Bosna i Hercegovina



#1 21.02.2015-21:48
kenan Offline
Clan
Registrovan/a od: 10.02.2011-15:24
Komentari: 190


Subject: Run-Time error 3464
vozdra
može mala po pomoč evo ćorljam dva dana i nemogu da skontam grešku

godina = "TS.godina = '" & Forms![bilans aop arhiva ručni unos podataka bu]!Text7 - 1 & "'"
period = "TS.PERIOD = '" & Forms![bilans aop arhiva ručni unos podataka bu]!Text24 & "'"
SQL = "INSERT INTO [bilans aop arhiva uspjeha] ( [redni broj], aop, [Grupa konta], Opis, zabilješka, [tekuca godina], [Predhodna godina], firma_ID, ObracinskiPeriod, godina ) "
SQL1 = SQL & "SELECT AOP_NAZIV.aop AS [redni broj], AOP_NAZIV.aop, AOP_NAZIV.Grupakonta, AOP_NAZIV.[Naziv polja], AOP_NAZIV.Bilješka, Sum(STAVGK!Potrazuje)-Sum(STAVGK!Duguje) AS [tekuca godina], TS.[Predhodna godina], AKTIV.firma, AKTIV.ObracinskiPeriod, AKTIV.godina "
SQL2 = SQL1 & "FROM STAVGK, AKTIV INNER JOIN ([T sintetika] AS TS INNER JOIN AOP_NAZIV ON TS.aop = AOP_NAZIV.AOP) ON AKTIV.firma = TS.firma "
SQL3 = SQL2 & "WHERE " & godina & " And " & period & " AND "
konto = "stavgk.konto Alike '60*'"
aop = "TS.aop = '202'"
SQL4 = konto & " AND " & konto & "AND " & aop & " GROUP BY AOP_NAZIV.aop, AOP_NAZIV.aop, AOP_NAZIV.Grupakonta, AOP_NAZIV.[Naziv polja], AOP_NAZIV.Bilješka, TS.[Predhodna godina], AKTIV.firma, AKTIV.ObracinskiPeriod, AKTIV.godina;"
SQL5 = SQL3 & SQL4
DoCmd.RunSQL SQL5

nešto fali ili sam izmješo veze više nemam

bio bi zahvalan ako neko skonta problem
↑  ↓

#2 21.02.2015-22:19
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,752


Subject: Re: Run-Time error 3464
Morat ces zakaciti primjer.
Mislim da ima vise gresaka u ovom tvome sql-u.
SQL3 uslov je godina i period
Godina- cemuu je jednako.
Teba: imetabele.imepolja=" & godina
Period isto tako
Dalje SQL4:
i konto koje pocinje sa 60 i opet konto-jedno viska & aop koje je 202 kao string i onda oslije grupiranje podataka sto nece ici u istom SQL-u.
Bolje je mozda da pojasnis sta zelis napraviti.
Pozdrav
↑  ↓

#3 21.02.2015-22:53
kenan Offline
Clan
Registrovan/a od: 10.02.2011-15:24
Komentari: 190


Subject: Re: Run-Time error 3464
zašto ne mogu da postavim primjer
koji god naziv on kaže postoji
ne vjerujem da sam toliki baksuz

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  AOP_abc.rar
Preuzimanja: 78
Veličina: 45.24 KB

↑  ↓

#4 21.02.2015-23:10
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,752


Subject: Re: Run-Time error 3464
Vecina u pocetku pogrijesi jer je malo nelogicno kada kliknes na potvrdi i kada ucita file nista vise netreba raditi nego jednostavno zatvoriti prozor.
Vidis da si postavio.
Dupli moze biti samo ako jednovremeno ucitas 2 ista.
Pozdrav
↑  ↓

