Bosna i Hercegovina


switch Lista naslova:

#1 08.11.2016-22:25
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,826


Subject: Zadaci za razbibrigu*
Nisam mislio ne neke mnogo teske zadatke ali ovako interesantne koji se mogu uraditi na vise nacina.
Ko god zeli moze postaviti neki zadatak i ako ima odgovor neka odma nee stavlja jer neka prepusti zadovoljstvo da i drug nesto urade.
Ujedno cemo prenositi ideje jedni drugima.
Pozdrav
↑  ↓

#2 08.11.2016-22:29
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,826


Subject: Dali se tacka nalazi u krugu?
Evo od mene jedan.
Dali se neka tacka nalazi u krugu ili van njega.
Zadatak:
Ulazni parametri kruznice
kx----> x koordinata centra kruznice
ky---->y koordinata centra kruznice
r------> Poluprečnik kruznice
ulazni parametri tacke.
Tx----> x koordinata tacke
Ty---->y koordinata taceke

Pitanje je dali se tacka nalazi u krugu ili van njega'
Pozdrav
↑  ↓

#3 09.11.2016-15:32
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 606


Subject: Re: Zadaci za razbibrigu*
Potrebno je naci rastojanje izmedju centra i date tacke
Matematicki po formuli

rastojanje = koren iz ((Tx-Kx)2 + (Ty-Ky)2)

u kodu (u zavisnosti od jezika) nesto kao

rastojanje = SQRT (pow((Kx-tX),2) + pow((Ky-Ty),2))

i onda sa if-ovima

ako je rastojanje manje od polupraecnika unutar
ako je vece spolja,
ako je jednako, onda je tacno na krugu
↑  ↓

#4 10.11.2016-20:55
mirsadz Offline
Moderator
Registrovan/a od: 26.05.2011-21:40
Komentari: 36


Subject: Re: Zadaci za razbibrigu*
DownloadIzvorni kod (Text):
  1.     program Tacka
  2.  
  3.     print*,'Unesi koordinate centra kruznice'
  4.     read*,kx,ky
  5.     print*,'Unesi poluprecnik kruznice'
  6.     read*,r
  7.     print*,'Unesi x i y koordinate tacke T'
  8.     read*,tx,ty
  9.     deltax=kx-tx
  10.     deltay=ky-ty
  11.    
  12.     hipT=deltax**2+deltay**2
  13.     hipT=sqrt(hipT)
  14.    
  15.     if(hipT>r)then
  16.     print*,'Data tacka T ne pripada krugu'
  17.     else if(hipT==r)then
  18.     print*,'Data tacka T se nalazi na kruznici'
  19.     else
  20.     print*,'Data tacka T pripada krugu'
  21.     end if
  22.     print*,'T (',tx,', ',ty,')'
  23.     print*,'K (',kx,', ',ky,')'
  24.     pause
  25.  
  26.     end program Tacka
Procedura radjena u fortranu.
↑  ↓

#5 11.11.2016-18:57
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,826


Subject: Re: Zadaci za razbibrigu*
Ovo je rjesenje koje je dao @dexxxl
C++

DownloadIzvorni kod (C++):
  1. #include <iostream>
  2. #include <math.h>  
  3. using namespace std;
  4.  
  5. int main()
  6. {
  7. float kx,ky,r,tx,ty,z;
  8. cout<<"unesi kordinate kruznice: "<< endl ;
  9. cin>>kx>>ky;
  10. cout<<"unesi polupre
  11. nik kruznice: "<< endl ;
  12. cin>>r;
  13. cout<<"unesi kordinate tacke: "<< endl ;
  14. cin>>tx>>ty;
  15. z=sqrt(pow((kx-tx),2.0) + pow((ky-ty),2.0));
  16.  
  17. if (z>r)
  18. {
  19. cout<<"Tacka je van kruga"<< endl ;    
  20. }
  21. else  if (z==r)
  22. {
  23. cout<<"Tacka je na kruznici"<< endl ;
  24. }
  25. else
  26. {
  27. cout<<"Tacka je u krugu"<< endl ;      
  28. }
  29. system ("PAUSE");
  30. return 0;
  31. }

