataka u njemu
Srdačan pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 2 puta. zadnja izmjena 19.04.2015-21:34 od strane carobnjak. ↑  ↓

#27 19.04.2015-21:57
carobnjak Offline
Clan
Registrovan/a od: 25.07.2011-11:57
Komentari: 350


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Citat od zxz:
Citat:
SELECT Datum,Prihod, Trosak, Porez, racunBr
Fali polje opis.
Ja sam pogrijesio kada sam kucao a ti samo prepisao.
DownloadIzvorni kod (SQL):
  1. INSERT INTO tblPromet ( Datum, Prihod, Trosak, Porez, Opis, racunBr ) IN 'Putanjadobaze\ImeBazesmijestanjapodataka.mde'
  2. SELECT Datum,Prihod, Trosak, Porez, Opis, racunBr
  3. FROM tblPromet;
U prvom i u drugom redu moraju biti ista polja i redosled isti.


Sad nisam ustvari siguran jesmo se ikako skontali sta meni treba... Meni treba iz mde baze da prekopira tabele u mdb bazu, posto mi je mde baza vec u upotrebi i zakljucana je na njoj ne mogu nista da radim, mogu samo u ovoj novoj mdb bazi
Srdačan pozdrav
↑  ↓

#28 19.04.2015-22:10
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,369


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Pa zasto ne napravis nova prazna baza i so import ne gi prezemis site tabeli sto ti trebaat od mde to.
Za toa ne ti treba cod
↑  ↓

#29 19.04.2015-22:27
carobnjak Offline
Clan
Registrovan/a od: 25.07.2011-11:57
Komentari: 350


Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
Gjoreski svaka ti cast ovog se ne bih sjetio nikad Smiling
Gotovo za sekundu ali hvala i zxz naucio sam ponovo nesto novo sitnica ali vrijedna a to je kako se poziva SQL preko tastera Grinning docmd.RunSQL(SQL)

Hvala vam obojici puno puno
Srdačan pozdrav
↑  ↓

#30 19.04.2015-22:33
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,369


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: Kopiranje iz baze u bazu
eve ovaa tema procitaj ja imas dosta interesni raboti da naucis za importirajne i polnejne tabeli

Import DBF Tabeli
↑  ↓

Stranice (2): 1, 2


All times are GMT +01:00. Current time: 20.01.2018-16:00.