#5 22.02.2015-01:07
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,752


Subject: Re: Run-Time error 3464
Evo ti tvoj kod popravljen, mada je ovo prekomplikovano i neznam kako ce to raditi.
Mislim da bilo kakvo rjesenje sa brebacivanjem podataka iz tabele u tabelu nije dobro.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Command142_Click()
  2.     DoCmd.OpenForm "radim"
  3.     Dim SQL, SQL1, SQL2, SQL3, SQL4, SQL5 As String
  4.     Dim stDocName As String
  5.     Dim konto As String
  6.     Dim aop As String
  7.     Dim godina As String
  8.     Dim period As String
  9.     Dim i      As Integer
  10.  
  11.     godina = "TS.godina = " & Forms![bilans aop arhiva ru
  12. ni unos podataka bu]!Text7 - 1
  13.     period = "TS.PERIOD = '" & Forms![bilans aop arhiva ru
  14. ni unos podataka bu]!Text24 & "'"
  15.     konto = "stavgk.konto Alike '60*'"
  16.     aop = "TS.aop = 202"
  17.  
  18.     SQL = "INSERT INTO [bilans aop arhiva uspjeha] ( [redni broj], aop, [Grupa konta], Opis, zabilješka, [tekuca godina], [Predhodna godina], firma_ID, ObracinskiPeriod, godina ) "
  19.     SQL1 = SQL & "SELECT AOP_NAZIV.aop AS [redni broj], AOP_NAZIV.aop, AOP_NAZIV.Grupakonta, AOP_NAZIV.[Naziv polja], AOP_NAZIV.Bilješka, Sum(STAVGK!Potrazuje)-Sum(STAVGK!Duguje) AS [tekuca godina], TS.[Predhodna godina], AKTIV.firma, AKTIV.ObracinskiPeriod, AKTIV.godina "
  20.     SQL2 = SQL1 & "FROM STAVGK, AKTIV INNER JOIN ([T sintetika] AS TS INNER JOIN AOP_NAZIV ON TS.aop = AOP_NAZIV.AOP) ON AKTIV.firma = TS.firma "
  21.     SQL3 = SQL2 & "WHERE " & godina & " And " & period
  22.    
  23.  
  24.     Me.Visible = True
  25.     DoEvents
  26.     Me.PBar.Visible = True
  27.     For i = 1 To 100
  28.         PBar = i
  29.         Select Case i
  30.             Case 1
  31.                 'aop 202
  32.                                konto = "stavgk.konto Alike '60*'"
  33.                                 aop = "TS.aop ALIKE 202"
  34.                                 SQL4 = " AND " & konto & "AND " & aop & " GROUP BY AOP_NAZIV.aop, AOP_NAZIV.aop, AOP_NAZIV.Grupakonta, AOP_NAZIV.[Naziv polja], AOP_NAZIV.Bilješka, TS.[Predhodna godina], AKTIV.firma, AKTIV.ObracinskiPeriod, AKTIV.godina;"
  35.                                 SQL5 = SQL3 & SQL4
  36.                                 DoCmd.RunSQL SQL5
  37.                                 Rem Forms![Form1]![t] = SQL5
  38.  
  39.             Case 2
  40.             'AOP 203
  41.                                konto = "stavgk.konto like '60*'"
  42.                                 aop = "TS.aop = 202"
  43.                                 SQL4 = " AND  " & konto & " AND " & aop & " GROUP BY AOP_NAZIV.aop, AOP_NAZIV.aop, AOP_NAZIV.Grupakonta, AOP_NAZIV.[Naziv polja], AOP_NAZIV.Bilješka, TS.[Predhodna godina], AKTIV.firma, AKTIV.ObracinskiPeriod, AKTIV.godina;"
  44.                                 SQL5 = SQL3 & SQL4
  45.                                 Rem Forms![Form1]![t] = SQL5
  46.                                 DoCmd.RunSQL SQL5
  47.  
  48.                 'added to show progress bar
  49.        End Select
  50.  
  51.     Next i
  52.     DoCmd.Close
  53.     Requery
  54.     DoCmd.GoToRecord , , acLast
  55.     'Me.PBar.Visible = False
  56. End Sub

Pozdrav
↑  ↓

#6 22.02.2015-10:39
kenan Offline
Clan
Registrovan/a od: 10.02.2011-15:24
Komentari: 190


Subject: Re: Run-Time error 3464
hvala na brzom odgovoru ali meni ovo ne radi puca na istom mjestu (na izvršenju), ne mogu da vidim šta ste mjenjali osim dupli uslov konto

ako imate bolju ideju jer ovaj dio queryia treba da bude osnov za 600 - 700 sličnih i da nebi za svaki red kao do sada imao poseban query pokušavam da napravim nešto univerzalnije što če mi uštediti vrijeme pravljena.

ovo je program koji iz postoječih baza pokupi podatke o finansiskim promjenama u toku godine te formira obrazce za predaju državi
↑  ↓

#7 22.02.2015-10:52
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,752


Subject: Re: Run-Time error 3464
Ja sam ovo probao na accessu 2007 jer jedino njega imam na laptopu i sve radi ali to sad i nije bitno.
Nacin kako da otkrijes greske je laksi ako uradis sledece:
Napravi formu pod nazivom F i u njoj jedan rtekst boks koji ce prosiriti po cijeloj formi i daj mu ime T.
Sada pusti ovaj moj kod koji je removan.
Rem Forms![Form1]![t] = SQL5
Znaci izbrisi samo rem ispred.
Sda ce ti ispuisivati sql u txt file pa je lakse pratiti a mozas ga i kopirati u query pa da isprobas.
Ovo sigurno radi ali je rjesenje do zla boga komplikovano.
Tebi sam uslov po meni ne ovisi ni od cega, jer uslov je iz nevezane tabele i meni nerazumljiv.
Ti si vjerovatno dosao do rezultata ali cijena je visoka.
Isto tako grupiranje podataka u Query koji vrsi upis podataka mi je nejasan.

Volio bih kada bi ti mogao da to opises svojim rijecima sta treba a ti sigurno znas sta treba.

