Bosna i Hercegovina



#1 04.12.2016-01:31
Blaz Offline
Clan
Registrovan/a od: 04.12.2016-01:24
Komentari: 19


Subject: Programiranje...
Pozdrav,

zamolio bi nekog tko zna da mi napiše svoje mišljenje o izboru programskog jezika C++, C#, Visul Basic, itd... Obično je odgovor:"Ovisi o tome šta ćeš raditi." Smiling Da li neki od njih ima prednosti u odnosu na ostale ili je to stvar izbora? Koji izabrati prog. jezik za početnika?

lp
↑  ↓

#2 04.12.2016-10:20
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,319


Subject: Re: Programiranje...
programski jezik se uci 3-5 godina, da bi ga u popunosti savladao, osim ako nisi tupav kao ja pa i nakon 10 godina neznam.
Kasnije sa jednog jezika na drugi ti treba oko 3 mjeseca.
Ako zelis biti dobar programer trebas nauciti i nesto sto nije u izravnoj vezi sa programiranjem, a to je arhitektura racunala i stalno biti u toka sa novim tehnologijama.
Trebas biti dobar matematicar i logicar.

za rad na web stranicama:html,php,javascript,mysql
za sudjelovanje ovdje na forumu: vba, access,mysql

ako naucis java i c/c++ nemozes fulat
Život je moja domovina.
↑  ↓

#3 05.12.2016-20:24
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,827


Subject: Re: Programiranje...
Citat:
Ovisi o tome šta ćeš raditi

Ovo si dobro rekao. a ja bih dodao jos par stvari.
Napr. bitno je jesi li zamislio biti samostalni strijelac ili negdje raditi u firmi koja ima jos programera.
Napr. C++ ili C ti je veoma dobra podloga za daljni rad. jer napr. PHP ima dosta slicnosti pa i Java ali ako mislis biti samostalni strijelac potesko ces izaci na karj sa C. zbog toga sto ti treba mnogo vise vremena da napravis aplikaciju nego napr. Vb i delphiju itd.
Ima tu jos jedna stvar a to je dali ces se opredijeliti za web aplikacije ili app. koeje rade u win okruzenju.

Ako trazis samo moje misljenje ja nekako razmisljam da je u novije vrijeme sve krenulo ka webu.
To je samo moje misljenje.
Pozdrav
↑  ↓

#4 05.12.2016-21:11
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,319


Subject: Re: Programiranje...
istina, zbog smartfonova koji su kompjuteri u malom i velike web prodaje sve je danas na web pa bi i moj savjet bio web development (ako se to tako kaze)
Život je moja domovina.
↑  ↓

#5 06.12.2016-01:37
Blaz Offline
Clan
Registrovan/a od: 04.12.2016-01:24
Komentari: 19


Subject: Re: Programiranje...
Instalirao sam Visual Studio Express 2012 for Windows Desktop i vidim na samom početku on nudi izbor C#, Visual Basica, Visual C++...

Pitao sam ovo pošto nemam nikakvog iskustva u programiranju (C#, VB, VC++).

Do sada sam radio samo u MS Accessu. Zanima me u kojem od ovih jezika je najlakše napraviti frontend i napraviti konekciju na access db? Vidio sam neke primjere C# + SQL Server.

Za sada bi bio zadovoljan da pokušam napraviti nešto jako jednostavno, npr. nekakav imenik ali da to izgleda kao neki program sa menijima čisto da naučim kako se to radi.
↑  ↓

#6 06.12.2016-09:04
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,319


Subject: Re: Programiranje...
onda si dosao na pravo mjesto. Ako se odlucis za neke jednostavne primjere ovi ljudi ovdje ti rade u vb6 i accesu. Imas i brdo primjera ,a isto tako i skolu vb6 te vba koju je svojevremeno vodio zxz.
Instaliraj vb6, pocni citati forum, pisi primjere, rijesavaj zadatke, a kad zapnes upitaj: kako dalje?
Život je moja domovina.
↑  ↓

#7 06.12.2016-21:27
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,546


Subject: Re: Programiranje...
Ako vec si resio da ides malo dalje od accesa Visual Studio 2012 je odlicn izbor.
Ako vec si radio u accesu najbliza sintaksa bice Visual Basic.
Za pocetak uzmi neka kniga sa neta za pocetnike i probaj d uradis bilo sta.
Okruzejne u koe ces sad radis je jako dobro i mocno ali je dosta razlicno od accesa.
↑  ↓

#8 07.12.2016-21:18
Blaz Offline
Clan
Registrovan/a od: 04.12.2016-01:24
Komentari: 19


Subject: Re: Programiranje...
Evo da se pohvalim uspio sam gledajući druge napraviti menije i podmenije u Visual Basicu. Smiling

https://www.youtube.com/watch?v=y1v2y7DRRew
↑  ↓

#9 07.12.2016-22:06
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,319


Subject: Re: Programiranje...
odlicno, ajde zakaci primjer koji si napravio da vidimo i mi kako to kod tebe izgleda
Život je moja domovina.
↑  ↓

#10 07.12.2016-22:46
Blaz Offline
Clan
Registrovan/a od: 04.12.2016-01:24
Komentari: 19


Subject: Re: Programiranje...
Evo bi rado ali šta da zakačim pošto je ovdje sve u project file visual basic-a?

Evo pokušat ću napraviti print screen pa ću zakačiti u privitku. Smiling

Ikona prilozene slike:
vb-test.jpg
Tip fajla: Informacije o fajlu: jpg jpg
Preuzimanja: 121
Veličina: 104.20 KB
Veličina slike: 890 x 455 Pixels

Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 07.12.2016-22:59 od strane Blaz. ↑  ↓

#11 07.12.2016-23:04
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,827


Subject: Re: Programiranje...
Samo kreni polako sa formama konekcijom na bazu i onda vec imas nesto.
Imas ovdje i mnostvo primjera ali ako zapne tu smo.
Pozdrav
↑  ↓

#12 07.12.2016-23:14
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,319


Subject: Re: Programiranje...
super izgleda, a sta ce biti to na kraju?
mozda neka aplikacija za kopirati datoteke ili nesto trece?
Život je moja domovina.
↑  ↓

#13 07.12.2016-23:16
Blaz Offline
Clan
Registrovan/a od: 04.12.2016-01:24
Komentari: 19


Subject: Re: Programiranje...
Da li možda netko zna da li u VS Express 2012 ima Inherited Form pod Windows Form?

Koju bazu podataka bi mi preporučili s obzirom na moj nizak nivo znanja? Smiling
Ovaj komentar je mijenjan 2 puta. zadnja izmjena 07.12.2016-23:24 od strane Blaz. ↑  ↓

#14 07.12.2016-23:22
Blaz Offline
Clan
Registrovan/a od: 04.12.2016-01:24
Komentari: 19


Subject: Re: Programiranje...
Citat od Avko:
super izgleda, a sta ce biti to na kraju?
mozda neka aplikacija za kopirati datoteke ili nesto trece?

Htio bi svoj hobi prebaciti u el. formu da se više ne zatrpavam papirima.
↑  ↓

#15 08.12.2016-00:06
Blaz Offline
Clan
Registrovan/a od: 04.12.2016-01:24
Komentari: 19


Subject: Re: Programiranje...
Napravio sam jednu praznu access bazu podataka u Access 2013 ali VSExpress 2012 nije prepoznao accdb format pa sam morao spremiti bazu u mdb format na koji se zakačio bez problema.
↑  ↓

Stranice (2): 1, 2


All times are GMT +01:00. Current time: 16.12.2018-00:47.