Bosna i Hercegovina



#46 20.12.2010-20:13
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,354


Subject: Re: Autonumber se ponavlja
Hvala, sada radi. Nikako da shvatim te znakove navoda u SQL stringovima.
A to što se tiče naših slova znam da ne valja, međutim to je iz baze koju sam počeo raditi još kao početnik pa sam je nadograđivao i nadograđivao pa u njoj još ima takovih stavri.
Moram to popraviti.
Pozdrav
↑  ↓

#47 20.12.2010-20:32
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,676


Subject: Re: Autonumber se ponavlja
Evo jos jednom kada treba znak za string.
Primjer:
Dim Podatak as string

Podatak=Rs!Nekopoleiztabele ili
Podatak=Me.Imepoljanaformi
Pretšpostavimo da je podatak ime.

Znaci u Memorijskoj podatak imamo ime.
Pretpostavimo da je to ime Tomica
Znaci rezultat memorijske Podatak je Tomica.

Ako sad ovo hocemo staviti kao uslov za izvrsenje negog SQL-a:
Sql u kodu je sam strin znaci moramo ga pisati izmedju znakova navoda.
Ovi vanjski znaci navoda ne idubazi oni sluze samo Vb-u da VB to razumije kao string.
E sad Posto kaka Pisemo Query odnosno sql i tamo koristimo znake navoda za string.
Sada pri pisanju Vb taj znak poznaje kao svoj string.
Sta mi radimo:
Posto SQL prihvata i ovaj znak ' za oivicenje stringa onda kada pisemo SQL u VB kodu koristimo taj znak za slanje bazi kao string a ostaje nam znak navoda kao Vb-ov string.

U gore navedenom slucaju Rezultat Memorijske Podatak cemo oiviciti sa ovim znakom '.

Znaci bilo bi:

SQL= "SELECT * FROM Imetabele WHERE ImePolja="
Ovo je prvi dio stringa koji saljemo SQL-u
a drugi dio citamo iz memorijske Podatak.
Pa bi bilo:
SQL= "SELECT * FROM Imetabele WHERE ImePolja=" & "'" & Podatak & "'"

Evo ovako se pise:

A izgledat ce SQL ovako:
SELECT * FROM Imetabele WHERE ImePolja='Tomica'

Znaci SQL ovo zadnje dobije sto postuje pravila SQLa.
Pozdrav
↑  ↓

#48 21.12.2010-08:43
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,354


Subject: Re: Autonumber se ponavlja
Upomoć, ja nikako na zelenu granu i ponovnno problemi.
Sada se mućim sa ovim
DownloadIzvorni kod (vb.net):
  1.  Dim stDocName As String
  2.     Dim stLinkCriteria As String
  3.     stDocName = "PitaIzdatnicu"
  4.     stLinkCriteria = "IDPoz=" & CStr(Me.txtIDpoz)  [color=#FF0000]'IDpoz je bio broj, a sada je string[/color]
  5.  
  6.     If Not IsNull(DLookup("IDPoz", "qryNalog", "IDPoz=" & CStr(Me.txtIDpoz))) Then
  7.         DoCmd.OpenForm FormName:=stDocName, OpenArgs:=Me.txtIDpoz
  8.     Else
  9.     DoCmd.OpenForm FormName:=stDocName _
  10.                     , datamode:=acFormAdd _
  11.                     , WhereCondition:=stLinkCriteria _
  12.                     , OpenArgs:=Me.txtIDpoz
  13. End If

Pozdrav
↑  ↓

#49 21.12.2010-09:27
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,354


Subject: Re: Autonumber se ponavlja
Ipak sam na kraju uspio dobiti rezultat sa:

stLinkCriteria = "IDPoz='" & Me.txtIDpoz & "'"
Pozdrav
↑  ↓

#50 21.12.2010-09:47
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,676


Subject: Re: Autonumber se ponavlja
Hehe eto poceo si sam. Samo polako i sa razmisljanjem.
Pozdrav
↑  ↓

#51 21.12.2010-09:58
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,354


Subject: Re: Autonumber se ponavlja
Ja sam ti malo stariji čovjek pa mi več teško ulazi u glavu.
Pozdrav
↑  ↓

#52 21.12.2010-10:11
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,676


Subject: Re: Autonumber se ponavlja
Znam ja kako je to. Blizu smo mi. Sve dobro ide samo se zaboravlja.
Pozdrav
↑  ↓

Stranice (4): 1, 2, 3, 4

All times are GMT +01:00. Current time: 27.05.2018-14:53.