Bosna i Hercegovina



#1 15.01.2019-21:21
White Man Offline
Clan
Registrovan/a od: 11.03.2011-16:39
Komentari: 336


Subject: Pretraga
Jel moze neko da napise kod za pretragu u primeru? Kade se upise ime i prezime da prebaci na taj rekord. Hvala puno unapred

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  Pretraga.rar
Preuzimanja: 32
Veličina: 21.76 KB

↑  ↓

#2 16.01.2019-00:31
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,888


Subject: Re: Pretraga
Napravi jedan komandni taster.
Na on klik tog tastera stavi sledeci kod:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub  ImeTastera_Click()
  2. Dim sql As String
  3. Dim kriterij As String
  4.  
  5. kriterij = Me.Text11 & "*'"
  6. sql = "SELECT * FROM Imenik WHERE (Ime & ' ' &  prezime) like '" & kriterij
  7. Me.RecordSource = sql
  8.  
  9. End Sub

Pozdrav
↑  ↓

#3 16.01.2019-10:36
White Man Offline
Clan
Registrovan/a od: 11.03.2011-16:39
Komentari: 336


Subject: Re: Pretraga
Radi, ali kad se ukuca ime i prezime koji ne postoje, ono otvori za upis novog rekorda. Sta trebam da uradim da ne otvara na novi rekord, nego da izbaci obavestenje da ne postoji ime u bazi? Hvala unapred
↑  ↓

#4 16.01.2019-13:02
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,888


Subject: Re: Pretraga
Ovaj postojeci kod malo izmijeni
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub  ImeTastera_Click()
  2. Dim sql As String
  3. Dim kriterij As String
  4.  
  5. kriterij = Me.Text11 & "*'"
  6. sql = "SELECT * FROM Imenik WHERE (Ime & ' ' &  prezime) like '" & kriterij
  7. Me.RecordSource = sql
  8. If Me.RecordsetClone.RecordCount = 0 Then
  9. MsgBox "nema podataka"
  10. End If
  11. End Sub

a da ti ne skace na novi upis u property forme nadji opciju allow additions i stavi NO.
Ona ti je na tabu data.
Pozdrav
↑  ↓

#5 16.01.2019-18:49
White Man Offline
Clan
Registrovan/a od: 11.03.2011-16:39
Komentari: 336


Subject: Re: Pretraga
Kad stavim opciju allow additions na NO, kad nema podataka, nestane sve sa forme i komande i polja vidi se samo prazna forma. Ako to ne moze da se ubaci u kod na if ako nema imena da ne reaguje nema veze, neka ide na novi rekord. A sta trebam da promenim u kodu da bi radio ako ga stavim u text box na on enter? Hvala unapred
↑  ↓

#6 16.01.2019-19:30
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,888


Subject: Re: Pretraga
Na on enter nemoze raditi jer on enter je dogadjaj koji se desi kada dodjes u polje za pretragu znaci prije kucanja kriterija ali se moze staviti na on dirty ili on exit i onda kada pritisnes enter trebalo bi da radi
Pozdrav
↑  ↓

#7 16.01.2019-22:10
White Man Offline
Clan
Registrovan/a od: 11.03.2011-16:39
Komentari: 336


Subject: Re: Pretraga
Ok, radi dobro i ovako, hvala. Sta trebam da dodam u kodu kad otvorim jos jedan text box za grad, ali da bude neobavezno? Da radi i ako se ukuca grad i ako se ne ukuca, Hvala unapred
↑  ↓

#8 16.01.2019-23:04
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,888


Subject: Re: Pretraga
E sad neznam kako si mislio jeli ovako
ime prezime grad

Ili si mislio da bilo sta ukucas ili ime ili prezime ili grad.
Pozdrav
↑  ↓

#9 16.01.2019-23:54
White Man Offline
Clan
Registrovan/a od: 11.03.2011-16:39
Komentari: 336


Subject: Re: Pretraga
Da bude kao u query-u prvi uslov u criteria a drugi u or, stavio sam u primeru kako treba da izgleda na formi. Hvala unapred

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  Pretraga.rar
Preuzimanja: 31
Veličina: 24.54 KB

↑  ↓

#10 17.01.2019-10:59
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,888


Subject: Re: Pretraga
evo novi kod
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Command17_Click()
  2. Dim SQL As String, Kriterij As String, RecordSource As String
  3. Dim Brojac As Integer
  4.  
  5. SQL = "SELECT * FROM Imenik"
  6. Kriterij = ""
  7. Dodaj_Kriterij Me.Text11, "(ime & ' ' & prezime)", Kriterij, Brojac
  8. Dodaj_Kriterij Me.Text18, "grad", Kriterij, Brojac
  9.     If Kriterij <> "" Then
  10.         Kriterij = " WHERE " & Kriterij
  11.     End If
  12.     RecordSource = SQL & Kriterij
  13.     Me.RecordSource = RecordSource
  14.     If Me.RecordsetClone.RecordCount = 0 Then
  15.     MsgBox "Nema podataka"
  16.     End If
  17. End Sub
  18.  
  19. Private Sub Dodaj_Kriterij(VrijednostPolja As Variant, ImePolja As String, Kriterij As String, Brojac As Integer)
  20.     If VrijednostPolja <> "" Then
  21.         If Brojac > 0 Then
  22.             Kriterij = Kriterij & " AND "
  23.         End If
  24.     Kriterij = (Kriterij & ImePolja & " Like " & Chr(39) & VrijednostPolja & Chr(42) & Chr(39))
  25.     Brojac = Brojac + 1
  26.     End If
  27. End Sub

