Bosna i Hercegovina



Anketa:Zelite li ucestvovati u ovoj temi
Da
 
9 100%
Ne
 
0 0%
Vote count: 9

#31 11.11.2017-18:01
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,485


Subject: frameset umjesto Body

frameset umjesto Body



Frameset je skup okvira jedne stranice.
Ukoliko na nekoj stranici zelimo prikazati vise HTML dokumenata u okvirima onda mozemo umjesto body koristiti tak frameset.

Primjer:
<html>
<frameset cols="25%,50%,25%">
<frame src="Dokument1.html">
<frame src="Dokument2.html">
<frame src="Dokument3.html">
</frameset>
</html>
Frejmovi omogućavaju da se formira dokument koji će se sastojati od adresa bar dva različita dokumenta.
Browser interpretira frejmove kao podjelu tekućeg prozora na više nezavisnih podprozora od kojih svaki sadrži adresirani dokument.
Tag za pozivanje drugog html dokumenta je <Frame src="Imehtmldokumenta.html">

frameset tagodej ima svoje atribute.
U gornjem primjeru naveden je atribut cols u kome su tate vrijednosti sirine okvira i to procentualno.
Vrijednosti kolona ili sirine okvira mogu se zadati i u pikselima.
Primjer:
<frameset cols="150,*,100">
U ovom primjeru suodredjene velicine u pikselima i to prve i trece kolone dok je u drugoj koloni Djoker sto znaci da je sirina proizvoljna.

Postoji i atribut rows sa koim bi mogli odrediti okvire u redovima.

Mozemo i kombinovati redove i kolone
Primjer:
<html>
<frameset cols="20%,*,20%">
<frameset rows="25%,*,25%">
<frame src="gornji.html">
<frame src="srednji.html">
<frame src="donji.html">
</frameset>
<frame src="srednji_kolona.html">
<frame src="desni_kolona.html">
</frameset>
</html>

Pozdrav
↑  ↓

#32 11.11.2017-18:28
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,329


Subject: Re: Skola HTML-a
Kolku sto razbrav mozime da napravime kocki vo koi ke uvezeme nekakov html.
Dali sum vo pravo?
↑  ↓

#33 11.11.2017-18:39
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,485


Subject: Re: Skola HTML-a
Da upravo tako.
Ali ima to jos primjena.
Pozdrav
↑  ↓

#34 12.11.2017-21:27
arax Offline
Administrator
Registrovan/a od: 04.02.2009-10:24
Komentari: 970


Subject: Re: Skola HTML-a
Ono što treba napoenuti i više puta da HTML predstavlja tek dio stranice.
HTML govori o sadržaju stranice tj. to je ono što imamo na stranici(tekst, tabele, slike i sl).

Sam oblik stranice je stvar CSS-a. CSS nam govori kako će izgledati SVAKI pojedinačni element kreiran u HTML-u i koji će njihov raspored na stranici i međusobno biti. Učiti CSS bez osnovnog znanja HTML-a je kao da učite voziti po gradu, a ne znate osnovne znakove ili kako se koristi siignalizacija na autu.
CSS ili stilski elementi staranice mogu biti INLINE tj. unutar neke linije HTML-a, INTERNI unutar HEAD-a (unutar STYLE taga). i EXTERNI unutar zasebnog dokumenta sa extenzijom ".css".

Samo ponašanje stranice je korak više koji pravima sa JavaScriptom.

Dok se HTML i CSS praktično naporedo mogu učiti po mišljenju večine (bar onih s kojima sam u kontaktu) JS treba staviti na čekanje dok ne savladamo HTML i CSS.
Čutanje je zlato. Kad bi svi čutali svijet bi ostao bez napredka.
↑  ↓

#35 Jučer, 16.11.2017-11:31
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,485


Subject: Okviri za navigaciju
<Frameset i frame mozemo iskoristiti tako danaprimjer na lijevoj strani napravimo neki uzi okvir i u njemu postavimo linkove preko kojih cemo ucitavati stranice u desnom okviru.
Primjer:
<html>
<frameset cols="250,*">
<frame src="levi.html">
<frame src="desni.html" name="desni">
</frameset>
</html>

Ovo bi bila nasa prva html datoteka.
koju mozemo nazvati index.html i pohraniti je u neki direktorij.

Sada praviom html datoteku koju cemo zvati levi.html kako je i navedeno u prvoj datoteci.

