Prikazi cijelu temu 12.07.2013 21:38
zidar Van mreze
Moderator
Registrovan od:03.02.2009
Lokacija:-


Predmet:Re: CountIf u accessu?
Dobro, sad sam video objasnjenej u Prilog.RAR. Mislim da sam razumeo situaciju. Moze se reci ovo:

Zadatak koji si sebi postavio nije bas jednostavan. Ne izgleda Bog zna sta kad visis resenja, ali se ne nadolazi na resenje bas tako lako, sto smo iz dosadasnjeg I sami zakljucili.

Access se razlikuje od Excela u tome sto se nacin cuvanja podatak i nacin prikazivanja informacija veoma razlikuju. U Excelu je princip ‘sto uneses to tako i vidis’. Ovde nije, i to je glavna stvar da se svlada, a to iziskuje vreme I strpljenje. Zato ti dajemo resenje koje ces verovatno razumeti, kad ga vidis, ali se ne ocekuje das am umes da napravis ovo u dogledno vreme. Ima puno da se uci drugih korisnih stvari (kakao se unose podaci u tabele, kako rade kveriji).

Elem ovako. Tvoj process se moze opisatisledecim recenicama:
  1. 1) Akt [BrojAkta] im predmet [Predmet] i poslaoga je [Posiljilac] a mi smog a uneli u bazu na [DatumUnosa] u vreme [VrijemeUnosa]
    2) Akt [BrojAkta] je signiran na osobu [Korisnik] dana [DatumSigniranja]
    3) Signirani akt [BrojAkta] osoba [Korisink] moze da vrati u protocol na dan [DatumVracanja]

On u uglastim zagradama su u stvari kolone u tabelama. Dakle, uglaset zagrade su kolone – polja u nasim tabelama. U sledecem koraku tabele treba da povezemo, da bi garantovali ispravnost podataka (integritete podataka). Ako ti zvuci komplikovano, jeste komplikovano, da li mora tako – mora. Ako ne razumes, nema veze, procitaj cisto z ainformaciju, postce jasno kasnije.

Tabele cemo ovako povezati:



Sad se processi tok podataka mogu opisati ovako:

Kad se akt dobije od nekog posiljioca, to se zavede u tabelu Akti. Tu se aktu mora dodeliti jedinstvena oznaka – [BrojAkta], koju smo ostavili d abude text tipa. Sta god da uneses, prolazi, samo da je jedinstveno, na bilo koji nacin. Sva su polja obavezna, nesto se mora uneti.

Kad se akt signira na korisnika, to se upisuje u tabelu SigniraniAkti: {BrojAkta,Korisnik,DatumSigniranja}. Akt se moze na odredjenog korsinka signirati samo jednom. Akt se moze signirati na neogranicen broj korisnika.

Ako korisnik vrati akt u protocol, to se zapisuje u tabelu AKtiVraceniUProtokol. Samo akt koji je bio signiran na korisnika moze se vratiti u protocol.

I to je sve sto se tice cuvanja informacija koje su nastale u procesu. Izvlacenje informacija iz baze je zadat za kverije.

Pogledaj sledece kverije:
qrySigniraniAkti – najvazniji od svih, osnova za brojanje i anlitiku. Pokazuje sve akte koji su primljeni i signirani bar na jednog korisnika
qrySigniraniAkti_Vraceni_i_Nevraceni – pregeld signiranja po korisnicama, svi akti koji su iakda signirani. Neki od ovih akta su mozda I vraceni u protocol.
qryAktiVraceniUProtokol – akti koji su bili signirani na nekoga, pa ih je taj neko vratio u protocol
qrySigniraniAkti_NisuVraceni – akti koji su signirani nekome, i nisuvraceni u protocol. To je ono sto te je verovatno interesovalo na pocetk ove price.

Access nije bas mocan u daljem prikazivanju ove vrste kverija, pa ces verovatno rezultate Cut/Paset u Excel, pa ces u Excelu tamo nasminkati izvestaje.

Ako ti treba jos nesto da se vadi iz baze, postavi pitanje, pa ce ZXZ ili neko vec naci nacina da to izvuce iz baze.

Prilozi:
2013-07-12_150214.png
Preuzimanja:288
Velicina datoteke:8.32 KB
PrimjerZ.rar
Preuzimanja:308
Velicina datoteke:32.56 KB