Prikazi cijelu temu 05.06.2017 09:21
Avko Van mreze
Administrator
Registrovan od:28.05.2014
Lokacija:zagreb


Predmet:Re: dobro jutro, dobar dan...
dobro jutro!
a lijepo smo rekli preprzit secer, a ti otisla u apoteku.

listovi lovora: bogati su raznovrsnim mineralima (kalij, bakar, mangan, kalcij, željezo, cink, magnezij, selen) te vitaminima B skupine

Čaj od lovora
-3 svježa ili suha lovorova lista natrgajte na manje komade ili ih sitno nasjeckajte, pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta.
-Maknite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procijedite.
-Kad se malo ohladi, dodajte žlicu limunova soka i 1-2 žlice domaćeg meda. Pijte 2-3 šalice čaja dnevno.

Lovorov sirup
-Pripremite 6 svježih ili 8 suhih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 žlica smeđeg šećera ili meda, sok 1 limuna.
-Zakuhajte vodu, a kada zavrije, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu prelijte u drugu posudu.
-Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscijedite limun. Sve dobro izmiješajte dok se šećer (ili med) posve ne otopi.
-Uzimajte 1-3 žličice sirupa dnevno (može se uzimati hladan ili topao).

Lovorov sirup čuvajte u hladnjaku, u staklenoj bočici. Tako može stajati nekoliko dana, a potom po potrebi napravite novi.

Luk, kao lijek

Glavni sastojci:
-250 grama svježeg luka narezanog na komade srednje veličine
-oko 125 grama meda

Dodatni sastojci, nisu obavezni ali ako stavljamo ne vise od 2 zlice sveukupno:
-1 žličica češnjaka (cijeli ili u prahu) koji olakšava bol
-1 do 2 žlice brijesta (suhog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo
-1 do 2 žlice svježe narezanog korijena đumbira ili 1 žlica praha korijena đumbira
-1 do 2 žlice korijena bijelog sljeza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj

Postupak:
1.Narezani luk i bilje po izboru stavite u manji lončić od nehrđajućeg čelika ili stakla (ne aluminija, paziti da se na emajliranoj posudi nije skinuo emajl). Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama).

2.Na laganoj vatri pustiti da lagano vrije. Kad med postane tekući još smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje ljekovite sastojke u med. Lonac poklopite kako bi se sva ljekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac maknite svakih par minuta kako biste na brzinu promiješali sirup i spriječili da ne zagori (iako bi vatra trebala biti dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe).

3.Nakon 20 minuta laganog ključanja, maknite lončić s vatre. Procijedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) pohranite u malu staklenku s poklopcem i držite ga u hladnjaku.

Sirup uzimati 1 zlicicu koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata.
zivot je moja domovina.