Naprimjer:
Da se iz tabele (imenom tabele i imenima polja) prebace podaci u tabelu (Ime i polja) uz uslov (ime tabele imenapolja za uslov i sam uslov)

Onda bi znali sta nam treba i vjerovatno bi iznasli lakse rjesenje.

I to sto sam ti poslao ce raditi vjerovatno jer kod mene readi pa ako hoces mogu ti i primjer poslati.
Pozdrav
↑  ↓

#8 22.02.2015-11:11
kenan Offline
Clan
Registrovan/a od: 10.02.2011-15:24
Komentari: 190


Subject: Re: Run-Time error 3464
ovaj fol nije nimalo loš čak ekstra

ako može taj primjer da vidim nikako da skontam gdje sam pogriješio
↑  ↓

#9 22.02.2015-11:27
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,752


Subject: Re: Run-Time error 3464
Evo moj primjer.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  AOP abc.zip
Preuzimanja: 77
Veličina: 45.46 KB


Pozdrav
↑  ↓

#10 22.02.2015-12:19
kenan Offline
Clan
Registrovan/a od: 10.02.2011-15:24
Komentari: 190


Subject: Re: Run-Time error 3464
evo skonto sam gdje je bila greška i sad radi insert into ali moja ideja je bila da ista osnova query-ia se ponavlja kroz case naredbu i mjenjam samo uslov u case i da napravim cca 140 case-ova i da ih upisuje jedan za drugim

kada to napravim sa klasičnim sistemom imam 150 istih query-ia i to radi ali kad treba izmeniti kontno plan valja sve ispočetka svaki kopirati igrati se u vječnost ovo što sam zamisli mi izgleda kao nešto što bi se u takvim slučajevima brže ispravljalo

sad mi upiše prvi a drugi ne također for naredba če nakraju dobiti potrebne parametre pa če imati smisla
↑  ↓

#11 22.02.2015-12:27
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,752


Subject: Re: Run-Time error 3464
Citat:
mjenjam samo uslov u case i da napravim cca 140 case-ova i da ih upisuje jedan za drugim

Najbolje bi bilo da opises kako sam gore naveo.
Ne vjerujem da ti treba 150 odabira.
Ako se radi samo o where uslovu u nekom polju onda je dovoljno u for petlji mijenjati uslov koji ces upisati u memorijsku a SQL prakticno ostaje isti.

Tesko je komentarisati kada se ne izjasnjavas kakve su ti namjere odnosno detalnjop ne opisas sta hoces prebaci i u sta kao sto sam gore naveo.
Pozdrav
↑  ↓

#12 22.02.2015-12:57
kenan Offline
Clan
Registrovan/a od: 10.02.2011-15:24
Komentari: 190


Subject: Re: Run-Time error 3464
ovo je procedura koju pokušavam da pojednostavim

trenutno samo gleda zadnji uslov i neznam zašto

ovo sam radio za drugu formu u istom programu i nije još gotovo ali radi savršeno i dosta brzo sad zasad

uglavnom hoču da imam proceduru tj query koji je iz dva djela fiksni dio sa fiksnim uslovima i promjenljivi dio uslova.
e sad kada se sklope kroz neku petlju fiksni i promjenljivi da mi upisuje red po red koliko ima petlji

Prilozi:
Informacije o fajlu: txt  procedura.txt
Preuzimanja: 83
Veličina: 106.72 KB

↑  ↓

#13 22.02.2015-13:08
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,752


Subject: Re: Run-Time error 3464
Kako ja vidim tebi se u stvari sql razlikuje zbog grupe konta a pretpostavljam da imas tabelu konta.
Nisam ni gledao.
Pozdrav
↑  ↓

#14 22.02.2015-13:36
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,752


Subject: Re: Run-Time error 3464
Mozemo li mi ovo tvoje nazvat godisnji bilans stanja po grupama konta.
Jeli to to sto ti u stvari hoces da napravis.
Tabele su ocajne pa je tesko ista vidjeti.
Polja duguje/potrazuje priciznost 18 decimala a trebaju dvije.
Konto polje tekst sa 50 polja a treba vjerovatno samo 6.
Nemas u ovom primjeru tabele konta.
Dobro.
Imam osjecaj da je rjesenje tako prosto a da je ovo iskoplikovano djaba.
Cini mi se da je ovo bila kliperska osnova.

Da pokusamo razrijesiti sta zelis da napravis.
i kad se rijesimo ove petlje a hocemo opet je ovo po meni neko megalomansko rjesenje.
Pozdrav
↑  ↓

#15 22.02.2015-14:02
kenan Offline
Clan
Registrovan/a od: 10.02.2011-15:24
Komentari: 190


Subject: Re: Run-Time error 3464
evo ga napokon radi kako sa htio

hvala u svakom slucaju ste mi puno pomogli
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 18.10.2018-05:52.