Bosna i Hercegovina



#1 20.08.2015-21:36
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,319


Subject: Seek funkcija
Ima li nekoj koristeno Seek funkcija za prebaruvajne.
Eden kolega mi rece deka mnogu brzo funkcionirala.

Ako moze eden primer so ADO i MySql so malo pojasnuvajne kako ova funkcionira.
↑  ↓

#2 21.08.2015-08:15
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,451


Subject: Re: Seek funkcija
Ja sam je koristio samo u txt fajlovima a i tu veoma rijetko.
Za ado cisto sumnjam da je brza od klasicnih SQL naredbi ali nisam nikada ni probao.
Mozda nebi bilo lose probati mada ne vidim da moze nesto vise dati.
Ista prica se nekada davno proturila izmedju ado i dao pa ne bi nista od toga.
Pozdrav
↑  ↓

#3 21.08.2015-10:30
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,632


Subject: Re: Seek funkcija
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. option explicit
  2.  
  3. type imenik
  4.     prezime as string
  5.     tel as string
  6. end type
  7. dim zapis as imenik
  8.  
  9. global pozicija as long
  10.  
  11. sub ucitajBinarni(pocetnaPozicija)
  12.     dim velicinaPolja as integer
  13.     get #1,pocetnaPozicija, velicinaPolja
  14.     zapis.prezime=str$(velicinaPolja," ")
  15.     Get #1,,zapis.prezime
  16.     Get #1,,velicinaPolja
  17.     Get #1,,zapis.tel
  18.     pozicija=Seek(#1)
  19. end sub

ja sam probao nesto sa Seek sa binarnim zapisom ali sam odustao iz razloga jer
kretanje unaprijed je lako: ocitamo duzinu zapisa i pomaknemo se u datoteci za toliko unaprijed.
Za kretanje unazad je nemoguce na ovaj nacin tj. trebalo bi napraviti listu , index pocetaka zapisa i
zapisati u memoriju ili neku datoteku i onda za micanje po datoteci trebalo bi
preslikavati indekse iz te datoteke. Nisam na internetu nasao rijesenje pa sam odustao od svega toga.
Newton laže! Lake padaju brže!
↑  ↓

#4 21.08.2015-10:48
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,319


Subject: Re: Seek funkcija
Jas sakam samo da probam da vidam kako bi funkcioniralo.
Mada i jas mislam deka klasicni sql e pobrz ama koj znae mozda bi se nasla nekakva primena ako funkcionira brzo.
↑  ↓

#5 21.08.2015-13:25
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,451


Subject: Re: Seek funkcija
Naci cu ja neki primjer pa cemo se malo poigrati
Pozdrav
↑  ↓

#6 22.08.2015-22:38
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,451


Subject: Re: Seek funkcija
Evo jedan primjer u accessu.
Isto bi bilo i na MySQl sem konekcije.
Koristi sam ado25
Tabela:
CREATE TABLE tblLista (ID counter CONSTRAINT ID PRIMARY KEY, Datum Date, Sifra INTEGER, Iznos Currency, Svrha INTEGER);

Procedura:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function AdoSik()
  2. Dim rst As New ADODB.Recordset
  3. Dim cnn As ADODB.Connection
  4. Dim SQL As String
  5.  
  6.   Set rst = New ADODB.Recordset
  7.   Set cnn = CurrentProject.Connection
  8. With rst
  9.     .Open Source:="tblLista", ActiveConnection:=cnn, _
  10.       CursorType:=adOpenKeyset, LockType:=adLockOptimistic, _
  11.       Options:=adCmdTableDirect
  12.     .Index = "ID"
  13.     .Seek (3)
  14.   End With
  15. MsgBox rst!Iznos
  16. End Function

E sad mozemo napraviti i neke komplikovanije.
Pozdrav
↑  ↓

#7 23.08.2015-13:56
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,319


Subject: Re: Seek funkcija
Eve sega probav i ne mi odi so site primeri sto gi najdov dobivam ista greska kaj Index poleto 3521
eve i primer

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  Test Seek.rar
Preuzimanja: 20
Veličina: 2.67 KB

↑  ↓

#8 23.08.2015-23:35
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,451


Subject: Re: Seek funkcija
Ni ja nemogu na Mysql da napravim da radi.
Kao sto si rekao nemoze da prepozna index.
Neznam jesi li probao sa dao.
Mozda je do verzije ado.
Treba i to probati i definitivno vidjeti dali radi ili ne.
Pozdrav
↑  ↓

#9 24.08.2015-09:43
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,319


Subject: Re: Seek funkcija
nisam sa dao ali pokusacu
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 22.10.2017-13:03.