Centar za edukaciju-BiH


Stranice (1):1

#1 13.11.2020 22:05
Gjoreski Van mreze
Administrator
Registrovan od:02.02.2009
Postovi:1,828


Predmet:* Backup (Kopija) MS SQL Database
U MS SQL retko se dogodi da se baza osteti i da se pogube podatne ali uvek je dobro da imamo kopija od aktuelnoj databazi.
Zavisno od vaznost podataka koi se sakupljaju u bazi i intezitet sa koj se unose podatke u bazi tako se i konstruira izvrsuvajneto na zastitata se sa cilj da se umanji zaguba podataka.
Ja radim koristim dva nacina na zastita svoje baze:
-- Prvi nacin je izrada kopija iz aktuelne databaze na neki eksteni DISC ili on nekog Direktorija na
racunaru.
-- Drugi nacin je knonirajne podatke sa jedne databaze na drugoj

* Oba dva nacina imaju svoje prednosti i mane ali kad se uradi kombinacija od oba dva nacina dolazi se do
nekakva sigurnost koja bi ja imali i sa koja bi zastitili svoje podatke negne izmedzu 80% do 95% , sta je
prilicno dobrar i visok procent zastite .

MANE I PREDNOSTI ZASTITA BAZE
1. Prvi nacin zastita odnosno pravljejne kopija baze (.bak) je dobar jer sa originalne baze uradi identicna kopija te baze na neki FTP Server , Nadvoresen media ured ( Disk,USB ...),nekog derektorija na samog racunara gde se nalazi server ili na neku Shering Disk (Podeleni disk) iz mreze i to nam je dovoljno.
Mana ovog nacina je to sto ovaj nacin u zavistosti od velicine data baze puni tog dika i u odreden moment moze se dogoditi da je taj disk prepun i da moze primiti vise podataka .
Kad kosistimo ovakav nacin zastita baze moramo uraditi i zasebni program koj prije izvrsavajna zastite bazi proverice koliko ima slobodnog mesta na tog diska i ako je prostor manji od velicina beze na koja pravimo zastita program ce brisati najstare zapise od stare bekape sve dok se oslobodi dovoljno prostora da se uradi novi bekap.
Neki ljudi rade bekap na taj nacin sta pobrise stari bekap i na njegovo mesto upise novi bekap.
--Ja ovo nikad ne radim. Ne radim od jedan jedini razlog a to je: Ako se moja baza osteti ili se pobrise podatke a u medzuvremenu se izvrsi bekap onda u taj trenutak ja gubim sve podatke i u glavnoj bazi i u bekapu sta se dovoljan razlog da ne koristim ovakav nacin bekapa.
Ovaj nacin bekapa vrlo cesto se koristi kod WEB Provajdera koi nude hosting i zato cesto dolazi situacijao kad hakeri hakuju web stranice a kasno se primeti to iz bekapa kod provajdera ne moze se vratiti WEB Stranica i baza( Onda se trazi od onaj ko je pravio sajta da vrati sve ) ,i naravno sve ce se vratiti ali sta mi imamo od Bekapa iznad Bekapa (Jednostavno NISTA)

Nastavlja se ...
Ovaj post je ureden 3 puta. Posljednja izmjena 13.11.2020 22:08 od strane Gjoreski. ↑  ↓

Stranice (1):1


Sva vremena su GMT +01:00. Trenutno vrijeme: 12: 29 pm.