Pozdrav
↑  ↓

#11 17.01.2019-16:02
White Man Offline
Clan
Registrovan/a od: 11.03.2011-16:39
Komentari: 336


Subject: Re: Pretraga
Kad se ubaci kod u primer on lepo radi, i tako bi trebalo da radi ali kad umesto text boxa stavim combo box nece, preimenovao sam polje grad u id_grad i text box u kodu ali nece opet. Sta jos trebam da ispravim? Hvala unapred

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  pretraga.rar
Preuzimanja: 27
Veličina: 24.42 KB

↑  ↓

#12 17.01.2019-19:43
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,572


Subject: Re: Pretraga
Ovo je kod za tekst box , nemozes menjati kontrole kako ti padne na umu.
Prvi odluci se koja kontrola ces koristiti i potrazi pomos , ovako ispada da se zezas sa ljudima.

Probaj gde je Me.Text11 zameni ga sa ImeCombo.text
↑  ↓

#13 17.01.2019-20:55
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,888


Subject: Re: Pretraga
Mozda je ovdje sad bolje da prodiskutujemo.
Kao prvo u imeniku polje grad si promijenio iz teksta u broj.
Znaci ti u to polje upisujes id broj grada a ne ime grada.
Stavio si cobo box gdje citas dva polja iz tabele gradova ali je vidljivo samo drugo tj. ime grada.
Nista tu nije sporno sem pretrage.
Mogao si ti napraviti isto i ne mijenjati polje u imeniku samo da si napisao bound column 2 umjesto 1.
Onda bi vjerovatno sve proradilo.
Naravno pretraka se moze i ovako napraviti samo eto da se razumije sta se radi.
Bound kolumn znaci to koju ces kolonu iz combo boxa upisivati u tabelu imenik u polje grad.
Pozdrav
↑  ↓

#14 18.01.2019-02:23
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,888


Subject: Re: Pretraga
evo ti kod za to tvoje trenutno stanje.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Command17_Click()
  2. Dim SQL As String, Kriterij As String, RecordSource As String, Uslov As String
  3. Dim Brojac As Integer
  4. Dim Db As dao.Database
  5. Dim Rs As dao.Recordset
  6.  
  7. Set Db = CurrentDb()
  8. Kriterij = ""
  9. If Format$(Me.Text18) <> "" Then
  10. SQL = "SELECT * FROM grad WHERE ime like " & Chr(39) & Me.Text18 & Chr(42) & Chr(39)
  11. Set Rs = Db.OpenRecordset(SQL)
  12.     Do While Not Rs.EOF
  13.     Uslov = Uslov & "," & Rs.Fields(0)
  14.     Rs.MoveNext
  15.     Loop
  16. Uslov = Mid(Uslov, 2)
  17. End If
  18. SQL = "SELECT * FROM Imenik"
  19. Dodaj_Kriterij Me.Text11, "(ime & ' ' & prezime)", Kriterij, Brojac, 0
  20. Dodaj_Kriterij Uslov, "ID_grad", Kriterij, Brojac, 1
  21.     If Kriterij <> "" Then
  22.         Kriterij = " WHERE " & Kriterij
  23.     End If
  24.  
  25.     RecordSource = SQL & Kriterij
  26.     Me.RecordSource = RecordSource
  27.     If Me.RecordsetClone.RecordCount = 0 Then
  28.     MsgBox "Nema podataka"
  29.     End If
  30. End Sub
  31.  
  32. Private Sub Dodaj_Kriterij(VrijednostPolja As Variant, ImePolja As String, Kriterij As String, Brojac As Integer, Tip As Integer)
  33.     If VrijednostPolja <> "" Then
  34.         If Brojac > 0 Then
  35.             Kriterij = Kriterij & " AND "
  36.         End If
  37.         If Tip = 0 Then
  38.         Kriterij = (Kriterij & ImePolja & " Like " & Chr(39) & VrijednostPolja & Chr(42) & Chr(39))
  39.         ElseIf Tip = 1 Then
  40.         Kriterij = (Kriterij & ImePolja & " IN(" & VrijednostPolja & ")")
  41.         End If
  42.     Brojac = Brojac + 1
  43.     End If
  44. End Sub

Pozdrav
↑  ↓

#15 18.01.2019-18:41
White Man Offline
Clan
Registrovan/a od: 11.03.2011-16:39
Komentari: 336


Subject: Re: Pretraga
To je to, radi, hvala puno. Samo jos nesto da pitam, Kad prebacim ovaj kod na druge forme gde imam ista polja nece da radi, tj. pretraga po imenu radi ali ne i po gradu, zamenim ime commanda, text boxa i select from. Da ne treba i da se preimenuju chr 39 i chr 42? Hvala unapred
↑  ↓

Stranice (2): 1, 2


All times are GMT +01:00. Current time: 20.02.2019-16:42.