Bosna i Hercegovina



#1 27.03.2017-08:30
Dado Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.10.2011-19:26
Komentari: 255


Subject: Brisanje zapisa u bazi
U bazi imam evidenciju korisnika sa svim njihovim zaduženjima i razduženjima . Sada bih treba iznaći način kako da obrišem korisnika sa svim njegovim podacima, zaduženjima i razduženjima iz forme uz uslov da ga mogu obrisati ako je razdužio sve.
Pozdrav!
↑  ↓

#2 27.03.2017-09:25
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,762


Subject: Re: Brisanje zapisa u bazi
To ces morati okaciti primjer.
Ovako je tesko napisati kod bez icega.
Pozdrav
↑  ↓

#3 27.03.2017-09:57
Dado Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.10.2011-19:26
Komentari: 255


Subject: Re: Brisanje zapisa u bazi
Evo jedan primjer. Iako to nije baš baza u koju želim ubaciti taj kod. Valjda posluži. Znači kod za brisanje podataka iz evidencije člana sa svim njegovim podacima, zaduženjima, ocjenama i dr.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  KK_evidencije.zip
Preuzimanja: 73
Veličina: 1.37 MB


Pozdrav!
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 27.03.2017-10:00 od strane Dado. ↑  ↓

#4 27.03.2017-20:08
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,762


Subject: Re: Brisanje zapisa u bazi
Opet mi bas nije jasno.
Ovdje imas dvije tabele.
jedna je zaduzenja i tu su upisana zaduzenja.
Imas i tabelu naplate e sad jeli ta naplata posledica zaduzenja?
Ako jeste u njoj mora biti idzaduzenja da se zna po kojem zaduzenju slijedi naplata.
Ovo pitam iz razloga sto si u prvom postu napisao da zelis da imas mogucnost brisanja samo onih clanova koji nemaju zaduzenja odnosno oni koji su sve razduzili.

ako ti treba samo brisanje onda moras u relacioncips ukljuciti u relacijama kaskadno brisanje tako da je poslije dovoljno obrisati clana i bit ce i u ostalim tabelama sve obrisano sto se tog clana tice.
Pozdrav
↑  ↓

#5 27.03.2017-22:24
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 605


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: Brisanje zapisa u bazi
Pogledaj u queryima kako se nalaze oni koji ne duguju, kao i redosled slaganja queryja.

Veza izmedju Tabela Naplata i Zaduzivanja ti nije potrebna.
Vezu izmedju Rejting i Clan sam ja obrisao, da nisam morao bih i iz nje da brisem podatke za clana,
kao i iz SVIH POVEZANIH tabela. Ili to, ili sto rece Zonic u Relationship svuda da cekiras cascade delete

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  KK_evidencije - Copy.zip
Preuzimanja: 67
Veličina: 1.45 MB

↑  ↓

#6 28.03.2017-07:30
Dado Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.10.2011-19:26
Komentari: 255


Subject: Re: Brisanje zapisa u bazi
Ovo kako ste naveli najbolje je rješenje da u Relationship svuda cekiram cascade delete. Jeli samo da cekiram u onim relacijama gdje mi stoje zapisi o clanovima, zaduzenju i razduzenje ili pak u svim relacijama.
Citat:
Ovo pitam iz razloga sto si u prvom postu napisao da zelis da imas mogucnost brisanja samo onih clanova koji nemaju zaduzenja odnosno oni koji su sve razduzili.
Ovo nije baza u koju želim da ubacim kod, mislio sam da je na osnovu ovog primjera moguce izraditi kod, ali ocito nije Disappointed
E sad ako u Relationship cekiram cascade delete jeli mi treba kakav kod ili samo brisem clana i onda se brisu i svi zapisi vezani za tog clana kojeg brisem.
Pozdrav!
↑  ↓

#7 28.03.2017-07:43
Dado Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.10.2011-19:26
Komentari: 255


Subject: Re: Brisanje zapisa u bazi
Isprobao. Izgleda da je dovoljno samo čekirati u Relationship cascade delete samo između tabela gdje su zapisi za tog korisnika. Još mi treba samo ko neka vrsta upita tipa "Jeste li sigurni da želite izbrisati korisnika" i još napomenu "Brisanjem korsnika, brišete i sva zaduuženje i razduženja vezano za istog" Dobro bi bilo da se to pitanje ponavlja dva puta radi i da bude u nekoj upečatljivoj boji Grinning
Pozdrav!
↑  ↓

