Bosna i Hercegovina



#1 10.04.2015-12:12
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,262


Subject: form2 uvijek u centru form1
pod form1 - properties - startupposition stavio sam na 0-manuel

private sub form_load()
With Form1
.Top = (Screen.Height - .Height) / 2
.Left = (Screen.Width - .Width) / 2
End With

kada otvaramo form2 ona bi trebala biti uvijek u centru form1
pod form2-properties-startupposition stavio sam na 0-manuel
onda sam napisao ovo:
*od visine form1 oduzme polovicu visine form2
Form2.Left = Form1.Width - (Form2.Width / 2)

*od sirine form1 oduzme polovicu sirine form2
Form2.Top = Form1.Height - (Form2.Height / 2)

*prikaze form2
Form2.Show

pitanje:
kada pomaknem form1 rucno na neku drugu lokaciju ekrana, form2 mi se ucita u sredinu ekrana a ne u sredinu form1. kako to sada?
Život je moja domovina.
↑  ↓

#2 10.04.2015-13:34
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,528


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: form2 uvijek u centru form1
Prvo otvori ja formata potoa pozicioniraj ja . Ti vo slujajov prvo ja pozicioniras pa ja otvoras.
vaka bi trebalo da bide:

Form2.Show
Form2.Left = Form1.Width - (Form2.Width / 2)
Form2.Top = Form1.Height - (Form2.Height / 2)
↑  ↓

#3 10.04.2015-15:26
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,262


Subject: Re: form2 uvijek u centru form1
hvala probacu tako
Život je moja domovina.
↑  ↓

#4 10.04.2015-18:16
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,760


Subject: Re: form2 uvijek u centru form1
Losa ti je i matematika.
Evo pogledaj.
Ovom ti je za form1
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Form_Load()
  2. With Form1
  3.  .Top = (Screen.Height - .Height) / 2
  4.  .Left = (Screen.Width - .Width) / 2
  5.  End With
  6. End Sub
  7.  
  8. Private Sub Form_MouseMove(Button As Integer, Shift As Integer, X As Single, Y As Single)
  9. Dim RazlikaDuzina As Integer
  10. Dim RazlikaSirina As Integer
  11.  
  12. RazlikaDuzina = (Form1.Width - Form2.Width) / 2
  13. RazlikaSirina = (Form1.Height - Form2.Height) / 2
  14. Form2.Move Form1.Left + RazlikaDuzina, Form1.Top + RazlikaSirina
  15.  
  16. Form2.Refresh
  17. End Sub

A ovo za form2.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Form_Load()
  2. Dim RazlikaDuzina As Integer
  3. Dim RazlikaSirina As Integer
  4.  
  5. RazlikaDuzina = (Form1.Width - Form2.Width) / 2
  6. RazlikaSirina = (Form1.Height - Form2.Height) / 2
  7. Form2.Top = Form1.Top + RazlikaSirina
  8. Form2.Left = Form1.Left + RazlikaDuzina
  9. End Sub

Ovo mozes staviti i na form1 na taster na kome otvaras form2.
Pozdrav
↑  ↓

#5 11.04.2015-14:57
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,262


Subject: Re: form2 uvijek u centru form1
hvala na pomoci
koristim ovaj drugi primjer za form2
radi vise nego perfektno.
form2 koristim samo da prikazem progres bar kod downloada

sto se tice matematike , spaljene mi mozdane vijuge pa slabo mislim, mastam i zakljucujem.
bice da sam previse snifo ljepilo u mladim danima

Život je moja domovina.
↑  ↓

#6 11.04.2015-18:20
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,760


Subject: Re: form2 uvijek u centru form1
Hehe ja sam se samo salio a ti izgleda shvatio ozbiljno.
Lakse mi bilo to napisati nego objasnjavati a znao sam da ces sam zakljuciti gdje je greska u racunu.
Pozdrav
↑  ↓

#7 12.04.2015-11:32
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,262


Subject: Re: form2 uvijek u centru form1
nisi nista lose rekao. budimo realni, rekao si istinu. istina ponekad boli ali moramo se pomiriti sa time. dobro je da me s vremena na vrijeme malo bocnes da mi das motivacije da se malo potrudim. ja evo iskreno trudim se koliko mogu. prvo google, onda kodove skinem pa ih isprobavam. stavljam stop tocke na odredena mjesta. gledam varijable sto se mijenjaju, zasto? kako? i onda kad stvarno zapnem pitam.
dobro su mi dosle one API stvari uzeo sam od tamo SLEEP.
gledam onu VB6 skolu, ima i tamo stvari za nauciti, osnove koje mi nedostaju.
uglavnom eto to je to.
hvala tebi i Gjoreskm na pomoci
lp
citati od zizija (zxz)
"Da napomenem da red koda on error pustamo u rad tek kada smo sigurni da smo proceduru dobro napravili odnosno istestirali.
Ako ovo prije postavimo necemo moci presresti greske odnosno necemo ih moci otkriti pa napisati u proceduri nase upozorenje sta korisnik treba dalje ciniti."

"To sto kazes da mislis da radis na tezi nacin ce ti se desavati stalno.
Jer kako ucis stalno se pojavljuju nove ideje i to je zbog toga.
To se svima desava. Pa to je i u svakom poslu.
Kada nesto napravisi uvijek poslije vidis da je moglo i bolje."

"Tako sam i ućio to što dobiješ ti neodgovara pa onda zasućeš rukave i uzmeš knjigu pa tražiš i napišeć pa onda pustiš a ono greška i satima ali napravim.
a danas kad pogledam ono što sam radio prije pitam se o ćemu sam mislio kad sam tako uradio, danas bih to puno jednostavnije uradio, ali nema veze ipak radi."
Život je moja domovina.
↑  ↓

#8 12.04.2015-12:42
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,528


Subject: Re: form2 uvijek u centru form1
Moe mislejne e deka nitu eden programer nema zavrseno nitu eden proekt do kraj odnosno sekogas ima nesto da izmeni.Taka da ona ucime dodeka sme zivi seuste vazi.
Jas koga rabotam praktikuvam najmnogu da koristam funkcii i kodovi koi sam sum gi pravel ili sum gi modificiral za moi potrebi.
Sve sto citam ili zemam od internet retko ili skoro nikogas ne go koristam bas takvo kakvo sto e (ova go pravam za da mozam polesno da se snajdam niz programot.
Praktika mi e , a gledam deka i ZXZ ima arhiva od funkcii i kontroli koi gi koristi ( toa modernive programeri go narekuvaat sopstven Framework) ova sekako ja olesnuva rabotata i brzinata vo programirajneto.
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 21.10.2018-17:35.