Bosna i Hercegovina



#1 17.08.2015-12:40
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,792


Subject: vb6 control textbox(i)
kako napraviti ovo:

DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. option explicit
  2.  
  3. dim matrica(5)
  4.  
  5. matrica(1)="pero"
  6. matrica(2)="medo"
  7. matrica(3)="strbo"
  8. matrica(4)="coso"
  9. matrica(5)="roko"
  10.  
  11. dim kontrola as Control
  12. dim f as integer
  13.  
  14. for f=1 to 5
  15.    kontrola("Textbox" & f)=matrica(f)
  16. next f

meni ne radi, javlja greski
run-time error '91';
Object varijable or With block variable not set

pa ako netko zna neka mi kaze
Newton laže! Lake padaju brže!
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 17.08.2015-12:42 od strane Avko. ↑  ↓

#2 17.08.2015-15:57
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,500


Subject: Re: vb6 control textbox(i)
Evo primjer.
Moze i drugacije ali ovo je najbkrace.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  IndeksnaPOlja.zip
Preuzimanja: 19
Veličina: 1.60 KB


Pozdrav
↑  ↓

#3 17.08.2015-19:59
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,792


Subject: Re: vb6 control textbox(i)
gdje grijesim?
stavio sam public ali mi se matrica isprazni

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  IndeksnaPolja(1).rar
Preuzimanja: 25
Veličina: 1.44 KB


Newton laže! Lake padaju brže!
↑  ↓

#4 17.08.2015-20:19
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,500


Subject: Re: vb6 control textbox(i)
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Option Explicit
  2.   Dim matrica(5)
  3. Public Sub ispisi()
  4.     matrica(1) = "pero"
  5.     matrica(2) = "medo"
  6.     matrica(3) = "strbo"
  7.     matrica(4) = "coso"
  8.     matrica(5) = "roko"
  9. End Sub
  10.  
  11. Public Sub Command1_Click()
  12.     Dim f As Integer
  13.     Call ispisi
  14.     For f = 1 To 5
  15.         Text(f) = matrica(f)
  16.     Next f
  17. End Sub
  18.  
  19. Public Sub Command2_Click()
  20.     End
  21. End Sub

Ne vidim bas neku svrhu ali ovo je samo vjezba pretpostavljam.
Mogla je biti i globalna variabla u nekom modulu.
Pozdrav
↑  ↓

#5 17.08.2015-23:27
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,792


Subject: Re: vb6 control textbox(i)
da, vjezbam i to vijek trajanja varijabli i provlacenje matrice kroz procedure.
To mi bas i neide pa si zadajem zadatke i vjezbam.
Zapinjem i mucim se, ali nadam se u konacnici da ce mi to biti jasno.

odmah ispod explicit dimenziniram varijable i one bi trebale trajati kroz sve procedure
to mi je jasno. Mogao sam to staviti u modul isto bi mi trajalo u svim procedurama.

sada dobijam gresku ovu:
compile error:
sub or function not define
i zacrni mi:
Text(f)=
eh, pola jedan u noci. Malo mi se magle oci sto od 15' monitora sto od listanja po knjiama
prije toga mi je Text automatski mjenjalo u text. pregledavao sve i nisam imao dimenzioniranu varijablu text pa sam cijeli kod prepisao ponovo i otvorio vb6
Newton laže! Lake padaju brže!
↑  ↓

#6 18.08.2015-10:11
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,500


Subject: Re: vb6 control textbox(i)
Citat:
odmah ispod explicit dimenziniram varijable i one bi trebale trajati kroz sve procedure
to mi je jasno. Mogao sam to staviti u modul isto bi mi trajalo u svim procedurama.

Ukoliko dimenzionises variablu na vrhu modula napr:
dim nekaVar as NekiTip
Tada ona ima doseg u tom modulu.
Znaci mozes je pozivati samo u tom modulu.
Isto tako sve variable i procedure u modulu neke forme vrede samo na nivou modula te forme.

Variable u samostalnim modulima mogu imati doseg u cijeloj app ukoliko dodamo ispred opciju global.

Jal ti javlja gresku na tvom primjeru ili na mom?
Koji Vb imas?
Pozdrav
↑  ↓

#7 18.08.2015-10:20
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,792


Subject: Re: vb6 control textbox(i)
vb6 enterprise edition
na tvojem primjeru, kao i uvijek radi bezprijekorno.
gresku javlja kod zadnjeg koda kojeg si stavio, tj moj.
Onaj tvoj prvi primjer gdje je kod stavljen u jednu proceduru radi.

ovdje
Public Sub Command1_Click()
Dim f As Integer
Call ispisi
For f = 1 To 5
Text(f) = matrica(f)
Next f
End Sub
Newton laže! Lake padaju brže!
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 18.08.2015-10:22 od strane Avko. ↑  ↓

#8 18.08.2015-14:42
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,500


Subject: Re: vb6 control textbox(i)
Vjerovatno ti polja nisu indeksna.
Postavis jedno polje i das mu ime text.
Sada to polje copiras pa paste i kada te pita hoces li sa indeksom klikni jes i tako 5 puta.
Prvo polje ce imati index 0 pa njega obrisi i ostat ce ti 5.
Pozdrav
↑  ↓

#9 18.08.2015-17:20
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,792


Subject: Re: vb6 control textbox(i)
aha, za to sluzi ono kad te pita: du ju vona krejt arrej, pa ti kliknes jes ili no
da ima smisla. vidim svi textboxovi imaju iste ime, u mome slucaju Text1, ali u zagradi se mijenjaju brojevi, iindeksi
ok , hvala na pomoci. Probat cu zapamtiti.
Jedino sada uvijek kada kopiram vise me ne pita za indeks nego automatski odabere jes bez mene. Kako da vratim nazad da me opet pita zelim li indeks ili ne?
Newton laže! Lake padaju brže!
↑  ↓

#10 18.08.2015-19:56
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,500


Subject: Re: vb6 control textbox(i)
Pitat ce te za drugu neku kontrolu.
Pozdrav
↑  ↓

#11 19.08.2015-09:50
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,353


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: vb6 control textbox(i)
Zameni go nazivot na kontrolata da ne bide Text1 i vo propertis na kontrolata imas pole Index koe treba da bide prazno , a vo tvojov slucaj ima nekoja vrednost
↑  ↓

#12 19.08.2015-11:47
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,792


Subject: Re: vb6 control textbox(i)
tako je, u pravu ste obojica. Moze se i copy, a moze i zamjena imena pa maknuti index desno u propertis.
evo + gjoreski, a zxz-u hvala
Newton laže! Lake padaju brže!
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 11.12.2017-12:21.