#8 28.03.2017-18:28
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 605


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: Brisanje zapisa u bazi
Ovako nesto. U proslom postu zaboravih da ti napomenem u nazive polja NIKAD ne stavljaj razmak ni č, ć, ž... Ako želis možeš da ih stavljaš u labele na formama

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  KK_evidencije - Copy.zip
Preuzimanja: 80
Veličina: 1.46 MB

↑  ↓

#9 28.03.2017-19:22
Dado Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.10.2011-19:26
Komentari: 255


Subject: Re: Brisanje zapisa u bazi
Hvala na odgovoru dex. Ovaj primjer baze mi je od prije 2-3 godine i pravio sam ga jednom studentu za seminarski. I zanimljivo (hahaha) dobio prolaznu ocjenu. Te greške vise ne pravim. Ja zaista ne poznajem dovoljno access jer mi je samo povremeno potrebno. Ali evo uz vašu pomoć pomalo učim i rješavam ono što mi naleti kao problem. Hvala još jednom. Sutra ću ovaj tvoj primjer ubaciti u svoju bazu.
Pozdrav!
↑  ↓

#10 29.03.2017-08:30
Dado Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.10.2011-19:26
Komentari: 255


Subject: Re: Brisanje zapisa u bazi
Evo pokušao u svojoj bazi da primjenim ovo što je dex napravio. Napravio formu "Brisanje", record source za ovu formu je tabela "Korisnik" . Forma je ista kao što je dex napravio. Iz nje pozivan na taster dugme formu "Potvrda brisanja" . Na toj formi sam na taster dugme YES stavio sljedeći kod
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Command2_Click()
  2. If MsgBox("Jeste li sigurni", vbYesNo, "Potvrda brisanja") = vbYes Then
  3.     DoCmd.RunSQL "DELETE * FROM Korisnik WHERE RedniBrojKorisnika = '" & Forms!Brisanje.RedniBrojKorisnika & "';"
  4.     Forms!Brisanje.Requery
  5.     Forms!Brisanje.Refresh
  6. End If
  7. DoCmd.Close acForm, "PotvrdaBrisanja"
  8. End Sub
Međutim ne radi, gdje sam pogriješio. Dali trebam za formu "Brisanje" staviti nešto drugo u Record Source, npr. query ili?
Pozdrav!
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 29.03.2017-08:32 od strane Dado. ↑  ↓

#11 29.03.2017-09:13
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 605


Subject: Re: Brisanje zapisa u bazi
Zavisi kog je tipa polje RedniBrojKorisnika. Ako je tipa text ovo bi trebalo da radi, ako je tipa broj (Autonumber ili integer) ne trebaju apostrofi
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1.     Private Sub Command2_Click()
  2.     If MsgBox("Jeste li sigurni", vbYesNo, "Potvrda brisanja") = vbYes Then
  3.         DoCmd.RunSQL "DELETE * FROM Korisnik WHERE RedniBrojKorisnika = " & Forms!Brisanje.RedniBrojKorisnika
  4.         Forms!Brisanje.Requery
  5.         Forms!Brisanje.Refresh
  6.     End If
  7.     DoCmd.Close acForm, "PotvrdaBrisanja"
  8.     End Sub
Citat:
Napravio formu "Brisanje", record source za ovu formu je tabela "Korisnik"
Na ovaj nacin mozes da obrises svakog, a ne samo one koji su sve razduzili,
Citat:
Dali trebam za formu "Brisanje" staviti nešto drugo u Record Source, npr. query ili?
Treba da bude Query koji izdvaja samo one koji su sve razduzili, kako se pravi imas u primeru koji sam postavio
↑  ↓

#12 29.03.2017-10:23
Dado Offline
Clan
Registrovan/a od: 27.10.2011-19:26
Komentari: 255


Subject: Re: Brisanje zapisa u bazi
Hvala, evo napravio sam oba načina. Da brišem i razdužene ali i opciju da brišem i onog korisnika koji se nije razdužio. Hvala još jednom.
Pozdrav!
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 22.10.2018-17:20.