Centar za edukaciju-BiH



#1 18.08.2011 07:16
zxz Van mreze
Administrator
Registrovan od:03.02.2009
Postovi:10,611


Predmet:Rezistivni i kapacitivni zaslon?
Najraširenija tehnologija za zaslone osjetljive za dodir je rezistivna. Na rezistivne touchscreen zaslone već ste posvuda nailazili: na monitorima, nekim bankomatima, u trgovinama, pa čak i u ponekim restoranima. Kapacitivni touchscreen zasloni, s druge strane još nisu toliko rašireni, ali se snažno šire na tržištu smartphone i tablet ure-đaja. Obje tehnologije koriste važnu elektronsku komponentu, obje tehnologije nude ITO (indij tin oksid, čisti vodič), i obje će tehnologije dugo biti na tržištu. Naravno, očekujemo da će rezistivni zasloni u skorijoj budućnosti postati dio prošlosti na tabletima.
Dodir na rezistivnim zaslonima detektiran je kada je vršni sloj pritisnut sve do kontakta s donjim slojem. Rezistivni zasloni također dolaze u verziji s pet žica i osam žica. Verzija s pet žica zamjenjuje ITO sloj s "konduktivnim slojem" manjeg otpora koji pruža veću trajnost i izdržljivost. Verzija s osam žica kreirana je kako bi omogućila veću rezoluciju i bolju kalibraciju. Rezistivna tehnologija, s druge strane donosi i neke loše strane, što je jasno vidljivo pri uporabi tablet uređaja. Mnogo postojećih rezistivnih zaslona osjetljivih na dodir zahtjevaju periodičnu kalibraciju kako bi se dodirne točke sinkronizirale s LCD slikom koja se nalazi ispod ITO slojeva, a fleksibilni vršni sloj nudi tek 75% do 80% optičke jasnoće.
Što se kapacitivnih zaslona osjetljivih na dodir tiče, oni nemaju pokretljivih dijelova. Jedino što se nalazi između LCD-a i prsta jest ITO sloj i staklo, koji nude gotovo stopostotnu optičku jasnoću. Hardver za kapacitivnu osjetljivost sastoji se od stakla (vršni sloj), zatim slijedi niz senzora, izolirajući sloj pa još senzora te naposljetku staklena podloga.
Budući da kapacitivni zasloni nude višebrojne senzore, oni mogu simultano detektirati veći broj prstiju (multi-touch), što je nemoguće s drugim tehnologijama.
Podrška samo putem foruma, jer samo tako i ostali imaju koristi od toga.
↑  ↓

#2 10.04.2012 14:13
arax Van mreze
Administrator
Registrovan od:04.02.2009
Postovi:987


Predmet:Re: Rezistivni i kapacitivni zaslon?
Mogu reći da je korištenje kapacitaivnih zaslona/ekrana mnogo ljepše kad se naviknete.
Mane: prsti ne smiju biti vlažni i ekran morate držati čistim.
Ćutanje je zlato. Kad bi svi ćutali svijet bi ostao bez napretka.
↑  ↓

#3 10.04.2012 17:20
funky girl Van mreze
Super Moderator
Registrovan od:04.02.2009
Postovi:2,217


Predmet:Re: Rezistivni i kapacitivni zaslon?
Slazem se s tobom Arax, dugo sam bila protivnik touch screen-a, ali s obzirom da sva tehnologija definitivno ide u tom pravcu odlučila sam da pružim šansu ekranima na dodir, pogotovo ovim kapacitivnim. Sad često dođem u iskušenje da na laptopu prstima pomjerim sliku... Smiling
↑  ↓

Stranice (1):1

Sva vremena su GMT +01:00. Trenutno vrijeme: 10: 35 am.