Pozdrav
↑  ↓

#6 14.11.2016-11:25
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 606


Subject: Re: Zadaci za razbibrigu*
Evo resenja i za Javu

DownloadIzvorni kod (Javascript):
  1. import java.util.Scanner;
  2.  
  3. public class Krug {
  4.     public static void main (String[] args) {
  5.         float kx,ky,r,tx,ty,rastojanje;
  6.         Scanner ulaz = new Scanner (System.in);
  7.         System.out.println("Unesite x koordinatu centra kruznice");
  8.         kx = ulaz.nextFloat();  
  9.         System.out.println("Unesite y koordinatu centra kruznice");
  10.         ky = ulaz.nextFloat();
  11.         System.out.println("Unesite poluprecnik kruznice");
  12.         r = ulaz.nextFloat();
  13.         System.out.println("Unesite x koordinatu tacke");
  14.         tx = ulaz.nextFloat();
  15.         System.out.println("Unesite y koordinatu tacke");
  16.         ty = ulaz.nextFloat();
  17.        
  18.         rastojanje =  (float) Math.sqrt(Math.pow((kx-tx),2) + Math.pow((ky-ty),2));
  19.                
  20.        [color=#FF0033] if (Math.abs(rastojanje - r) < 0.0001)[/color]
  21.             System.out.println("Tacka se nalazi na kruznici");
  22.         else if (rastojanje < r)
  23.             System.out.println("Tacka se nalazi unutar kruznice");
  24.         else
  25.             System.out.println("Tacka se nalazi van kruznice");
  26.                
  27.     }
  28.    
  29. }
i

Obratite posebnu pažnju na to kako se ispituje uslov jednakosti.
Tako treba ispitivati uslov jednakosti kad imamo decimalne brojeve i računanje sa njima u bili kom programskom jeziku, jer računari vrše zaokruživanje na samo njima ponat način, pa razlika ponekad može da se javi i na sedamnaestoj decimali, i da dva jednaka broja prijavi kao nejednaka.
Ovaj komentar je mijenjan 3 puta. zadnja izmjena 14.11.2016-11:33 od strane dexxxl. ↑  ↓

#7 14.11.2016-11:34
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 606


Subject: Re: Zadaci za razbibrigu*
PS kod biranja koda izaberite JavaScript, ako iaberete Java5 ubaci gomilu djubreta u kod
↑  ↓

#8 07.03.2017-01:32
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 606


Subject: Baza biblioteka pretraga
Imamo MySQL bazu o knjigama u biblioteci.
Knjiga se zove 10% necega, zaboravio sam.
Kako upitom naci knjigu?
↑  ↓

#9 07.03.2017-10:49
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,826


Subject: Re: Zadaci za razbibrigu*
hehe jel poenta u ovome % , samo da znam da sam razumio zadatak.
Znaci naziv knjige ide 10%XXXXXX.
Pozdrav
↑  ↓

#10 07.03.2017-10:56
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,319


Subject: Re: Zadaci za razbibrigu*
ajd da bubnem i ostanem ziv

SELECT imeKnjige FROM biblioteka WHERE imeKnjige LIKE '10%';
Život je moja domovina.
↑  ↓

#11 07.03.2017-14:04
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,826


Subject: Re: Zadaci za razbibrigu*
Citat:
SELECT imeKnjige FROM biblioteka WHERE imeKnjige LIKE '10%';
Ovo ce pokazati sve knjige koje imaju u nazivu prva dva karaktera 10.
Pozdrav
↑  ↓

#12 07.03.2017-14:35
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,319


Subject: Re: Zadaci za razbibrigu*
SELECT imeKnjige FROM biblioteka WHERE imeKnjige LIKE '10%\%%';
Život je moja domovina.
↑  ↓

#13 07.03.2017-20:41
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 606


Subject: Re: Zadaci za razbibrigu*
Bravo sampione! Wink

Ocemo li sad dalje?
Napraviti proceduru koja kao ulaz ima string, a vraca sve knjige koje u naslovu sadrze ulazni string.
Ulazni string moze imati znak % na bilo kom mestu.
↑  ↓

#14 08.03.2017-08:53
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,319


Subject: Re: Zadaci za razbibrigu*
strImeKnjige="10%neznamcega"
SELECT imeKnjige FROM biblioteka WHERE imeKnjige LIKE '%{$strImeKnjige}%'
Život je moja domovina.
↑  ↓

#15 08.03.2017-09:38
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 606


Subject: Re: Zadaci za razbibrigu*
Jel ti ovo PHP?

Mislio sam u textbox napucas string, a procedura izbaci sve knjige koje u naslovu sadrze text iz comba.
Proceduru je bolje praviti u MySQL-u. a iz aplikacije samo prosledjivat string
↑  ↓

Stranice (2): 1, 2


All times are GMT +01:00. Current time: 15.12.2018-23:47.