Bosna i Hercegovina



#1 28.03.2015-23:32
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,528


Subject: Recordser od Query so parametri
Imam edno Query koe e sostaveno od poveke Query ja na koi ima razni parametri od razliciti mesta.
Mene mi treba da napravam recordset DAO ili ADO od ova queri.
so DAO dobivam error 3061.
Prasajneto mi e kao da se napravi recordset od query koe e sostaveno od poveke query ja i parametrite ne mozat da se dodadat kako uslov ( Tie veke se zadadeni od nekoi formi ili konstanti)

Pozdrav
↑  ↓

#2 29.03.2015-01:09
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,760


Subject: Re: Recordser od Query so parametri
Najbolje okaci primjer.
Tesko je ovako.
Pozdrav
↑  ↓

#3 29.03.2015-10:17
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,528


Subject: Re: Recordser od Query so parametri
Eve primer

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  Pr.rar
Preuzimanja: 72
Veličina: 200.22 KB

↑  ↓

#4 29.03.2015-18:54
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,760


Subject: Re: Recordser od Query so parametri
Koji je to Query da ne lutam?
Pozdrav
↑  ↓

#5 29.03.2015-21:09
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,528


Subject: Re: Recordser od Query so parametri
qryPopis_Razliki

frmPopis mora da bidi otvorena i postavena od nea se zemaat parametri za querijata.
Na formata frmPopis ima button KNIZI POPISNI RAZLIKI i na nego mi treba toj rekordset od ova queri
↑  ↓

#6 29.03.2015-22:44
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,760


Subject: Re: Recordser od Query so parametri
Mozes da pises SQL u kodu ali ti to neces jer mislis da vec imas.
Morao bi sve uslove prenijeti kodom.
Ako neces to onda mozes ovako.
Naprvais neku formu koja se zove napr. F.
Sada mozes napraviti ovakav kod.
Dim Db As Database
Dim Frm As Form
Dim Rs As Recordset
Dim Podatak
DoCmd.OpenForm "F"
Set Frm = Forms("F")
Frm.Visible = False
Frm.RecordSource = "qryPopis_Razliki"
Set Rs = Frm.RecordsetClone

Do While Not Rs.EOF
Podatak = Rs.Fields(1)

Rs.MoveNext
Loop
Pozdrav
↑  ↓

#7 29.03.2015-23:22
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,528


Subject: Re: Recordser od Query so parametri
Jas ke go resam ova inaku.
ova sto mi imas ti predlozeno ne mi odgovara.
Ke napravam tabela koja ke gi ima istite polijan kako i querito i ke ja polnam so naredbata
Docmd.RunSQL
a potoa ke izvadam recordset od nea.
Ne e nesto profesionalno no ke funkcionira
↑  ↓

#8 29.03.2015-23:37
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,760


Subject: Re: Recordser od Query so parametri
Pa evo mozes napraviti i na toj formi jedan list box i staviti ga da je nevidljiv.
i onda bi isao kod:
Dim Rst As Recordset
Dim list1 As ListBox
Dim Podatak

Set list1 = Forms!FrmPopis.list1
list1.RowSource = "qryPopis_Razliki"
Set Rst = list1.Recordset
Rst.MoveLast
Rst.MoveFirst
Do While Not Rst.EOF
Podatak = Rst.Fields(8)
Rst.MoveNext
Loop

Profesionalno ako hoses mozes odraditi ali to ti je ono gore prvo stao sam ti napisao.
Mogu ti i napraviti kod za jedan sql da vidis kako izgleda ali mislim da ti to znas.
Pozdrav
↑  ↓

#9 29.03.2015-23:51
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,760


Subject: Re: Recordser od Query so parametri
A mozes i ovako:
Ovo je za "qryPopis_Izlez"

Dim SQL As String
Dim Data As String
Dim Magacin As Integer
Dim Db As Database
Dim Rs As Recordset

Magacin = [Forms]![frmPopis]![Magacin]
Data = "#" & Format([Forms]![frmPopis]![Data], "dd-mm-yyyy") & "#"
SQL = "SELECT tblFaktura_Stavki.Stavka, Sum(tblFaktura_Stavki.Kolicina) AS Vk_Izlez " _
& "FROM tblFakturi INNER JOIN tblFaktura_Stavki ON tblFakturi.ID_Faktura = tblFaktura_Stavki.Faktura_Br " _
& "WHERE (((tblFakturi.Data) <=" & Data & ") And ((tblFakturi.Magacin) =" & Magacin & ")) " _
& "GROUP BY tblFaktura_Stavki.Stavka, tblFakturi.Tip_Faktura " _
& "HAVING (((tblFakturi.Tip_Faktura)=1 Or (tblFakturi.Tip_Faktura)=7))"
Set Db = CurrentDb
Set Rs = Db.OpenRecordset(SQL)
Pozdrav
↑  ↓

#10 30.03.2015-01:27
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,528


Subject: Re: Recordser od Query so parametri
Ima mnogu resenija , no memne mi treba naj ednostavno . Ova e operacija sto se izveduva nedelno mesecno ili mozebi godisno taka sto nema potreba da se kompliciraat rabotite..
Programot e raboten del vo VB 6 ,bazata e rabotena vo ms sql server daka sto ne e problem za mene da napravam nekolku funkcii ili stored proceduri za da funkcionira ova ,celta mi bese da bajdam resenie kako od vakvo query da gi izvadam podatocite.
↑  ↓

#11 30.03.2015-08:43
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,760


Subject: Re: Recordser od Query so parametri
Naj brze ti je napraviti sa list boxom i to na tvoj taster azuriraj lager.
Po meni to je ovako najzgodnije rjesenje.
Dodas samo jedan list box.
I skljuci i Microsof activx data object2 u referencama.
Cini mi se da ga ne koristis pa ti samo onako stoji.
Pozdrav
↑  ↓

#12 30.03.2015-10:13
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,528


Subject: Re: Recordser od Query so parametri
Go koristam ovaj activex vo drug del na programot .
Ova so azuriraj lager funkcionira i na nego ne mi treba intervencija.
Ova sto go rabotam sega e za posle popisot da se kreiraat uste dva tipa na dokumenti (Kusok po potis i visak po popis)
Ovie dva dokumenta se pravat za da se izravni Lagerot vo programot.
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 20.10.2018-05:57.