<html>
<body>
<ul>
<li><a href="prvi.html" target="desni">prvi</a></li>
<li><a href="drugi.html" target="desni">drugi</a></li>
<li><a href="treci.html" target="desni">treci</a></li>
</ul>
</body>
</html>

Zatvorimo i ovu datoteku i spremimi je u isti dir kao i predhodnu.

SDada napravite jos 3 html datoteke i dajte im imena kao sto smo gore naveli:
-prvi.html
-drugi.htm
-treci.html

I njih spremite u isti dir.
Sada pokrenite indeksnu datoteku i isprobajte.

Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 16.11.2017-13:42 od strane Avko. ↑  ↓

#36 Jučer, 16.11.2017-13:40
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,738


Subject: Re: Skola HTML-a
Ja isprobao, no potkrale se neke greske. Za nas vrsne programere lako su uocljive no za one pocetnike bice jako teske.
Prilikom pokretanja prijavilo je gresku.



naredbeni redak u index.html datoteci koji glasi: <frame src="desni.html" name="desni">, nije mogao otvoriti datoteku desni.html jer ne postoji.
Tako da sam snimio desni.html u kojem se nalazi ovaj kod:

DownloadIzvorni kod (HTML):
  1.  
  2. <h1>OVO JE DESNI PANEL</h1>
  3. <p>ovdje ce se ucitati vase stranice</p>
  4. <p>ovisno koji broj izaberete u lijevom panelu</p>
  5. </body>
  6. </html>

sada kada pokrenemo index.html, otvori se html stranica sljedeceg izgleda:



a mozda i nije kako sam rekao?

nakon sto kliknemo na prvi, drugi ili treci otvorit ce nam se stranice:

prva


druga


treca

Newton laže! Lake padaju brže!
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 16.11.2017-13:49 od strane Avko. ↑  ↓

#37 Jučer, 16.11.2017-13:58
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,738


Subject: Re: Skola HTML-a
ja bi htio da slozis TABLU u lijevom panelu sa 3 polja i u svakom polju tipku (BUTTON) na koju kad kliknemo posalje nas na prvu, drugu ,trecu.

Tipka neka bude velicine kucice u tabli i svaka tipka druge boje, a neka se pokazuje broj 1,2,3 umjesto prva, druga, treca

ovako:

Newton laže! Lake padaju brže!
↑  ↓

#38 Jučer, 16.11.2017-18:28
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,485


Subject: Re: Skola HTML-a
Ovo tvoje neka bude zadatak za ostale koji prate.
Tako cemo uvidjeti koliko nas prati ovu temu ili ja uludo pisem.
Mozda niko ne prati!
Pozdrav
↑  ↓

#39 Jučer, 16.11.2017-18:37
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,738


Subject: Re: Skola HTML-a
a ja? šta jaspadam pod nitko?
Newton laže! Lake padaju brže!
↑  ↓

#40 Jučer, 16.11.2017-21:15
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,485


Subject: Re: Skola HTML-a
Mislio sam sem tebe a ti mislim da i znas ovo pa vise dodjes ko tehnicka kontrola.
Pozdrav
↑  ↓

#41 Jučer, 16.11.2017-22:43
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,738


Subject: Re: Skola HTML-a
nebi pitao da znam.
neka, nije hitno. kad god bude dobro ce biti.
mislio sam pitati i jos kako podesiti taj frame prema sirini kolone. sada je na 250 ali vjerojatno se to radi sa css pa cemo ostaviti kada dodemo na naprednu teh
Newton laže! Lake padaju brže!
↑  ↓

#42 Danas, 17.11.2017-17:42
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,485


Subject: Re: Skola HTML-a
Zalazil ovdje jos ko?
Izgleda da cemo morati prekinuti.
Sad bi trebalo uraditi par zadataka za vjezbu ali nikoga nema
Pozdrav
↑  ↓

#43 Danas, 17.11.2017-19:34
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 553


Subject: Re: Skola HTML-a
Priznajem da ne pratim bas redovno, nego s vremena na vreme, kampanjski procitam nekoliko lekcija i proradim primere.
Najbolje je da zadas zadatke, pa ako budes zadovoljan odzivom da nastavimo
↑  ↓

Stranice (3): 1, 2, 3


All times are GMT +01:00. Current time: 17.11.2017-20:16.